Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 4 Haziran 2023;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Nijerya yeni devlet başkanı yemin ederek göreve başladı
İktidardaki Tüm İlericiler Kongresinin (APC) adayı olarak şubat ayındaki seçimi yüzde 37 oy oranıyla kazanan 71 yaşındaki Bola Tinubu, Nijerya'nın 16. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti.
Devlet başkanlığı görevini 8 yıldır bu koltukta oturan Muhammed Buhari'den devraldı. Törene çeşitli ülke cumhurbaşkanları, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, diplomatlar ve yetkililerin de bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Başkan Tinubu yemin töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin kötü durumdaki ekonomisini ve enerji sektörünü canlandırma ve yoksullukla mücadele etme sözü verdi.
Ulusal güvenlikle ilgili olarak, daha fazla silah ve askeri donanım satın alma ve güvenlik personelinin refahını iyileştireceğini söyledi.
BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı Güney Afrika'da düzenlendi
BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde gerçekleştirildi. Güney Afrika, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları bir araya geldi.
Toplantıda bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunan bakanlar, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi reformu, çok taraflılığın korunması, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma, terörle mücadele, iklim, enerji güvenliği ve karşılıklı işbirliği konularını masaya yatırdı.
BRICS ülkelerinin ortak para birimine geçiş ve yeni üye kabulü konuları da ele alındı.
Dışişleri bakanlarının ardından devlet başkanlarının katılımıyla ana zirve ağustos ayında düzenlenecek.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki yakalama kararı nedeniyle çok sayıda spekülasyon gündeme geldi.
Güney Afrika yönetimi, zirvenin katılımcılarına diplomatik dokunulmazlık sağlamasının standart bir prosedür olduğunu vurguladı.
Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler grubu, üyeler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini amaçlıyor.
BRICS ülkelerinin toplam gayrisafi yurt içi hasılası, küresel hasılanın yüzde 30'undan fazlasını oluşturuyor.
Senegalli genç muhalif lidere hapis cezası
Senegal mahkemesi, muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko iki yıl hapis cezasına çarptırdı.
Sonko, başkent Dakar'da görülen duruşmada hakkındaki tecavüz suçlamasından aklandı lakin gençleri suça teşvik ettiği gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sonko, hakkındaki suçlamaları reddederek, davanın siyasi amaçlı olduğunu savunmuştu. Sonko'nun partisi durumu siyasi komplo olarak tanımladı ve destekçilerini sokaklara çıkmaya çağırdı.
Hapis kararına tepki göstermek amacıyla düzenlenen protestolar sonrası çıkan olaylarda 9 kişi hayatını kaybetti.
Muhalif lider, bir güzellik salonu çalışanına tecavüz etmekle suçlanmış, çıkan olaylarda 14 kişi yaşamını yitirmişti.
Muhalif lider, tecavüz suçlamasıyla hüküm giymesi halinde seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olamayacaktı. Sonko'nun aldığı gençleri suça teşvik cezasının adaylığına engel olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.
Uganda'da eşcinsellere ölüm cezası verebilecek yasa onaylandı
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, idam ve müebbet hapis cezasını da içeren eşcinsellik karşıtı yasayı imzalayarak yürürlüğe soktu.
Eşcinselliğin halihazırda yasa dışı olduğu Uganda'da çıkan bu yeni yasaya göre eşcinsellere müebbet hapis cezası verilebilecek.
18 yaş altındaki biriyle eşcinsel ilişki yaşayan kişiler ya da HIV dahil ömür boyu sürecek bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişiler idam edilebilecek.
Benzer bir yasa 2014 yılında Uganda anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Meclis Başkanı Anita Among, ailenin kutsallığını koruyacağını söylediği yasa tasarısını memnuniyetle imzaladığını söyledi. Mecliste kabul edilen yasa tasarısına yalnızca bir milletvekili karşı çıkmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden, yasanın evrensel insan haklarının ihlali olduğunu söyleyerek Uganda'yı yasayı derhal yürürlükten kaldırmaya çağırdı.
Sudan'da ateşkes görüşmeleri askıya alındı
ABD ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda yürütülen ateşkes görüşmelerinin askıya alındığı duyuruldu, gerekçe olarak Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından ilan edilen ateşkeslerin ihlallerinin sonucu olarak alındığı belirtildi.
Bu ihlallerin, ateşkesin hedeflerinden olan insani yardımın ulaştırılmasını ve temel hizmetlerin yeniden sağlanmasını engellediği bildirilen açıklamada, çatışmaların patlak verdiği 15 Nisan'da bu yana, insani yardım için kullanılan 115 aracın çalındığı ve 57 depo ve 55 ofisin yağmalandığı, ateşkes süresince insani yardım tırlarının geçişine izin verilmediği ve her iki tarafın kontrolündeki bölgelerdeki depoların yağmalandığı bilgisi paylaşıldı.
15 Nisan'da Sudan ordusu ile HDK arasında başlayan çatışmalar başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde hala devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish