Geçenlerde Asya'dan Avrupa'ya yüzdüm. Bir saatten biraz fazla sürdü. Sönük yüzme yeteneklerimle övünmüyorum. Aksine, bir ülkenin, Türkiye'nin (ABD'de genellikle Turkey diye anılır) ve bir şehrin, İstanbul'un, felsefi Doğu-Batı ayrımının fiziksel olarak ortasında yer aldığının bir kabulüdür. Benzer şekilde, kuzeyde Ukrayna'da savaş sürerken ve güneyde Gazze'yi yakıp yıkarken, Türkiye bir kez daha tam ortada yer alıyor.
Her iki ülkede de hükümetler değişebilir ama coğrafya değişmez. İşte bu nedenle Kongre'nin geçen hafta Türkiye'nin 40 yeni ve 79 yenilenmiş F-16 uçağı alımını onaylama kararı hem ABD hem de Türkiye için çok önemli ve anlamlı. Bu karar, her iki ülkenin de güçlü bir ikili ilişkinin ortak çıkarlarına uygun olduğu yönündeki kararlılığına işaret ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Türkiye'nin F-16 filosu NATO'nun gücü açısından hayati öneme sahip. Müttefikler arasında gelecekte birlikte çalışabilirliği sağlıyor ve NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye'ye kolektif güvenliğimizi paylaşmakta daha fazla kapasite veriyor.
Ancak ilişkimiz bundan daha fazlasına dayanıyor. Rusya'nın 2014'te Ukrayna'yı ilk istilasından bu yana Türkiye, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekten geri adım atmadı. Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı son derece etkili drone'lar, Moskova'nın 2022'deki geniş çaplı istila heveslerini boşa çıkardı ve Rusya'nın savaş çabalarını baltalamaya devam ediyor. Türkiye'nin belirli askeri gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçişini sınırlayan uluslararası bir anlaşma olan Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması, ilave Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişini engelliyor.
Savaş küresel gıda güvenliğini tehlikeye attığında, Türkiye'nin diplomatları Karadeniz Tahıl Girişimi'ni müzakere ederek 40'tan fazla ülkeye yaklaşık 33 milyon ton tahılın güvenli geçişini sağladı. Karadeniz'in güçlerinden biri olan Türkiye, deniz yollarının açık ve güvenli kalmasını sağlayarak mayınların tahıl ve diğer temel malların sürekli geçişi üzerindeki etkisini en aza indirdi.
Türkiye'nin etkisini, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü dünyanın pek çok köşesinde kullanmasını bekliyoruz, zira Türkiye bizim yapamadığımız şekillerde ve yerlerde hasımlarımızla diyalog kurma becerisi bakımından eşsiz. Örneğin Türkiye, Gazze'deki çatışmanın çözümünde rol oynamak için iyi bir konuma sahip. ABD gibi Türkiye de kalıcı bir barışa giden en iyi yol olarak bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Ayrıca, Sahraaltı Afrika ve Orta Asya'da borç tuzağı olmadan yüksek kaliteli altyapı arayan ülkeler için Çin'e uygun bir alternatif olduğunu kanıtladı.
ABD-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi, ABD'nin güvenliği, gücü ve refahı için elzem olan bir dizi konuyu ilerletiyor. Bu 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasına ek olarak, Türkiye'nin devam eden savunma sektörü dönüşümü (drone'lar ve yüksek teknolojili bileşenlerden motorlara ve top mermilerine kadar) ABD savunma tedarik zincirinin ve NATO ittifakımızın gücünün ayrılmaz bir parçası. Rusya'nın geniş çaplı istilasına karşı Ukrayna'nın savunmasına sağladığımız benzeri görülmemiş yardımın ardından yenilenmesi gereken kritik mühimmat stoklarımızı artırmak için Türk savunma sanayisiyle ortaklık yapıyoruz. Teksas'ta Savunma Bakanlığı, bir Türk savunma firmasından satın alınan üç mühimmat hattı inşa ediyor.
Gelecek yıl itibarıyla, ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde Amerika'da üretilen 155 mm'lik mermilerin tahmini yüzde 30'u bu Teksas fabrikalarından gelecek.
Ticari havacılık alanında, Türk Hava Yolları'nın Boeing filosunu büyük ölçüde genişletmesini ve ABD'de yeni rotalar duyurmaya devam etmesini, Türk öğrencileri, iş liderlerini ve turistleri öğrenmeye, yatırım yapmaya ve sunduğumuz her şeyin tadını çıkarmaya getirmesini dört gözle bekliyoruz.
ABD ve Türkiye'nin farklı düşündüğü konular elbette var. IŞİD'le mücadeleye yönelik yaklaşımlarımız her zaman örtüşmese de Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonun önemli bir üyesi. Bu ve diğer zor meseleler üzerinde işbirliği içinde çalışmaya devam ederek bu farklılıkları gidermeye çalışacağız.
Eylül 2021'deki onay oturumum sırasında Türkiye'nin vazgeçilmez bir müttefik olduğunu söylemiştim. O tarihten bu yana yaşananlar, her zaman olayların ortasında yer alan bu ülkenin tam da böyle olduğunu bir kez daha teyit etti.
Kongre'deki eski meslektaşlarım, bu F-16 satışını, özellikle de iki partinin desteğiyle gerçekleştirerek, bu kilit ilişkiyi yeniden canlandırma fırsatı yarattılar. Onlar doğru olanı yaptı.
Jeff Flake, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda Arizona'yı temsil etmiştir.
https://www.deseret.com/opinion
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.