Ukrayna savaşında esir düşen Kuzey Koreli askerlerin akıbeti ne olacak?

"Ülkelerine geri gönderilmeleri halinde idam edilebilirler"

Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)

Ukrayna cephesinde Rus ordusuyla birlikte savaşırken esir düşen Kuzey Koreli askerlerin akıbeti belirsizliğini koruyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçen hafta yaptığı açıklamada Kuzey Koreli iki askerin rehin alındığını duyurmuştu. Zelenski, Rusya'da tutulan Ukraynalı savaş esirlerinin serbest bırakılması karşılığında, rehin alınan iki yaralı askerin Pyongyang'a iade edileceğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı yetkililerin yayımladığı videoda, Kuzey Koreli askerlerden biri ülkesine dönmek istediğini söylemiş, diğeriyse Ukrayna'da kalmayı tercih ettiğini belirtmişti.

Ayrıca askerlerden biri Ukrayna'ya karşı savaşmak üzere görevlendirildiğinden haberdar olmadığını, komutanlarının kendisine "gerçek savaş eğitimine" gideceklerini söylediğini savunmuştu.

Zelenski de ülkesine dönmek istemeyen askerler için "farklı seçenekler sunulabileceğini" bildirmişti. 

Guardian'ın haberinde, askerlerin Kuzey Kore'ye dönmesi halinde idam edilebileceği ya da işkence görebileceği öne sürülüyor. 

Güney Kore'de iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) milletvekili Lee Seong-kweun, Pyongyang'ın askerlere yakalanmama talimatı verdiğini savunuyor: 

Ölen askerlerin üzerinde bulunan notlar, Kuzey Koreli yetkililerin savaşçılara yakalanmadan önce intihar etmeleri ya da kendilerini bombayla patlatmaları için baskı yaptığını gösteriyor.

Haberde, askerlerin Kuzey Kore'ye gönderilmesi durumunda, bu emre uymadığı için sorguya çekilebileceği, işkence görebileceği ve ailelerinin hayatının tehlikeye girebileceği ileri sürülüyor. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, şimdiye dek askerlerinin Rus ordusu safında savaştığını doğrulayan herhangi bir açıklama yapmadı. Rusya da bunu kabul eden bir açıklamada bulunmadı. 

Güney Kore merkezli sivil toplum kuruluşu Transitional Justice Working Group'tan Ethan Hee-Seok Shin, bu duruma dikkat çekerek, Rusya'nın askerleri kendi ordusuna aitmiş gibi geri alıp Ukraynalı savaş esirleriyle takas edebileceğini, daha sonra da rehin düşen askerleri Kuzey Kore'ye gönderebileceğini belirtiyor. 
 


Öte yandan Shin, Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna tarafından zorla ülkelerine geri gönderilmesinin "insani değerlerle örtüşmeyeceğini" belirterek şunları söylüyor: 

Uluslararası toplum, Ukrayna'nın Kuzey Koreli askerleri kendi istekleri dışında ülkelerine geri göndermemesini sağlamalı.

Kuzey Koreli askerler, Güney Kore'ye iltica talebinde bulunmadı. Ancak böyle bir durumda Seul, Rusya ve Ukrayna'yla görüşmeye açık olduğunu belirtiyor.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Koo Byoungsam, ilticanın kolaylaştırılması için "uluslararası hukuk da dahil yasal incelemeler ve ilgili ülkelerle istişareler" yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Güney Kore istihbaratının dün paylaştığı bilgilerde, savaşa gönderilen Kuzey Koreli askerlerden 300'ünün öldüğü, yaklaşık 2 bin 700'ünün de yaralandığı iddia edilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU