Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin salı günü ülkenin doğu kıyılarına doğru bir dizi kısa menzilli balistik füze denemesi yaptığını söyledi. Bu hamle Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşünden bir hafta önce bölgedeki gerilimi tırmandırdı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzelerin yerel saatle sabah 9.30 sularında Jagang eyaletindeki Kanggye'den fırlatıldığını ve Japon Denizi'ne düşmeden önce 250 kilometre uçtuğunu belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu, 6 Ocak'ta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un denetlediği, yaklaşık 1100 kilometre uzaklıktaki bir hedefi vuran orta menzilli balistik füze ateşlemesinin ardından Pyongyang'ın yıl içinde gerçekleştirdiği ikinci füze denemesiydi.
Genelkurmay Başkanlığı "Kore yarımadasında barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit eden ve açık bir provokasyon olan bu fırlatmayı şiddetle kınıyoruz" diye belirtti.
Kuzey Kore'yi durumu "yanlış değerlendirmemesi" için uyararak herhangi bir ek provokasyonu "güçlü bir şekilde yanıtlamaya" söz verdi.
Son füze testi, Takeşi Ivaya'nın Seul'e gelmesiyle eş zamanlı gerçekleşti. Japonya Dışişleri Bakanı'nın Kore'ye 7 yıldır yaptığı ilk ziyaret, ABD'yle üç yönlü işbirliği görüşmeleri hakkındaydı.
Ivaya, Güney Koreli mevkidaşı Cho Tae-yul'la pazartesi günü bir araya geldi. Kuzey Kore'nin nükleer ve füze geliştirmesini kınayan Ivaya, Seul'le güvenlik bağlarını güçlendirme sözü verdi.
Test, Trump'ın ikinci döneminin başlamasına bir haftadan az bir süre kala gerçekleşti. Trump, 2016'yla 2020 arasındaki ilk döneminde Pyongyang'la ilişkileri düzeltmeye çalışmış, Kim'le zirveler düzenlemiş ve aralarındaki kişisel uyumla övünmüştü.
Ulusal İstihbarat Servisi'nin bilgilendirdiği Güney Koreli parlamenterler, Kuzey Kore'nin son silah denemelerinin, Kim'in geçen ayki önemli yıl sonu politika toplantısında "ABD karşıtı en sert stratejiyi" uygulama vaadinin ardından, kısmen "ABD'yi caydırıcı gücünü göstermeyi ve Trump'ın dikkatini çekmeyi" amaçladığını iddia etti.
Pyongyang üst düzey askeri becerilerini sergilerken Güney Kore, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'ta kısa süreli sıkıyönetim ilan etmesiyle tetiklenen siyasi krizin içinde.
Yoon, o günün ardından görevden uzaklaştırılmıştı. Ayaklanma suçundan soruşturulan Yoon tutuklanma ve hatta görevden alınma ihtimaliyle karşı karşıya.
Güney Kore'nin Savunma Bakanı ve askeri komutanları da sıkıyönetimin ilanında rolleri olduğu iddiasıyla tutuklanmış ve yargılanmıştı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım
© The Independent