Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemine dikkat çekerek, halk iradesinin yeniden hâkim kılınması gerektiğini vurguladı.
Mesajında, 105 yıl önce kurulan Meclis’in sadece bağımsızlık mücadelesini yönetmediğini, aynı zamanda halkın iradesine dayanan cumhuriyetin temellerini attığını belirten Özel, şu ifadeleri kullandı:
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"19 Mart darbe girişimini püskürten iradesi, tarih sayfalarına altın harflerle yazılmıştır"
"Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz o sıkıntılı günlerde, milletin istikbalini yine milletin azim ve kararı kurtarmış, 23 Nisan 1920 tarihinden itibaren ise milletimiz kendi kaderini tayin edebileceği hak ve imkanlara kavuşmuştur. Demokrasimiz yıllar içinde pek çok kez antidemokratik girişimlerle, darbelerle kesintilere uğratılmış olsa da her defasında milletimiz, iradesine sahip çıkmış ve cumhuriyetle gelen haklarını muhafaza etmiştir. Ancak kamu gücünü elinde bulunduran muktedirlerinin, demokrasimize yönelik saldırıları hala devam etmektedir. Bu kapsamda, 19 Mart 2025 tarihli sivil darbe girişimi, siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen antidemokratik girişimlerin son halkası olmuştur. Ancak milletimizin bu darbeyi püskürten iradesi, tarih sayfalarına altın harflerle yazılmıştır.
"Hukuku ve demokrasiyi hakim kılıncaya dek çalışacağız"
Cumhuriyet Halk Partisi, her türlü darbeyi, her türlü vesayeti ve gücünü milletten almayan her türlü yönetim anlayışını reddetmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 'Egemenlik, hiçbir suretle hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz' sözünü ilke edinerek, milletin üzerinde hiçbir güç tanımadan, yolumuza devam etmekte kararlıyız. Ne yazık ki bugün Meclisimizin yetkileri törpülenmiş, itibarı zedelenmiştir. Meclis, milletin egemenliğinin yegane temsil makamıdır. Bu makamı yeniden güçlendirmek, kuvvetler ayrılığını yeniden tesis etmek ve halkın sözünü yeniden hâkim kılmak, hepimizin tarihsel sorumluluğudur. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu inancıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurucu kadrolarımızdan aldığımız ilhamla, ülkemizde adaleti, hukuku ve tam demokrasiyi hakim kılıncaya dek, tüm alanlarda ve tüm mekanlarda yılmadan, yorulmadan çalışacağımıza söz veriyoruz. Bu anlamlı günü tüm dünya çocuklarına armağan eden Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, Birinci Meclis'in tüm kahraman üyelerini ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; ulusal egemenliğimizin yılmaz savunucusu tüm yurttaşlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyorum."
ANKA