Ukrayna ve Rusya yaklaşık 300 askerin naaşını takas etti

İşgalin başlangıcından bu yana bu türden en büyük operasyonlardan biri

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki cephe hattında öldürülen Rus askerlerinin cesetleri / Fotoğraf: APA

Ukrayna dün Rus işgalinin başlamasından sonra yapılan en büyük takaslardan birinde 250 askerin kalıntılarını kurtardığını ve Moskova'ya 38 askerin kalıntılarını teslim ettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Afp’den aktardığına göre dosyadan sorumlu Ukrayna Koordinasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, cesetlerin Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun aylar süren şiddetli çatışmaların ardından ele geçirdiği iki müstahkem şehir olan Bahmut ve Avdiivka'nın yanı sıra Lugansk (doğu), Herson ve Zaporojya'da (güney) öldürülen askerlere ait olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalıntıların bir kısmının 2022'de savaşın ilk aylarında Rus ablukası nedeniyle yıkılan Mariupol kentinden ve Rusya'daki morglardan çıkarıldığı ifade edildi.

Komite sözcüsü Petro Yatsenko AFP'ye "Bu, bu türden en büyük operasyonlardan biri" ifadelerini kullandı.

Ukrayna hükümetinin bir başka organı da Kızılhaç'ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen takas kapsamında 38 Rus askerinin kalıntılarının teslim edildiğini duyurdu.

Koordinasyon komitesine göre ölen askerlerin kimlikleri, defnedilmek üzere ailelerine teslim edilmeden önce DNA analiziyle belirlenecek.

Komite, kırsal alandaki bir yolda beyaz seyyar morgları ve bazıları "Kızıl Haç" amblemli koruyucu giysiler giyen görevlileri gösteren fotoğraflar yayınladı.

Yatsenko, "Cesetlerin kimlik tespiti sürecinin haftalar, bazen aylar sürebileceğini" belirtti.

Kalıntı takasının nerede gerçekleştiği belirtilmedi, ancak genellikle Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi bölgesindeki Rusya-Ukrayna sınırında gerçekleşiyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük çatışma olan Rusya'nın Ukrayna işgali, tahminlere göre her iki taraftan da binlerce askerin ölümüne ve kaybolmasına neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy şubat ayında yaptığı açıklamaya göre "Ülkesinin askerlerinden en az 31,000'i iki yıl içinde öldürüldü." Rusya ise askeri kayıpları konusunda kamuoyuna açıklama yapmıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU