Haniye suikastı: "Mossad devşirdiği İranlı ajanları kullandı"

İranlı üst düzey yetkililer gözaltına alındı

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsmail Haniye için dün yürüyüş düzenledi (Reuters)

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastta, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad'ın, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan kişileri kullandığı öne sürüldü.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen iki İranlı yetkili, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'a, Devrim Muhafızları'ndan iki kişinin Haniye'nin Tahran'da kaldığı konuttaki üç odaya bomba yerleştirdiğini söyledi.

Binadaki güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiğini belirten yetkililer, İranlı ajanların odalara gizlice girip çıktığının tespit edildiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Odaya yerleştirilen bombaların İran sınırları dışından kontrol edilerek patlatıldığı iddia edildi. 

Ayrıca ajanların daha sonra ülke dışına kaçtığı fakat İran'da halen iletişimde kaldıkları bir kişi olduğu ileri sürüldü.

İranlı yetkililer, ilk etapta Haniye'ye mayısta suikast düzenlenmesinin planlandığını da savundu. İddialara göre saldırı Haniye, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenaze törenine katıldığında yapılacaktı. Ancak Haniye'nin etrafının çok kalabalık olduğu ve operasyonun başarıya ulaşamayabileceği düşünüldüğü için plan iptal edilmiş. 

Devrim Muhafızları'ndan adının paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, "Mossad'ın Ensar el Mehdi güvenlik biriminden ajanlar kiraladığından artık eminiz" dedi. Bu birim, ülkedeki yüksek düzey yetkililerin korunmasında görev yapıyor.

"Güvenlik açığı İran için çok küçük düşürücü oldu" diyen bir başka kaynaksa, Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kaani'nin sorumluları bulmak için kapsamlı çalışma yürüttüğünü söyledi.

Hamas ve İran Devrim Muhafızları Ordusu, Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen saldırı sonucu öldüğünü duyurmuştu. Suikastın ülke dışından bir füze saldırısıyla düzenlendiğini öne sürmüşlerdi. Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için ülkeye gitmişti.

Tel Aviv yönetimiyse saldırıyı ne üstlenmiş ne de reddetmişti. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, Haniye'nin öldürüldüğü gün ordunun bölgede hava saldırısı düzenlemediğini savunmuştu. 
 


Diğer yandan Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) perşembe günkü haberinde, suikastın Haniye'nin kaldığı odalara yerleştirilen patlayıcılarla düzenlendiği iddia edilmişti. Haberde, bombaların yaklaşık iki ay önce yerleştirildiği ileri sürülmüştü. Ancak Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid el-Kaddumi, iddiaları reddederek Haniye'nin bir füze ya da mermiyle öldürüldüğünü savunmuştu. 

İsrailli haber sitesi Times of Israel, bu zaman aralığının Reisi'nin cenaze törenine ve Haniye'nin ziyaretine denk geldiğine dikkat çekti.

Ayrıca İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bugünkü açıklamasında, suikasta ilişkin incelemelerin sonuçları paylaşıldı. Suikastın, İsrail tarafından tasarlanıp uygulandığı ve ABD'nin de eyleme destek verdiği savunulurken, "Bu terör saldırısı, yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketin misafirlerin konaklama alanının dışından ateşlenmesiyle gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı. 

NYT'nin bugün aktardığına göre İran'da suikastla ilişkili olduğu gerekçesiyle en az 24 kişi gözaltına alındı. 

İki İranlı yetkili, operasyonda yakalananlar arasında üst düzey istihbarat görevlilerinin, askeri yetkililerin ve personelin yer aldığını söyledi. Yakalanan kişilerin kimlikleri paylaşılmadı.


Independent Türkçe, Telegraph, Times of Israel, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU