Fontaines D.C., Filistin'le dayanışmak için İstanbul konserini iptal etti

İrlandalı post-punk grubu 20 Ağustos'ta Zorlu PSM'de sahne alacaktı

Fontaines D.C. (AFP)

Fontaines D.C. Filistin halkıyla dayanışmak için İstanbul'da yapılacak konserini iptal etti.

Grian Chatten (vokal), Carlos O'Connell (gitar), Tom Coll (bateri), Conor Deegan III (bas) ve Conor Curley'den (gitar) oluşan 5 kişilik İrlandalı post-punk grubu duyuruyu perşembe günü (1 Ağustos) Instagram hikayesinde paylaştı.

Açıklama "Türkiye'deki tüm harika hayranlarımıza" diye başladı.

Filistinli sanatçılar ve insan hakları aktivistleriyle iletişimimiz doğrultusunda 20 Ağustos Salı günü İstanbul'da, Zorlu PSM'deki konserimizi iptal etmeye karar verdik. En büyük Filistin koalisyonu önderliğindeki küresel Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketi sanatçılara, Zorlu Holding, Uluslararası Adalet Divanı'nın da artık bir soykırım olarak kabul ettiği eylemi sürdüren İsrail'e enerji tedarikinden tamamen vazgeçene dek Zorlu PSM'de çalmayı reddetmeleri için çağrıda bulunmuştu

Şöyle devam etti:

Güzel İstanbul'u ziyaret edip orada sahne almak için sabırsızlanıyorduk fakat bu koşullarda görüşlerimizde net olmalıyız ve Filistin halkıyla dayanışmaya öncelik vermeliyiz. Mümkün olan en kısa sürede Türkiye'de çalmaya söz veriyoruz.   

Tam bilet iadelerinin satın alma noktalarından yapılabileceğini belirttiler.

Mayısta birçok sanatçı benzer bir şekilde Latitude Festivali'ni Barclays sponsorluğu yüzünden boykot etmişti. İsrail'le ticaret yapan silah şirketlerine yatırımlarını artırdığı iddia edilen İngiliz banka, müzik etkinliklerine sponsor olarak "sanatla aklama" yoluyla itibarını temizlemeye çalışmakla suçlanmıştı.

fontaines-statement.jpg
Fontaines D.C. Filistin'le dayanışmak için Türkiye konserini iptal etti (Instagram'da Fontaines D.C.)


Fontaines D.C. halen Avrupa'da turnede ve 24 Ağustos'ta Birleşik Krallık (BK) Reading Festivali ve 25 Ağustos Leeds Festivali dahil olmak üzere çeşitli müzik festivallerinde sahne alıyor.

I Love You müzik grubu, dünya turnesiyle destekleyeceği yeni 11 parçalı albümü Romance'i 23 Ağustos'ta yayımlamaya hazırlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup 20 Eylül'de Vaşington'un Seattle kentinde başlayarak, 20 konserlik bir ABD ve Kanada turnesine çıkacak. San Francisco, Kaliforniya, Englewood, Colorado, Omaha, Nebraska, Toronto, Ontario, Boston, Massachusetts ve Vaşington D.C.'ye uğrayarak 10 Ekim'de Pennslyvania'nın Philadelphia kentinde turneyi tamamlayacaklar.

Bir aylık aradan sonra 20 Kasım'da BK ve İrlanda'ya dönerek Wolverhampton, Londra, Cardiff, Plymouth, Nottingham, Manchester, Leeds, Glasgow ve Dublin'e uğrayacaklar.

Grubun ilk üç albümünün prodüksiyonunu yaparak Fontaines D.C.'ye ayrılmaz bir şekilde bağlanan müzik prodüktörü Dan Carey, 2023'te The Independent'la bir röportajda, grubun 2019'daki "kolay ve heyecan verici" çıkış albümü Dogrel'i kaydetmek üzerine konuşmuştu.

"Çok ani ve saftı" demiş ve eklemişti:

Başta, hiçbir beklenti olmamasından gelen bir tür korkusuzluk vardı.

Fontaines D.C. daha sonra A Hero's Death (2020) ve Skinty Fia'yı (2022) yayımladı.

Romance 23 Ağustos'ta çıkacak.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU