Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia, Türkiye'den umre ibadetini yapmak için gidecek vatandaşların ziyaret işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye'ye geldi.
Er-Rabia, umre yapacak vatandaşların ziyaret işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen 2 günlük ziyareti kapsamında, Türkiye'de bazı yetkililer ve liderlerle bir araya geldi.
Er-Rabia'nın Türkiye ziyareti, Hac ve Umre Bakanlığı ve ortaklarının İslam dünyası ülkeleriyle iletişim ve işbirliği kurma çabalarının "sürekli bir parçası" olarak nitelendiriliyor.
Independent Türkçe Genel Koordinatörü Muhammed Zahid Gül, Türkiye'ye ziiyarette bulunan Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ile konuştu.
"Türkiye'den daha fazla umreci ve ziyaretçi ağırlamayı umuyoruz"
Sayın Dr. Tevfik er-Rabia, Türkiye Cumhuriyeti'ne yaptığınız bu ziyaretin amacı nedir?
Ziyaret, Hac ve Umre Bakanlığı ve Rahman'ın misafirlerine hizmet etme sisteminin tüm sektörlerinin temsilinde Suudi Arabistan Krallığı hükümetinin, tüm umre ziyaretçilerine zaman ve efor tasarrufu sağlama ve hizmet kalitesini artırma doğrultusunda en ideal kolaylıkları sağlama konusundaki kararlılığı çerçevesinde gerçekleştirildi.
Ziyaret sırasında çalışma arkadaşlarımla birlikte kardeşim Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu ile verimli ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti'nden daha fazla umreci ve ziyaretçinin gelişini kolaylaştırmak için tüm imkanlardan istifade etmenin yanı sıra gelişim odaklı bir dizi girişimi tartıştık.
Krallık'ın, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Âl-i Suud'un gözetimi ve Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'in rehberliği, denetimi ve yakın takibi altında gerçekleştirilen Vizyon 2030 projesinin program ve hedefleri doğrultusunda Krallık'ın devlet hizmetleri sağlama alanında ve diğer alanlarda tanık olduğu gelişimi yansıtan yeni bir vizyon ve modern yöntemlerle hizmet vermek için özenle çalışıyoruz.
Bütün bunlar, umrecilerin Krallığa ulaşma prosedürlerini kolaylaştırıp kaliteli bir şekilde umre ibadetlerini yapmalarını sağlama ve kültürel ve dini deneyimlerini zenginleştirme doğrultusundaki çabaların bir parçası olarak geliyor.
"Türkiye Suudi Arabistan'ın elektronik vize uygulamasına dahil edildi"
Türk umrecilerinin umre ibadetlerini yerine getirmek üzere kutsal topraklara ulaşmalarına yardımcı olacak önlemler neler?Bu konuda kolaylıklar sağlanacak mı?
Ortak ve entegre çalışmalar Türk umrecilerin sayısının artmasına katkı sağladı. Hicri 1444 yılında bu sayı 406 bini aşıyordu. İçinde bulunduğumuz hicri 1445 yılında umrecilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60 artışla 50 binin üzerine çıktı. Allah'a hamd olsun, Krallık'ı kolayca ve rahat bir şekilde ziyaret edebildiler. Allah izin verirse Türkiye Cumhuriyeti'nden daha fazla umreci ve ziyaretçiyi ağırlamayı umuyoruz.
Ziyaretim sırasında, Türkiye'nin elektronik ziyaret vizesi (e-vize) almaya uygun ülkeler arasına alındığını ve bu vizenin evden veya Suudi Arabistan'ın havalimanlarına gidildiğinde 5 dakikadan kısa bir süre içerisinde çıkarıldığını duyurmaktan memnuniyet duydum. Vize, sahibine 90 güne kadar Krallık'ta kalma ve bir yıl boyunca birden fazla giriş çıkış yapma olanağı tanıyor.
Suudi Havayolları'nın bu haftadan itibaren tarifeli uçuşlarda koltuk kapasitesini yaklaşık yüzde 380 oranında artıracağı, ayrıca Ankara'dan Medine'ye ve Gaziantep Havalimanı'ndan Medine'ye direkt uçuşlara başlayacağı duyuruldu.
Ayrıca Suudi Havayolları'nın umre sezonunda Cidde ve Medine şehirlerine 100 sezonluk uçuş daha ekleyeceği açıklandı.
Buna ilaveten Flynas'ın, önümüzdeki kasım ayından itibaren Ankara'dan Cidde'ye üç sefer olmak üzere bir direkt hat ve önümüzdeki aralık ayında da Medine'ye haftada üç sefer olmak üzere yeni başka bir hat daha açacağı duyuruldu.
"Vizyon 2030 projesi, hac ve umre sektörüne benzeri görülmemiş gelişmeler getirdi"
Suudi Arabistan Vizyon 2030 projesinin hedefleri arasında Rahman'ın misafirlerine yönelik hizmetlerin seviyesini yükseltmek de yer alıyor. Bu vizyon şu ana kadar hac ve umre ziyaretçilerinin deneyimlerini zenginleştirmeye nasıl katkıda bulundu?
Suudi Arabistan Vizyon 2030 projesi, dönemlik çalışma kültüründen yıl boyu çalışma kültürüne geçişe dayalı yeni bir metodolojinin uygulanmasıyla hac ve umre sektörüne benzeri görülmemiş gelişmeler getirdi.
Kral Selman bin Abdulaziz Âl-i Suud ve Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'in direktifleri doğrultusunda Raman'ın misafirlerine hizmet etmek için çabalar ve imkanlar seferber edildi. Hükümet, iki kutsal kentin tanık olduğu en büyük genişletmeyi yaptı. Bu kentlerin kapasitelerini artırdı ve dünyanın farklı yerlerinden gelen Müslümanların ibadetlerini rahatlıkla ve güvenle yerine getirmelerine olanak sağladı.
Buna paralel olarak Krallık hükümeti Mekke, Medine ve kutsal mekanlarda büyük projeler hayata geçirdi ve dev bir hizmet tesisleri ağına hizmet edecek şekilde buradaki altyapıları geliştirdi. 2010 yılından bu yana on milyonlarca hacıyı taşıyan Cemerat Köprüsü tesisi ve El-Meşair demiryolu hattının yanı sıra, Haremeyn-i Şerifeyn'i ve merkezi alanlarını, havaalanları, geçitleri ve hacılar ve umre ziyaretçilerine yönelik kabul salonlarını da kapsayan genişletmeler yapıldı.
"Umrecilerin sayısının 2030'da 30 milyona ulaşması bekleniyor"
Bununla beraber, hacı ve umre yapanların sayısındaki artışı karşılamak üzere konaklama sektöründe de genişletmeler uygulandı.
Bu başarılar, artan sayıda umre ziyaretçisini barındıracak bir altyapı olarak görülüyor. Umrecilerin sayısının 2025'te 15 milyona, 2030'da ise 30 milyona ulaşması, ayrıca Krallık içinden ve dışından hac mevsiminde hacıların sayısının 6 milyona ulaşması bekleniyor.
Suudi Arabistan Vizyon 2030 projesi, hac ve umre yolculuğunu son model yeniliklerle hazırlanıp dönüm noktası teşkil eden bir inanç yolculuğu haline getirmeyi ve Rahman'ın misafirlerine beklentilerini aşan eşsiz bir deneyim oluşturan hizmetler sağlamayı amaçlamaktadır. Rahman'ın misafirlerinin manevi yolculuklarının aşamalarında kendilerine sunulan hizmetlerden yüzde 90 oranında memnun kalmalarını sağlamak da buna dahildir.
Suudi Arabistan Vizyon 2030 projesi, hacılara ve umre ziyaretçilerine sağlanan çeşitli hizmetlerde benzeri görülmemiş bir niteliksel sıçrama sağladı. Kutsal Mekke ve Medine kentleri ile kutsal mekanların altyapı projelerinde, çeşitli giriş çıkış noktalarında ve Rahman'ın misafirlerinin ülkeye girişlerinden ibadetlerini yerine getirerek kendi ülkelerine dönmek üzere çıkışlarına kadar kullandıkları tüm yollarda kaydedilen büyük ve hızlı gelişmenin ışığında bu, dünyanın her yerinden mümkün olan en fazla sayıda Müslümanın hac ve umre ibadetlerini kolay ve rahat bir şekilde yerine getirmesine olanak sağlanması noktasında önemli bir katkı sağlayacaktır.
"Krallık, Müslümanların Allah'ın evini ziyaretini sağlamak için tüm imkanlarını seferber ediyor"
Suudi Arabistan Vizyon 2030 projesi aynı zamanda Haremeyn-i Şerifeyn'e de özel bir yer ayırdı. Krallık, Arap-İslam derinliğini ve Müslümanların gönlündeki eşsiz konumunu bu iki kutsal kentten almaktadır. Bu, Krallık'ı İslam dünyasının liderliğini üstlenmeye layık kılmaktadır. Bu çerçevede Krallık, Rahman'ın misafirlerine hizmet etmek ve dünyanın her yerindeki Müslümanların diledikleri zaman Allah'ın evini ziyaret edebilmelerini sağlamak için tüm enerjisini ve imkanlarını seferber etmektedir.
İddialı vizyonumuzun hedeflerine ulaşmak için Kral Selman bin Abdulaziz -Allah onu korusun-, devlet kurumlarına bu büyük sayıları karşılamak için ciddi adımlar atmaları talimatını verdi.
Bunlar:
- Vize başvuru ve çıkarma işlemlerinin kolaylaştırılması,
- Hacıların ve umre ziyaretçilerinin seyahatlerine ilişkin elektronik hizmetlerin geliştirilmesi
- Ulaşım, konaklama ve geçim de dahil olmak üzere sunulan hizmet sisteminin kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması
- Hizmet ve kolaylıklar sağlayıp bunların kalitesinin artırılması ve Rahman'ın misafirlerinin bu hizmetlerden memnun kaldığından emin olunması.
© The Independentturkish