Nordik ordular güçlerini Rusya'ya karşı birleştiriyor

"Karadeniz etrafındaki ülkeler de örnek alabilir"

İsveç dünyadaki sayılı silah üreticilerinden biri (AFP)

Rusya'nın Şubat 2022'den beri sürdürdüğü Ukrayna işgaline bir de Donald Trump yönetiminin Moskova'ya yönelik sıcak mesajları eklenince Nordik ülkeler, güçlerini birleştirdi. 

Küresel krizlerde arabuluculuk çabaları ve yurttaşlarının konforlu yaşamlarıyla dikkat çeken Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya artan Rusya tehdidine karşı birlikte hazırlanıyor.

Nüfusa oranla Avrupa devletleri arasında Ukrayna'ya yardım bakımından zirvede olan bu 4 ülke, ABD ordusuna muhtaç olmamayı hedefliyor. 

Dörtlünün ekonomilerinin toplam büyüklüğü Rusya'nınkine yakın. 

İsveç ve Finlandiya'nın Ukrayna savaşından sonra NATO'ya katılmasıyla birlikte Nordik ülkelerinin orduları daha yakın çalışmaya başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç denizaltı, savaş tankı, süpersonik savaş jetleri üretirken Norveç deniz gözleminde iyi ve Arktika'da stratejik mevzilere sahip. 

Nüfusa göre bakıldığında Avrupa'nın en büyük daimi ordularından birini barındıran Finlandiya'nın topçu birlikleri de kuvvetli. 

Danimarka'nın da Afganistan ve Irak'taki savaşlarda ABD askerlerine destek verirken tecrübe kazanmış özel birlikleri var. 

5. Nordik ülkesi İzlanda'daysa ne ordu ne de savunma sanayii bulunuyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Eric Ciaramella, bu ittifakı şöyle yorumluyor:

Almanya'nın sahip olduğuna benzer, entegre bir savunma sanayi üssüne dönüşebilecek ekonomi ve kaynak potansiyeline sahip bir bölgesel gruplaşma ama tamamen farklı bir tehdit algısı ve siyasi iradeyi barındırıyorlar.

Geçen yıl NATO Genel Sekreterliği'nden ayrılıp Norveç Maliye Bakanı olan Jens Stoltenberg de "Nordik ülkeler, 1400'lerdeki Kalmar Birliği'nden beri ilk kez ortak bir güvenlik politikasına sahip" dedi. 

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde Matti Pesu bu yakınlaşmanın diğer ülkelere de bir B planı sunabileceğini söylüyor:

Trump yönetimi altında NATO dağılırsa bu model geleceğe yönelik bir sigorta olabilir. Karadeniz etrafındaki ülkeler de örnek alabilir.


Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU