Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 5 Kasım 2023;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
ABD, 4 Afrika ülkesini gümrüksüz ticaret programından çıkarıyor
ABD, Uganda, Gabon, Nijer ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni gümrüksüz ticaret programı olarak bilinen "Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası"ndan (AGOA) çıkartıyor.
Söz konusu karar, ağır insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğü, işçi hakları ve çoğulculuk gibi sorunlardan dolayı alındı.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD Temsilciler Meclisine gönderdiği mektupta, 2024 başı itibarıyla 4 Afrika ülkesinin programdan çıkartıldığını açıkladı.
Nijer ve Gabon'da askeri darbelerden dolayı, Uganda'da ise eşcinsellere ve eşcinselliği teşvik edenlere karşı hapis cezası veren yasanın çıkartılmasından dolayı bu kararın alındığı belirtildi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ise usulsüz seçim ve Rusya ile olan illegal ilişkilerinden dolayı programdan çıkartıldığı açıklandı.
AGOA programı, Afrika ülkelerinin ürünlerini gümrüksüz şekilde ABD'ye ulaştırmasına imkan tanıyor. Burkina Faso, Mali ve Gine daha önce darbeler nedeniyle bu programdan çıkarılmıştı.
Kral Charles'tan Kenya'ya sömürge özrü
Kenya'ya ziyareti esnasında başkent Nairobi'de düzenlenen basın toplantısında konuşan İngiltere Kralı 3. Charles, Kenya'nın sömürge geçmişinden dolayı üzüntülerini dile getirdi.
Bağımsızlık ve egemenlik için mücadele eden Kenyalılara karşı yapılanları "iğrenç, haksız şiddet eylemleri" olarak tanımlayan Kral Charles, "Bunun için hiçbir mazeret olamaz" dedi.
Kral 3. Charles, "Geçmişte yapılan yanlışlar en büyük üzüntülerin ve en derin pişmanlıkların sebebidir" ifadesini kullandı.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto ise Kral 3. Charles'ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Kenya İnsan Hakları Komisyonu, Kral 3. Charles'i, İngiltere'nin sömürge döneminde Kenya vatandaşlarına yönelik insanlık dışı uygulamaları nedeniyle özür dilemeye çağırmıştı.
Kenya 1800'lü yılların sonuna doğru İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiş ve çok sayıda katliam yapılmıştı.
Somali'ye 50 yılın ardından ilk yabancı banka şubesi açıldı
Uzun yıllardır terör ve iç savaşın pençesinde kıvranan Somali'ye 50 yılın ardından ilk yabancı banka şubesi açıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim'de başkent Mogadişu'da gerçekleşen resmi törenle Ziraat Katılım şubesi açıldı.
Açılışa Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi, Ziraat Katılım Genel Müdürü, Somali Maliye Bakanı, Somali Ticaret Bakanı ve Somali Merkez Bankası Başkanı katıldı.
Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir, “Afrika vizyonumuz doğrultusunda açılışını yaptığımız Somali şubemiz, Türkiye ve Somali arasındaki dış ticaretin gelişimi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinde köprü görevi üstlenecektir” şeklinde konuştu.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Somalililer, geride kalan akrabalarına gönderdikleri dövizler ile ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Yurt dışından gönderilen dövizler GSYİH'nın önemli bir kısmına tekabül ediyor.
Kongo'da 7 milyon kişi çatışmalardan dolayı göç etti
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) artan çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısının 7 milyona yükseldiğini açıkladı.
Bu sayının dünyadaki en büyük iç yerinden edilme ve insani krizi olduğu belirtildi. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin çoğunluğu isyancı grupların faaliyet gösterdiği ülkenin doğusundan olduğu belirtildi.
Değerli madenler yönünden zengin olan KDC'nin doğu bölgesinde faaliyet gösteren silahlı gruplar ülkeyi kaosa sürüklüyor.
Bölge ülkelerinin oluşturduğu barış gücünün yanı sıra Uganda ve Kongo ordularının mücadele ettiği bölgede uzun yıllardır barış sağlanamadı.
Güney Afrika'dan, İsrail'in hukuk ihlallerine soruşturma çağrısı
Güney Afrika Cumhuriyeti, uluslararası topluma, İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerinin soruşturulması ve bunlardan sorumlu tutulması çağrısından bulundu.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı, çatışmaların başından beri öldürülen çocuk sayısının 2019'dan bu yana dünyanın tüm çatışma bölgelerinde öldürülen yıllık çocuk sayısından fazla olduğunu belirtti.
Çocukların öldürülmesinin bir savaş suçu olduğu vurgulanarak, bu ölümlerden sorumlu kişilerin terör suçuyla yargılanması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, "Mevcut durumda İsrail'in hukuka aykırı güç kullanmasını teşvik eden ve maddi olarak destekleyenlerin, uluslararası hukuk ihlallerine yardım ve yataklık etmeleri nedeniyle soruşturulması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish