PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 2 Nisan 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Çad, enerji devi Exxon Mobil'i kamulaştırdı

Çad'ın geçici lideri Mahamat Idriss Deby, ABD'li enerji devi Exxon Mobil'in Çad'daki varlıklarını kamulaştıran bir yasa tasarısını imzaladı.

Yasaya göre, Exxon Mobil sahip olduğu tüm varlıkları, arama hakları, işletme izinleri ve petrol taşıma izinleri kamulaştırıldı.

Tüm bunlara ek olarak Exxon Mobil'in ham petrol ihraç etmek için kullanıldığı Çad'dan Gine kıyısının Atlantik Körfezi'ne uzanan bin kilometrelik Çad-Kamerun boru hattındaki hissesini de kamulaştırıldı.

ExxonMobil'in Çad ve Kamerun'daki operasyonlarını yürüten şirketini 407 milyon dolara Svannah Enerji'ye satmıştı.

Çad hükümeti kendileriyle imzalanan anlaşma hükümlerini yok sayan bu satış işlemine karşı çıkmıştı.

Satış kararının durdurulmamasının ve hükümlerin yok sayılmasının ardından Çad hükümetinin kamulaştırma kararı aldığı açıklandı.


Kamala Harris Afrika'yı ziyaret etti

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ilk Afrika ziyaretini Gana, Tanzanya ve Zambiya'ya yaptı.

Harris, diplomatik ilişkilerin derinleşmesi ve ekonomik işbirliğinin ilerletilmesi amacıyla Afrikalı liderler, iş insanları ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

Harris, Gana'nın başkenti Akra'da Başkan Nana Addo ile biraraya geldi, çeşitli temaslarda bulundu.

Tanzanya ile tarihsel bağlarının güçlülüğüne ve Devlet Başkanı Samia Hassan'ın reformcu yöneticiliğine atıfta bulundu.

Yolsuzlukla mücadele için Zambiya'ya 16 milyon dolarlık destek açıkladı.

Çin'in kıtadaki ekonomik varlığını güçlendirmesinden rahatsız olan ABD, ticari ilişkilerin ilerlemesi için özel yatırımların kıtada artmasını istiyor.

Afrika'ya 2021 yılında 26,7 milyar dolarlık ihracat ve Afrika'dan 37,6 milyar dolarlık ithalat yapan ABD, kıtada onlarca ülkeye gümrük tarifesi olmadan ürün sokma ayrıcalığını elinde bulunduruyor. 


Uganda, Kongo'ya asker konuşlandırıyor

Uganda, komşu ülke Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kuzeyine bin asker gönderdi.

Uganda ordu sözcüsü KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren isyancı 23 Mart Hareketi'ne (M23) karşı yürütülen operasyonlara destek vermek için asker gönderdiklerini açıkladı.

Doğu Afrika Topluluğu (EAC) bünyesinde kurulan ortak orduya bağlı görev yapacağını bilgi paylaşıldı.

Devlet Başkanı Museveni, M23'ün barış şartlarına uygun davranmaması halinde saldıracaklarını açıkladı.

M23'ün Kasım 2021'de tekrar başlayan saldırıları, bölgede yaşayan binlerce sivilin yerinden edilmesine ve Ruanda ile KDC arasında krize neden olmuştu.

KDC, Ruanda'yı altın, koltan ve kobalt gibi metal ve mineraller açısından zengin topraklarını kendi çıkarları için işgal etmeye çalışmakla ve M23 isyancılarını desteklemekle suçlarken, Ruanda ise iddiaları reddediyor.


UNICEF, Afrika'da kolera salgını için acil durum ilan etti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı açıklamada, doğu ve Güney Afrika'daki kolera salgınının sadece bir salgın değil, çocuklar için bir acil durum olduğunu söyledi.

Doğu ve güney Afrika'daki etkilenen topluluklardaki ihtiyaçların arttığı konusunda uyarıda bulunarak, "Çocuklar için risk yüksek" dedi ve finansman çağrısında bulundu.

İhtiyaçlara yanıt vermek için 171 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bölgeyi yıllardır vuran en kötü kolera salgınları Burundi, Etiyopya, Kenya, Malavi, Mozambik, Somali, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve dahil 11 ülkede bildirildi. BM'nin son verilerine göre, yaklaşık 67 822 vaka ve bin 788 tahmini ölüm kaydedildi.


Sudan sivil yönetime geçiş anlaşması ertelendi

Sudan'daki siyasi süreç sözcüsü Halid Ömer Yusuf, sivil yönetime geçiş nihai anlaşma imza töreninin, "taraflar arasında bazı önemli konularda fikir birliği sağlanamaması" nedeniyle ertelendiğini açıkladı.

Yusuf, ülkedeki siyasi krizi sonlandıracağı düşünülen nihai anlaşmanın imzalanacağı yeni tarihi belirlemek için askeri ve siyasi tarafların Cumhurbaşkanlığı Sarayında toplanacaklarını bildirdi.

Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.

5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak nihai anlaşmanın 1 Nisan'da, geçiş dönemi anayasası anlaşmasının 6 Nisan'da imzalanacağını ve yeni hükümetin 11 Nisan'da kurulacağını duyurmuştu.


Diplomatik krizlerin ardından İsrail ile Nijerya arasında direkt uçuşlar başlıyor

İsrail ile Nijerya arasındaki ilk doğrudan uçuşun 20 Nisan'da başlayacağı açıklandı.

İsrail ve Nijerya arasındaki diplomatik ilişkiler 1960'larda başlamış lakin 1973 Ortadoğu Savaşı'ndan sonra Nijerya, İsrail ile bağlarını koparmıştı. İki ülke ilişkileri 1992'de yeniden başlamıştı.

Çalkantılı diplomatik ilişkilerin ardından İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı ile Abuja ve Lagos şehirleri de dahil olmak üzere Nijerya'daki birçok varış noktası arasında doğrudan uçuşlara izin veren bir havacılık anlaşmasını onayladı.

İki ülke arasında önemli bir eşik geçilmiş oldu. İsrail son yıllarda Afrika ülkeleri ile ilişkilerine önem veriyor ve bu konuda ciddi bir diplomatik çalışma yürütüyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU