Şifre kırıcı Alan Turing bu şekilde hayata geri döndürülmeyi hak edecek ne yaptı?

Nazilerin yenilmesine yardımcı olan (ve bu süreçte yapay zekayı icat eden) eziyet görmüş matematik dehası dijital olarak diriltildi. Acaba teknolojisinin gerçekten bu amaçla kullanılmasını ister miydi?

Müttefiklerin Enigma'nın şifresini kırmasını sağlayan Britanyalı matematikçi Alan Turing, bir reklamda avatar olarak görüldü (AlanTuring_AI/Wikimedia Commons)

Son zamanlarda sosyal medyaya girdiyseniz bu viral reklamı görmüşsünüzdür. Alan Turing, sohbet robotu öğrenme kursları satan bir firmanın tanımı için, kendisinin mümkün kıldığı yapay zekayla diriltildi. Algoritmalarınız şu ana kadar sizi bu videodan uzak tutmuş olabilir ancak video ve yarattığı infial sadece bir tık ötenizde.

Singapurlu teknoloji şirketi Genius Group, eziyet çekmiş matematik dehasını sihirli bir şekilde dijital formda "canlandırdı" ve bir şekilde daha da sakıncalı bir hareketle onu Yapay Zeka Başkanı olarak "atadı".

Saçları sarkık, zinde, hovarda ve diyebilirim ki atılgan görünen Turing avatarının (The Imitation Game'de Turing'i canlandıran Benedict Cumberbatch'i düşünün, ama çenesi daha yontulmuş, göğsü daha geniş ve gözleri daha düzgün) gezgin, transatlantik bir aksanla konuştuğu duyuluyor:

Gerçek ben 70 yıl önce öldü. Tanrım, ben yokken hepiniz meşguldünüz, değil mi... Her neyse, geri dönmek güzel.

Benden bir "ıyy". Radio 4'un Dead Ringers programındaki Elon Musk taklidinin yapay zekalı sohbet botu sesinden daha iğrenç.

Pek çok kişiye göre bununla Turing'in katkısı ve anısı aşağılanıyor, çevrimiçi bir kırmızı çizgi çirkince aşılıyor. O, Bletchley Park'taki çalışmaları Nazi Enigma kodunun kırılmasında ve savaşın sona ermesinde etkili olan bir matematikçi ve kriptograf, modern bilgisayar biliminin öncüsü ve bugün hepimizin tadını çıkardığı yapay zekanın atası olarak 20. yüzyılın en önemli Britanyalı figürlerinden biriydi. Son zamanlarda, eşcinselliği nedeniyle ölümüne kadar takip edilen bir gey martiri oldu. O olmasaydı, hepimiz Almanca konuşmakla kalmaz, Fortran'la (bir programlama dili -çn.) çalışan cep telefonlarına sahip olurduk.

Turing'in kendisini saygın bir toplulukta bulması neredeyse hiç önemli değil. Genius'taki dahiler,  Albert Einstein ve Marco Polo gibi önemli tarihi figürlerin de aynı şüpheli yapay zeka görünümünü oluşturdu. İşin ilginç tarafı, öfkeye yol açan şeyin Turing'in dirilişi olması.

Bu adam pek çok kişi için bir kahraman. Bugün, yüzü banknotlarımızın üzerinde (hoş bir dokunuşla, pembe renkli 50 sterlinlik olanlar). 2009'da Birleşik Krallık Başbakan Gordon Brown, ondan özür diledi ve bu daha sonra Turing'in 1952'deki ağır ahlaksızlık mahkumiyeti için tam bir kraliyet affına yükseltildi. Trafalgar Meydanı'nın 4. kaidesinde ölümsüzleştirilene kadar, ona en dokunaklı saygı duruşu, Pet Shop Boys'un 2014'teki Proms'ta prömiyerini yaptığı iddialı bir elektronik oratoryo olan A Man From the Future'dır. (Ne yazık ki o zamandan beri sahnelenmedi.)

Peki Turing neden şimdi hayata döndürülüyor? Gelecek ay, 41 yaşındayken siyanür enjekte ettiği kırmızı bir elmayı yiyerek intihar etmesinin üzerinden 70 yıl geçmiş olacak. Yarısı yenmiş elma çöpü, işlediği suçun cezası olarak kabul ettiği iki yıllık hormon tedavisinin ardından göğüsleri büyümüş ve gevşemiş bedeninin yanında bulunmuştu. 1950'lerin Britanya'sında eşcinsellik ömür boyu hapis cezası anlamına gelebiliyordu. Kimyasal hadımı deneyen Turing ölümü seçmişti.
 

Genius Group, yeni Yapay Zeka Başkanı'na merhaba diyor: 70 yıl sonra dirilen Alan Turing. Sanırım $GNS, üst yönetici görevine bir #AI atayan ABD Borsası'nda işlem gören ilk halka açık şirket (Fakat @Tesla'daki @elonmusk halihazırda yarı yapay zeka olabilir). 

Gelecek yıllarda tüm şirketlerin Yönetim Kurulu ve Yönetici ekiplerinde yapay zekalar olacak mı? 

Alan'ın ilk raporu "Turing Testi Sonrası Dünyaya Hazırlanmak", yapay genel zeka için yeni "Süper Turing Testi"yle akıllara durgunluk veren bir okuma. Buradan okuyabilir ve Yapay Zeka Alan'la sohbet edebilirsiniz: https://geniusteam.ai/alan/ ve @AlanTuring_AI.


Ve yine de, kurumsal bir araç olarak yeni aşağılamalara maruz kalmak üzere dijital biçimde mezarından çıkarılıp diriltildi. Eleştirilerin çoğu, bot üreticilerinin onu savaşı bir kulübede geçirip hesaplama cihazları yapan perde arkasındaki biri olarak değil, cesur bir Spitfire pilotu kalıbında, yapay zeka görsel aramasında "Britanyalı savaş kahramanı" arandığında çıkacak türden atılgan bir serseri olarak diriltmelerinden kaynaklanıyor. Andrew Hodges'ın 1982 tarihli muhteşem biyografisi Alan Turing: The Enigma, Turing'in yalnız bir adam olduğunu, kros koşularına olan sevgisinin onun dışlanmış statüsünü beslediğini ve cılız yapısını korumasına yardımcı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Turing'in tüm bilimsel keşifleri arasında en kalıcısı, bir makinenin insan yerine geçip geçemeyeceğini belirlemek için geliştirdiği basit yöntem olan Turing Testi'dir. O, bir bilgisayarın insan tepkilerini taklit edebildiği takdirde yapay zekaya sahip olduğunun söylenebileceğine inanıyordu. Bu "taklit oyunu", yani kullanıcıları yazılımın kanlı canlı olduğuna inandırmak, hâlâ yapay zeka geliştiricilerinin nihai hedefi.

Ancak gerçeklik ve yapaylık arasındaki sınırdaki bu boşluk, modern toplumun halihazırda kendini bulduğu varoluşsal fay hattıdır. Bunun bir örneği, geçen yılki Hollywood grevi sırasında önemli bir tartışma konusu haline gelen, oyuncuların dijital benzerliklerini yaratmak için yapay zekanın kullanılması. Önde gelen yıldızlar, bir gün en kazançlı mülkleri olan kendilerinin kontrolünü kaybedeceklerinden korkmakta haklı. Tom Hanks, bir diş ürünü reklamında kullanılmak üzere, bilgisi ya da izni olmadan yapay zeka tarafından sesi yeniden yaratıldığında öfkelenmişti. Robin Williams'ın kızı, rahmetli babasının sesinin, kendisinin dahil olamadığı devam filmlerinde kullanılmak üzere bu kadar kolay oluşturulabilmesi karşısında dehşete düşmüştü.

Bununla birlikte, Turing'e gelince, dijital olarak hayata döndürülmekten büyük heyecan duyacağını sanıyorum. Sadece yeni, yakışıklı aktör görünümünden dolayı değil, aynı zamanda bu proje onun dünyayı şekillendiren fikirlerinin yaşayan bir kanıtı olduğu için. Fikirlerinin yıkıcı potansiyelinin gerçekleştiğini de asla göremedi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU