Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin genişlemesi 2023'te rekor seviyeye ulaştı

AB'ye göre, 2023 yılında Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te toplam 30,682 yerleşim birimi inşaatı için onay verildi

Batı Şeria'da İsrail yerleşimindeki geçici evler / Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği'nin Filistin Topraklarındaki Delegasyonu tarafından dün yayınlanan bir rapora göre, 2023 yılı, 1990'larda Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin rekor düzeyde genişlemesine sahne oldu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre misyon X platformunda bir gönderisinde, "son gelişmeler nedeniyle 2024 yılında durumun daha da kötüleşeceği" öngörüsünde bulundu.

Rapora göre, İsrail makamları 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 12,349 konutun inşası için ruhsat verdi. Bu sayı, 1993 yılında Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bu yana ulaşılamayan rekor bir sayıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in 1967'de ilhak ettiği Doğu Kudüs'te ise 18.333 konuta izin verildi. AB'ye göre, 2023 yılında Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te toplam 30,682 yerleşim birimi inşaatı için onay verildi; bu sayı 2012'den bu yana tek bir yılda verilen en yüksek izin sayısı.

Rapor, bu projelerin, İsrail-Filistin anlaşmazlığını çözmek için "Kudüs'ün İsrail ve Filistin olmak üzere iki devletin başkenti olmasına dayalı" iki devletli bir çözüm üzerindeki yansımalarına dikkat çekiyor.

Rapor, Avrupa Birliği'nin İsrail'e yerleşim politikası kapsamındaki projeleri sürdürmemesi ve tüm yerleşim faaliyetlerine son vermesi için defalarca çağrıda bulunduğunu hatırlatıyor. İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim faaliyetleri uluslararası hukuka göre yasadışıdır, ancak 1967'den bu yana birbirini izleyen tüm İsrail hükümetleri döneminde devam etmiştir.

İsrail'in iktidar koalisyonundaki aşırı sağcı partiler şu anda yerleşimlerin genişlemesini hızlandırmak için baskı yapıyor. Yaklaşık üç milyon Filistinlinin yaşadığı işgal altındaki Batı Şeria'da 490.000 yerleşimci yaşıyor.

Batı Şeria'da ruhsatsız olarak inşa edilen "gayrı resmi" yerleşimler de bulunmakta. İsrail hükümetinin bunlardan 15'ini yasallaştırmayı planladığı belirtilen rapora göre, 2023 yılında 26 gayri resmi yerleşim yeri kuruldu ve bu sayı "1991'den bu yana bir yıl içindeki en yüksek sayı."

Batı Şeria, özellikle Gazze'de İsrail ve Hamas arasındaki savaşın patlak vermesinden bu yana şiddet olaylarında bir artışa tanık oldu. AFP'nin bildirdiğine göre Batı Şeria'da İsrail ordusu ya da yerleşimciler tarafından en az 594 Filistinli ve aralarında askerlerin de bulunduğu 17 İsrailli öldürüldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU