Özgürlük Filosu Koalisyonu: Ablukayı kaldırmak için yola çıkacak gemilere hükümet izin vermedi

"Filomuzdaki gemiler bu seyahat için tüm yasal gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, Türk hükümetinin siyasi kararları nedeniyle engellendik"

Fotoğraf: X

Özgürlük Filosu Koalisyonu, başta Filistinliler olmak üzere tüm insanlığın temel haklarını savunduğu belirtilen açıklamada "Hazırlıklarını tamamlamış olmalarına rağmen, gemilerimize İstanbul Liman Yetkilisi'nden gerekli izin verilmedi. Türk hükümetinin bu kararı, ABD, Birleşik Krallık ve İsrail'in baskıları nedeniyle alındığı düşünülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

Özgürlük Filosu Koalisyonu, başta Filistinliler olmak üzere tüm insanlığın temel haklarını savunmaktadır. Ne yazık ki, bu değerler dünyanın birçok devleti tarafından dikkate alınmıyor. Ablukayı kırmak için hazırladığımız gemilerimiz ve mürettebatı uzun süredir yola çıkmaya hazır olmasına rağmen, İstanbul Liman Başkanlığından almamız gereken limandan çıkış belgesini bekliyoruz. Bu belge olmadan denize açılmaya kalkışırsak gemilerimiz durdurulabilir ve hatta alıkonulabilir.

Liman Yetkilisi ile yapılan görüşmelerden sonra, Türk hükümetinin bu izni vermeyeceği artık açıkça görülmüştür. Türk hükümetinin Filistin'i güçlü bir şekilde desteklemesine rağmen, neden bu izni vermediği konusunda bize hiçbir açıklama yapılmadı. Geçmiş deneyimlerimize dayanarak, bunun Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve belki de İsrail ile güçlü bir şekilde ittifak kuran diğer NATO ülkelerinin yoğun baskısı nedeniyle olduğunu düşünüyoruz.

Misyonumuz bir kez daha bürokratik olarak engellendi. Filomuzdaki gemiler bu seyahat için tüm yasal gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, Türk hükümetinin siyasi kararları nedeniyle engellendik.

İsrail, Filistin'i 76 yılı aşkın bir süredir işgal etmekte, Gazze'yi 17 yıldır abluka altına almakta ve son 10 aydır, köşeye sıkışmış ve zorlu bir durumda olan sivil nüfusa karşı soykırım niteliğinde bir saldırıya girişmiştir. İşgal devleti; bombalar, öldürmeler, sakat bırakmalar ve işkenceleriyle soykırımına devam etmekte, kasten aç bırakma gibi eylemleriyle de 2 milyondan fazla insanı açlığa bağlı ölümlere mahkûm bırakmaktadır. Dünyadaki birçok devlet/hükümet ise utanç verici bir şekilde bu duruma ortak olmaktadır.

Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC) ve destekçilerimiz, bu görev için aylardır çalışıyorlardı ve Türk hükümetinin, gemiyi engellemesiyle beraber İsrail'in Gazze'deki yasadışı ablukasına göz yumduğu için derin bir hayal kırıklığına uğradık. Hükümetlerimizden, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail işgaline ve özellikle Gazze'ye insani yardımın engellenmemesi gerektiği yönündeki açık kurallarına uymalarını talep etmeye devam ediyoruz.

Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC), Gazze'deki soykırımla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla Gazze'deki yasadışı ve insanlık dışı ablukaya meydan okumaya yönelik çabalarını sürdürecek, gemilerimizin önündeki engelleri kaldırmak için mücadelesine devam edecektir. Hanzala Gemimiz ‘Gazze'nin Çocukları için’ misyonuna devam ederek Akdeniz limanlarını ziyaret ediyor ve Gazze'ye gitmek üzere dayanışma oluşturmaya devam edecektir.

Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC) destekçilerimizin uzun süredir bu kadar sabırlı olmalarını çok değerli buluyoruz. Yola çıkmayı denemeye devam edeceğiz, ancak şimdilik “Gazze Ablukasını Kır” misyonumuz yelken açmayı belirsiz bir süreliğine ertelemiş durumdadır. Ama bu pes edeceğimiz anlamına gelmemektedir. Ulusal kampanyalarımız aktif ve katılımcı almaya devam ediyor. Lütfen yakınınızdaki Filistin dayanışması eylemlerimiz hakkındaki güncellemeler için bizi takip edin.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU