Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 16 Haziran 2024;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Güney Afrika'da koalisyon hükümeti kuruldu
Güney Afrika'da 30 yılın ardından ilk defa koalisyon hükümeti kuruldu.
İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi partisi ANC, Demokratik İttifak (DA), Vatansever İttifak (PA) ve Inkatha Özgürlük Partisi (IFP) ile ulusal bir birlik hükümeti kurmak için anlaşmaya vardı.
400 sandalyeden oluşan Güney Afrika parlamentosunda ANC'nin 159, DA'nın 87, IFP'nin 17, PA'nın ise 9 sandalyesi bulunuyor.
Muhalefette kalan ve eski devlet başkanı Jacob Zuma'nın öncülük ettiği MK partisi 58 sandalyeye sahip.
Güney Afrika'da geçtiğimiz ay düzenlenen genel seçimlerin ardından parlamento üyesi milletvekilleri cumhurbaşkanını seçmek üzere toplandı.
Güney Afrika'nın mevcut cumhurbaşkanı ve Afrika Ulusal Kongresi partisi (ANC) lideri 71 yaşındaki Ramaphosa 283 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Ekonomik Özgürlük Savaşçısı partisinden (EFF) Julius Malema 44 oyda kaldı.
ANC partisi 1994 yılından beridir tüm seçimlerde yüzde 50 oy oranını aşarak tek başına iktidar oluyordu. Dünyada insan hakları konusunda bir ikona dönüşen Nelson Mandela da bir dönem ANC'nin başkanlığını yaptı.
Nijer'in devrik lideri Bazoum'un dokunulmazlığı kaldırıldı
Nijer'de askeri darbeyle devrilen eski Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un dokunulmazlığı Anayasa Mahkemesi kararıyla kaldırdı.
Bu kararla, iç gündemde sık sık konuşulan ve Bazoum'un vatana ihanetle suçlanması ve yargılanması sürecinin önü açıldı. Mahkeme süreci askeri darbe sonrası kurulan hükümet tarafından başlatıldı.
Bazoum, askeri cunta tarafından vatana ihanet, devlet güvenliğine karşı komplo ve terörizmi yüceltmekle suçlanıyordu.
Bazoum'un avukatı, müvekkili ile görüşemediğini, sunulan tüm kanıtların görmezden gelindiğini ve kararın adil değil, siyasi bir karar olduğunu ifade etti.
Uluslararası Af Örgütü kararı savunma haklarının ihlali olarak kınadı. Bazoum, Başkent Niamey'deki başkanlık sarayında karısıyla birlikte ev hapsinde kalıyor.
Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Eski Komutanı Abdourahamane Tchiani liderliğinde gerçekleştirilen askeri darbe sonrası, üç yıllık bir demokrasiye geçiş süreci duyuruldu ve bu süreçte ülkeyi idare edecek geçiş hükümetinin başı olarak Tchiani ilan edildi.
Malavi başkan yardımcısını taşıyan uçak düştü
Malavi Devlet Başkan Yardımcısı Saulos Klaus Chilima'yı taşıyan askeri uçak düştü, arama kurtarma çalışmalarının ardından enkazına ulaşılan uçaktan kurtulan olmadı.
Başkan yardımcısına eşlik eden 9 kişilik heyetin tamamı hayatını kaybetti. Duyuru Malavi Başkanı Lazarus Chakwera tarafından yapıldı.
Başkent Lilongwe'den hareket eden uçak 370 kilometre uzaklıkta bulunan bir başka şehre giderken radardan kayboldu.
Hava trafik kontrolörlerinin, kötü hava koşulları ve düşük görüş mesafesi nedeniyle uçağın Mzuzu Havaalanı'na iniş yapmamasını ve Lilongwe'ye geri dönmesini söylediklerini belirten Chakwera, daha sonra uçakla irtibatın tamamen kaybedildiğini ve uçağın radardan kaybolduğunu söyledi.
Chakwera, arama çalışmalarına teknolojik destek sağlayan ABD, İngiltere, Norveç ve İsrail'e teşekkür etti.
Saulos Chilima, ihalelere fesat karıştırma ve rüşvet alma suçlamasıyla karşı karşıyaydı.
Chilima hakkında suçlamalar geçen ay beklenmedik şekilde geri çekilmiş, bu durum kamuoyunda geniş yankı uyandırmış, Chakwera yönetiminin yolsuzluğa karşı yeterince sert bir duruş sergilemediği eleştirilerine yol açmıştı.
Senegal'den Filistin'e destek
Senegal Başbakanı Ousmane Sonko Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya katılmak istediklerini açıkladı.
Sonko, Filistin halkıyla dayanışma çağrısında bulundu ve İsrail'in yaptıklarını soykırım olarak nitelendirdi. Bu katliamdan dolayı dünyanın büyük güçlerini suçladı.
Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) İsrail aleyhinde dava açılmış ve İsrail'i soykırım yapmakla suçlamıştı.
Afrika ülkelerinin büyük bölümü sürece dair tarafsızlığını korurken, Güney Afrika, Uganda ve Senegal gibi ülkeler İsrail'i kınamıştı.
Etiyopya'da 13 milyon kişi gıda tehdidi yaşıyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığı rapora göre, Etiyopya'da 13 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.
İklim değişikliği, ekonomik istikrarsızlık, silahlı çatışma ve gıda zincirine yönelik tehditlerin neden olduğu sorunlardan dolayı üretimin yeterli olduğu alanlarda bile temel gıda ürünlerine erişim zorluğu yaşanıyor.
Özellikle iç savaştan etkilenen Tigray ve Amhara bölgeleri başta olmak üzere Etiyopya'nın güneyinde kuraklık ciddi bir tehdit oluşturuyor.
FAO'nun raporuna göre Etiyopyalıların yüzde 80'inden fazlası kırsal alanlarda yaşıyor.
Kırsalda yaşayan Etiyopyalılar geçimleri ve gelirleri için tarıma güveniyor.
Lakin ülkede bitkisel üretimin ve üretkenliğin artırılması, hayvancılık varlıklarının korunması ve hayvan sağlığı tesislerinin rehabilite edilmesi gerekiyor.
FAO bu durum için 175 milyon dolarlık fon ihtiyacı olduğunu açıkladı.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish