PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba Değerli Dinleyiciler,

Bugün 15 Ocak 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Ruanda ile Kongo arasında mülteci krizi

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Ruanda'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki çatışmalardan kaçan insanlara artık sığınak sunamayacağını söyledi.

Kagame, "20 yılı aşkın bir süredir burada Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen mültecilerimiz var. Ruanda'nın bu yükü taşımasını ve bu konuda her gün hakarete uğramasını ve taciz edilmesini reddediyorum" şeklinde konuştu.

Ruanda halihazırda Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden yaklaşık 72 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda'yı isyancıları desteklemekle suçluyor, Ruanda bu suçlamayı sürekli olarak reddediyor.

Geçen yıl Ruanda, kaçak yollarla İngiltere'ye giren göçmenlere ev sahipliği yapmayı kabul etmişti. 


Uganda mahkemesinden ifade özgürlüğü kararı

Uganda Anayasa Mahkemesi, hükümeti eleştirenleri, gazetecileri ve yazarları yargılamak için kullanılan bir yasayı iptal etti.

Beş yargıçtan oluşan heyet, "İtiraz konusu bölümü, özgür ve demokratik bir toplumda ifade özgürlüğünü kısıtlaması nedeniyle haksız buluyoruz" diyerek "geçersiz" ilan etti ve uygulanmasını yasakladı.

Çok sayıda yazar, gazeteci ve akademisyen bu yasa gerekçe gösterilerek tutuklandı ve hapis cezası aldı. Uganda hükümeti seçimleri manipüle ettiği gerekçesiyle 2021'de Facebook'u yasakladı.


Cibuti roket fırlatma sahası kuruyor

Cibuti, roket ve uydu fırlatma sahası kurmak için Hong Kong Havacılık ve Uzay Teknolojileri Grubu ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Cibuti Devlet Başkanı İsmail Omar Guelleh, proje malzemelerinin taşınması için bir liman ve otoyolun inşası da yapacaklarını söyledi. Projenin tamamlanmasının 5 yıl süreceğini belirtildi.

Cibuti, Afrika Boynuzu'nda, güneyde Somali, doğuda Kızıldeniz ve Aden Körfezi ile sınırı olan küçük bir ülke. ABD'nin Afrika kıtasındaki en büyük askeri tesisine ev sahipliği yaptığı için stratejik öneme sahip. 


Türkiye'den Kongo'ya askeri teçhizat 

Resmi kaynaklardan teyit edilmeyen ve yerel kaynaklara dayandırılan habere göre, Türkiye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne askeri teçhizat hibe etti.

Goma havalimanında çekilen görüntülerde çok sayıda silah ve askeri ekipmanın bir törenle teslim edildiği görülüyordu. 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kasım 2022 tarihinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti Millî Savunma ve Eski Savaşçılar Bakanı Gilbert Kabanda Kurhenga ile görüşmüştü.

Ayrıca Birleşmiş Milletler, 21 Aralık 2022'de Kongo'ya uygulanan silah ve askeri ekipman ambargosunu gevşetme kararı almıştı. Kongo'nun değerli madenlerinin bulunduğu doğu sınırlarında ordu güçleri ile muhalif silahlı gruplar arasında uzun yıllardır çatışmalar yaşanıyor.


Üst düzey IŞİD komutanı Somali'de öldürüldü

IŞİD terör örgütünün üst düzey komutanı Abu-Albara al-Amani, Somali'nin yarı özerk Puntland bölgesinde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada öldürüldü. Amani'nin 2021'den bu yana terör örgütünün Somali'deki operasyonların başkanı olduğu belirtildi.

Etiyopya'nın Amhara bölgesinden olduğu ve birçok Etiyopyalıyı ve Somaliliyi terör örgütüne katılmaya zorlamaktan sorumlu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Eş-Şebab ve IŞİD bölgedeki ana tehditler arasında yer alırken, Somali yıllardır güvensizlikle boğuşuyor.

BM tahminlerine göre, terör örgütleri Somali'de 2018'den bu yana 2 binden fazla sivilin ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına neden oldu.


Çin ve Türkiye'den Afrika'da diplomasi atağı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Afrika, Zimbabve, Ruanda, Gabon ve Sao Tome ve Prinsipe'den oluşan bir Afrika turuna çıktı. Afrika'daki ilk durağı olan Cape Town'da

Türkiye Başkonsolosluğunun resmi açılışını yaptı. Akabinde Zimbabve'de mevkidaşı ile bir araya gelerek işbirliği ve ikili ilişkileri geliştirme konusunda anlaşma imzaladı.

Türkiye ve Ruanda, güvenlik, savunma sanayi, kültür ve ekonomi, eğitim alanlarında işbirliğini ve ikili ilişkileri ilerletme konusunda mutabık kaldı.

Ayrıca Ruanda'daki Türk yatırımı yaklaşık 500 milyon dolara ulaştı. Çavuşoğlu, Ruanda'daki yabancı yatırımların yüzde 13'ünü oluşturduklarını söyledi.

Göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Afrika'ya yapan Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Etiyopya'yı ziyaret etti. Tüm ulusların Afrika ile ortaklık kurabileceğini ancak kıtanın değerlerine, inançlarına ve çıkarlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Afrika'nın uluslararası rekabet için bir platform olmaması gerektiğini vurguladı. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ile görüşen Qin, Çin tarafından finanse edilen Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin 40 bin metrekarelik inşaatının kurdele kesme törenine katıldı. Bakan Qin, Angola, Benin, Gabon ve Mısır'ı ziyaret edecek.


Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU