"Batılı ülkelerin Filistin'i tanımaları doğru adım olmanın yanı sıra, çok geç kaldı"

Gazze savaşının 244. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 244. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 6 Haziran Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


TASS:
 

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Filistin'in Batılı ülkeler tarafından tanınmasının doğru adım olduğunu söyledi

Mikhail Bogdanov aynı zamanda bunun daha önce yapılması gerektiğini ancak "Batılı meslektaşların çok uzun süre düşündüğünü" kaydetti

Rusya Cumhurbaşkanının Ortadoğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, "Batılı ülkelerin Filistin'i tanımaları doğru adım olmanın yanı sıra, çok geç kaldı" dedi.

Gazetecilerin Avrupa ülkelerinin Filistin Devleti’ni tanımasıyla ilgili sorusunu cevaplayan üst düzey diplomat, "Bence bu doğru yönde atılmış doğru adım. Ancak bizim ilkeli pozisyonumuzla kıyaslandığında kuşkusuz, geç kalındı. Bildiğiniz üzere, daha Sovyetler Birliği, Filistin Devleti'ni tanımıştı" şeklinde konuştu.

Bogdanov’a göre, Arap ve Yahudi devletlerinin kurulmasına ilişkin 1947 yılında ilke kararı alınmasından sonra "İsrail devletinin kurulması, Filistin devletinin ise kurulmaması" sonucunda ortaya çıkmış, "bölgesel eşitsizlik" yüzünden Filistin'in tanınması konusunda "Batılı meslektaşlar çok kafa yordular."

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Filistin'in SSCB tarafından tanınmasının ardından somut adımların geldiğini ifade etti.

Mihail Bogdanov, "Bizim Filistin'i tanımamız sadece deklarasyondan ibaret değildi, bu, somut siyasi-diplomatik adımlardı. Onların Moskova'da Büyükelçiliği, bizim ise Ramallah'ta temsilciliğimiz var. Yeri gelmişken, örneğin herhangi bir Arap ülkesine ortak büyükelçimizi atamak gibi diğer seçenekler de vardı, eskiden bu şekilde düşüncelerimiz olmuştu" ifadelerini kullandı.


Детали (Detaylar):
 

 

Jake Sullivan: İsrail'le anlaşma sağlandı, söz artık Hamas'ta

ABD Başkanının Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, NBC kanalına verdiği röportajda geçen cuma günü Başkan Joe Biden'ın konuşmasında İsrail'e yapılmış ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin öneri "İsrail hükümeti tarafından birkaç kez onaylandığını ve artık "her şeyin Hamas'a kaldığını" söyledi.

Sullivan, "Tüm dünya Hamas’ı bu anlaşmayı kabul etmeye çağırmalı" dedi.


Kommersant:
 

 

El Mayadin: İsrail'in mülteci kampına saldırısında 30'dan fazla kişi öldü

İsrail Savunma Ordusu Gazze Şeridi'nde Filistinli mülteci kampının bulunduğu okula saldırı düzenlediğini açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada okul binasında radikal Hamas örgütü mühimmatı bulunduğu ve saldırı sonucunda birkaç teröristin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Lübnan'dan yayın yapan El Mayadin kanalının haberinde İsrail saldırısı sonucunda 32 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Televizyon kanalının verdiği bilgide ilk başta 27 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Enkazda yapılan araştırmada 5 kişinin daha hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda zarar görenlerin arasında durumu ağır olanlar olduğu bildiriliyor.

Al-Jazeera, ölen ve yaralananların arasında kadınların ve çocukların bulunduğunu bildirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU