Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 4 Şubat 2024;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Etiyopya'nın Amhara eyaletinde OHAL uzatıldı
Etiyopya meclisi, Amhara eyaletindeki OHAL süresini 4 ay daha uzattı.
OHAL kararı, sokağa çıkma yasağı, toplantı ve gösterilerin yasaklanması gibi yetkiler içeriyor.
Etiyopya'nın Tigray eyaletinde uzun süre devam eden ve milyonlarca insanı etkileyen iç savaş sonrası barış anlaşması imzalanmıştı.
Amhara milisleri ise silahsızlanmayı reddetmiş ve ordu ile çatışmaya girmişti.
Amhara'da, ordu ve yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Ağustos 2023'te OHAL ilan edilmişti.
Kasım 2022'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'yle (TPLF) barış anlaşması imzalayan federal hükümet, bölgedeki tüm silahlı örgütleri silahsızlandırmaya başladı.
Federal hükümetin talimatlarına uymayan ve "Fano" adını taşıyan milisler, orduyla çatışmayı sürdürüyor.
Batı Afrika Bloğu çatırdıyor
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun bloğu terk etmeye karar verdiği için istikrarsızlıkla karşı karşıya.
Peşi sıra askeri darbelerin yaşandığı 3 ülkenin yeni bir blok kuracağı konuşuluyor.
2020'de Mali'de, 2022'de Burkina Faso'da ve 2023'te Nijer'de askerler yönetime el koymuştu. Darbeler sonrası ECOWAS ile askeri cuntalar arasında gerilim tırmanmıştı.
ECOWAS, Batı Afrika ülkelerinin birliği, barışı ve istikrarı için 28 Mayıs 1975'te Nijerya'nın Lagos kentinde kurulmuştu. Merkezi Nijerya'nın başkenti Abuja'da bulunuyor.
ECOWAS, Benin, Burkina Faso, Cabo Verde, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo'dan oluşuyor.
ECOWAS üyesi ülke vatandaşları ortak bir pasaport kullanıyor. Bu pasaport sayesinde birlik üyesi 15 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Öte yandan üye ülkeler arasındaki gümrüksüz ticaret için kurulan serbest ticaret bölgesi bulunuyor.
Birlikten ayrılan ülkeler gümrüksüz ticaret anlaşmasından faydalanamayacak.
Somali plastik poşet kullanımını yasaklıyor
Somali Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tek kullanımlık plastik poşetleri yasaklayacağını duyurdu.
30 Haziran 2024'ten itibaren Somali'de tek kullanımlık poşetlerin ithalatı, ihracatı, üretimi, ticareti ve kullanımı tamamen yasakladığı açıklandı.
Bakanlık, Somali'deki şirketleri ve girişimcileri çevreye zarar vermeyen plastik poşetlere alternatifler icat etmeye çağırdı.
Plastik torbalar Somali'de ana kirlilik kaynağı haline geldi. Hem karada hem okyanusta yaşayan canlılara ciddi zararlar veriyor.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, 2023'te iklim değişikliği, çölleşme ve biyolojik çeşitliliğin korunması için 10 milyon dolar yatırım yapılacağını söylemişti.
Nijerya'da bir tarikat aracılığıyla 7,8 milyon dolar terör finansmanı aklandı
Nijerya'da bir tarikat aracılığıyla terör örgütleriyle bağlantılı hesaplara aktarılan 7,8 milyon dolar tespit edildiği açıklandı.
Ekonomik ve Mali Suçlar Komisyonu (EFCC) Başkanı Ola Olukoyede, Nijerya'da yolsuzlukla mücadele kapsamında başkent Abuja'da düzenlenen bir programda yaptığı açıklamada, Komisyonun bir tarikat aracılığıyla terör örgütleriyle bağlantılı hesaplara aktarılan 7,8 milyon dolar tespit ettiğini belirtti.
Nijerya'dan çalınan 33,5 milyon doların araştırılması sırasında söz konusu hesaplara aktarılan miktarın tespit edildiğini kaydeden Olukoyede, "Kara para aklama konusunu araştırdık. Bu ülkede bir yerlerde, teröristler için para aklayan belirli bir dini tarikat var" dedi.
Olukoyede, tarikat liderinin mahkemeden Komisyonun kendisini gözaltına almasını engelleyen bir karar aldığını ifade etti.
Uzun süredir yolsuzluğu, haydutluğu ve terörizmin finansmanını azaltmak için mücadele eden Nijerya, Aralık 2022'de yeni para tasarlamıştı.
Güney Afrika 5 ülkenin BRICS üyeliğini onayladı
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) BRICS bloğuna katılımını onayladıklarını açıkladı. Pandor, düzenlediği basın toplantısında BRICS üyelik süreçlerine dair bilgi paylaştı.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde Ağustos 2023'te düzenlenen zirvede 6 ülkenin BRICS'e dahil edilmesi yönünde karar alınmıştı.
Pandor, "Ev sahipliği yaptığımız BRICS zirvesinin en önemli sonuçlarından biri de birliğin genişlemesi kararıydı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE'nin BRICS'e tam üye olduklarını teyit ettirdik" dedi.
Ayrıca Pandor, Arjantin'in birliğe katılma davetini reddettiği bilgisini paylaştı. 2006'da oluşturulan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), 2010 yılında Güney Afrika'nın başvurusunu kabul ederek BRICS adını almıştı.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish