Nijeryalı rahiplerin milyon dolarlık hayatları

Eskiden rahip olmak, karın tokluğuna razı olmak ve mütevazı bir hayat sürmekken, bugün bazı rahiplerin servetleri milyon dolarlarla ifade ediliyor

Nüfusunun yarıya yakının Hristiyan olduğu Nijerya halkının bir hayli dindar olduğunu söylemek mümkün.

Pew Araştırma Merkezi'ne göre Hristiyan Nijeryalıların yüzde 89'u haftada en az bir kez kiliseye gidiyor.

Nijerya, dünya genelinde kiliseye katılım oranıyla ilk sırada yer alıyor. (Amerika'da kiliseye katılım oranı ise yüzde 40 civarında.)

Nijerya halkını, ilahlarına olan bağlılığını göstermek için hemen her cümlede "tanrı" kelimesini kullanıyor.

İş yerlerinin isimlerinde, araçların arkasında ve görülebilir hemen her yerde İncil'den esinlenen isimlerin ve sözlerin yer alması sanırım ülkeyi ziyaret eden hemen herkesin gözüne çarpıyor.

Ülke genelinde kırsal kesime doğru gidildikçe kiliselerin sayıları, şehir merkezlerinde ise ihtişamı ve üyeleri artar.

Halk kiliselere başta ibadet olmak üzere çeşitli amaçlarla gidebiliyor.

Sorunlarına çözüm arayanlar kadar, kilise cemaatinin sunduğu güven ve dostluk ortamı bu gidişin en önemli nedeni olabilir.

Daha anlamlı bir hayat sürmek ve kiliselerin sağladığı bazı imkânlardan ve bağışlardan yararlanmak için de halk kiliselere katılım sağlıyor.

Çoğu kilise cemaatinden bağış talebinde bulunuyor. Bazı din adamlarına göre bir Hristiyan'ın gelirinin yüzde 10'unu bağışlaması gerekiyor. Zira bu dini öğretilerde yer alıyor. (1) Geliri olmayan kilise üyelerinin tarlasını, evini ve diğer bazı eşyalarını bağışladığı durumlar da yaşanıyor.

Elbette bu bağışların hedefinde kilise ve ihtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak var. Fakat durum her zaman olması gerektiği gibi ilerlemiyor.

İddialara göre bazı Nijeryalı rahipler bağışların büyük bir kısmını şahsi servetlerini artırmak için kullanıyor.

Eskiden rahip olmak, karın tokluğuna razı olmak ve mütevazı bir hayat sürmek demekken, bugün bazı rahiplerin servetleri milyon dolarlarla ifade edilecek kadar büyük olabiliyor.
 

Oyedepo-1.jpg
David Oyedepo ailesiyle / Fotoğraf: Daliy Turst



Nijeryalı rahipler ne kadar zengin?

Bu zengin Nijeryalı rahiplerin servetlerini tanımlamak için "özel jetleri olacak kadar zengin" demek yanlış olmaz.

Örneğin 2023'te dünyanın en zengin ikinci rahibi Nijeryalı David Oyedepo'nun 150 milyon dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

Oyedepo'nun özel jeti, makam araçları, İngiltere ve Amerika'daki yazlıkları bulunuyor.

Oyedepo din adamı kimliğinin yanı sıra, yazar, mimar ve işadamı. 

Elbette kazancını bu diğer mesleklerden temin ettiğini dile getiriyor. Kendisini eleştirenler, serveti cemaatin yardımlarıyla başlattığını, cemaati yazdığı kitapları satın almaya mecbur bıraktığını iddia ediyor. 

Kimi rahipler ülkede benzeri olmayan lüks otomobillere sahip, kiminin fast food zincirleri, otelleri, kiminin ise yurtdışında çok sayıda evi ve yazlığı bulunuyor.

Halk zengin rahipler hakkında ne düşünüyor?

Bu ilgi çekici durum kilise üyeleri tarafından farklı şekilde yorumlanabiliyor.

Bazı Hristiyanlar, din adamlarının servet peşinde koşmaması, aksine daha mütevazı hayatlar yaşayarak diğer Hristiyanlara örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Rahiplerin bu serveti bağışlar yoluyla değil, farklı meslekler aracılığıyla edindiğini düşünen ve normal karşılayanlar da var.

Port Harcourt'dan Ricky, din adamlarının zengin olmasında bir mahsur olmadığını düşünenlerden.  

"Bizden para almak için söyledikleri yalanlara karşıyım" diyen Ricky, "Üstelik nice kilise üyesi yokluk içinde yaşarken kendileri sefa sürebiliyorlar. Daha evvel ben de bu büyük kiliselere giderdim ama baktım ki desteğe ihtiyacım olduğunda rahibe ulaşamıyorum bu nedenle vazgeçtim. Onlara ancak zengin üyeler, yöneticiler ulaşabiliyor. Artık daha küçük bir kiliseye gidiyorum ve rahibe istediğim zaman danışabiliyorum" ifadelerini kullanıyor.

Kwara eyaleti Rahibi Kayode Olasehinde, rahiplerin İncil öğretilerinden bu denli uzaklaşmasından rahatsız olduğunu dile getiriyor.

Olasehinde, "Bir rahip gösterişli bir hayatı seçmemeli ki diğerlerine örnek olsun. Rahiplerin yaşam tarzları, sadelik ve alçakgönüllülük ifade etmeli, tevazu öğütleyen İncil öğretilerine uymalıdır, dünyevi öğretilere değil" diyor. (2)

 

yasli-papazlar-rahatsizmis-h1484240026-451035.jpg
cemaat fakir, papazlar zengin... Nijerya'da serveti milyon doları aşan birçok rahip bulunduğu ifade ediliyor / Fotoğraf: Twitter

 


Rahiplerin serveti katlanırken, halk fakirleşiyor

Dünyanın en zengin ikinci rahibi Oyedepo'nun kurduğu Winner's Şapel üyesi bir Hristiyan ise rahiplerin servetinden rahatsızlık duymuyor.

Bu üye şu sözlerin kullanıyor:  

Ben kilisemi her anlamda savunurum çünkü ne kadar çok hayır işi yaptığını gözlerimle gördüm ve bizzat bu işlerde yer aldım. Çok sayıda insana yiyecek giyecek yardımı yapıyor, dul ve yetimleri gözetiyoruz. Ben para da bağışlıyorum, kılık kıyafetlerimin en iyisini de bağışlıyorum. İnsanlar sadece özel jetleri konuşuyor neden bu yapılan yardımları görmüyorlar?"

Nijeryalı rahiplerin giderek artan zenginlikleri, ülkenin dini ve sosyal dokusunda çelişkili duyguları beraberinde getiriyor.

Halkın yoksulluk ve açlık sınırında yaşadığı ülkede, tıpkı sınırsızca servet edinebilen politikacılar gibi din adamlarının ünü ülke sınırlarını aşan servetlerini sorgulayan ve kısıtlayan herhangi bir yaptırım yok.

Nijeryalı Hristiyanların, dini liderlerin malvarlıkları ve sınırsız zenginliklerini sorgulamaları din adamlarının toplum içindeki konumunu ve dolayısıyla dini ve sosyal dokuyu olumlu yönde değiştirmek için yetmeyebilir ancak önemli bir adım olacağı kesin.

Kaynaklar:

https://rnn.ng/richest-pastors-in-the-world/

(1)https://www.ramseysolutions.com/budgeting/daves-advice-on-tithing-and-giving#:~:text=While%20tithing%2010%25%20of%20your,when%20we%20don't%20give.

(2)https://tribuneonlineng.com/rich-pastors-poor-congregations-prosperity-piety/

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU