Independent Türkçe için 20 Şubat Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
Gazze savaşının 138. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
RIA Novosti:
Pyotr Akopov'un yazı özetle şu şekilde:
Uluslararası baskıyı reddediyoruz: İsrail kendini çıkmaza sokuyor
İsrail, Gazze'de Filistinlilerin başına gelenleri Hitler'in Yahudilere yaptıklarıyla kıyaslamasından sonra Brezilya Cumhurbaşkanı Lula'yı "istenmeyen şahıs" ilan etti. İsrail yönetiminin göstermelik öfkesi onun güçsüzlüğünü gösteriyor.
Afrika Birliği'nin Addis Ababa'da açılmış zirve toplantısında İsrail'in yaptıkları soykırım olarak nitelendirilirken dünya kamuoyunun çoğunluğu da aynen böyle düşünüyor. Hatta Avrupa Birliği durması için İsrail'e daha sık seslenirken Avrupa diplomasisinin başındaki Borrel, ABD'den Tel Aviv'e silah vermeyi durdurmasını istedi.
Ancak dünyanın her tarafından yükselen çağrılara rağmen İsrail 1,5 milyon mültecinin toplandığı Gazze'nin Güney kısmındaki Refah'ta operasyon yapmaya hazırlanıyor.
Askeri operasyon planları 'felaket' olarak nitelendirilirken Filistinlilerin kaderi kastediliyor. Ancak Refah'a saldırı İsrail'in kendisi için de felaket olacak ve bu saldırının siyasi sonuçları Yahudi devleti için altından kalkılamaz hale gelecektir.
1,5 milyon Gazze halkının ahatesinde Hamas’a karşı savaşmak imkansız olup Filistinlileri baskıyla Mısır'a gönderme planı da gerçekleşmeyecek. Mısır’ın çok sayıda Filistinli kabul etmeyeceğinin yanı sıra, geriye dönmelerine izin verilmeyeceği korkusuyla onlar da kendi topraklarını terk etmek istemiyor.
Bu durum salt askeri bakımdan İsrail’in, Hamas’ı yenmeye gücünün ve imkanlarının olmadığını ortaya koyuyor. 4 küsur aylık askeri hareketler ve bombardımanlar bunu gösterdi.
Yani İsrail çıkmazda kaldı: Ülke çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olacak(bombardımanlardan) ve bunun neticesinde hatta Amerikalıların bile uzaklaşmak zorunda kalacağı Refah saldırısıyla (bu durumda Hamas darmadağın edilemeyecektir) Gazze'den çekilerek Filistin Devleti'nin kuruluşuna ilişkin görüşmelere başlamak.
Gerçekte hiçbir alternatifinin olmamasına rağmen ikinci seçenek sadece Netanyahu'yu değil İsrail elitini de tatmin etmiyor. Her şeye rağmen ilk seçeneğin hayata geçirilmesi, yani Refah'ın temizlenmesine girişilmesi durumunda İsrail önce askeri, ardından ise diplomatik yenilgiye maruz kalacaktır. İkinci seçeneğe geçilmesi durumunda sadece politik kayıplarla yetinme durumu var.
İsrail ordusunun yenilmezliğine ilişkin inanç artık İsrail'in kendisinde altüst oldu. Hamas ile baş edememe yeteneksizliği ise bu inancı tamamen yok ediyor. Gazze'den çekilme zorunluluğu eninde sonunda ortaya çıkacaktır ancak daha on binlerce Filistinlinin katledilmesi durumunda (artık hayatını kaybetmiş 30 bin kişiye ek olarak) dış koşullar İsrail için daha kötü olacak.
İsrail, Filistinlilerin tamamını imha etmeye ve sürmeye muvaffak olamayacağı gibi 'patlamış' ve çıkmaza girmiş İsrail yönetimine verdiği açık çeki uzatmak ABD yönetiminin asla işine gelmiyor. Yeni gerçekliği kabullenmek istememesine rağmen İsrail çok kısa sürede bunu kabullenmek zorunda kalacaktır.
Kommersant:
Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
İsrail yeniden yargılanıyor
Lahey'de Yahudi devletine karşı yeni bir dava açıldı
BM Uluslararası Mahkemesi’nde pazartesi İsrail'in, Filistin topraklarında yaptıklarının hukuki sonuçlarına ilişkin görüşmelere başlandı. Bu, yeni bir mahkeme işi olup Güney Afrika'nın İsrail'i şikayetiyle ilintisi bulunmuyor.
İsrail hala kendisine karşı yöneltilmiş tüm iddiaları reddederken Gazze'deki askeri operasyonu sonlandırma niyeti de yok. İsrail askerlerinin ana hedefi Mısır sınırındaki Refah kenti.
Aralık 2022'de BM Genel Kurulu Mahkemeye başvurarak İsrail'in, "işgal ettiği Filistin topraklarında" uyguladığı politikanın hukuki açıdan değerlendirilmesini istemişti.
Bir hafta boyunca Lahey'de 52 ülkenin (Rusya, Çin ve ABD de dahil olmak üzere) yanı sıra üç uluslararası örgütün: Arap Ligi, İslam İşbirliği Örgütü ve Afrika Birliği'nin temsilcileri de konuşacak.
BM Uluslararası Mahkemesi’nde başlamış görüşmeler İsrail'e karşı ikinci iddiadır. Daha önce Yahudi devletine karşı Güney Afrika Cumhuriyeti dilekçe vermişti. Esas soru İsrail'in, soykırıma ilişkin uluslararası antlaşmaları ihlal edip etmediğidir.
Reuters 'ın İsrail hükümetindeki kaynakları Yahudi devletinin Gazze'de geniş çaplı askeri operasyonları 6-8 hafta sürdürme niyetinde olduğunu ifade etmişler.
Radio Free Europe/Radio Liberty:
İsrail ilk kez Refah'a olası saldırının tarihini açıkladı
ABD, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasına davet eden alternatif karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.
Reuters Ajansı'nın pazartesi akşam yayınlanan haberinde ABD'nin, Gazze Şeridi'nin Güney kısmındaki Refah'a geniş çaplı kara saldırısı hazırlığında olan İsrail'e karşı çıktığı ifade ediliyor.
İsrail askeri kabinesi bakanı Beni Ganz Hamas’ın, Gazze’de elinde bulundurduğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda İsrail'in 10 Mart’ta Gazze'ye saldırı başlatacağı konusunda uyarmıştı.
BBC'nin dikkat çektiği üzere İsrail, Refah'a düzenleyebileceği operasyona ilişkin ilk kez somut tarih verdi. Hâlihazırda bu kentte 1,5 milyonun üzerinde Filistinli kendine sığınma yeri buldu.
© The Independentturkish