Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 1 Ocak 2023.
Yeni yılınızı tebrik ederim.
Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Etiyopya iç savaşının sona ermesiyle Tigray'a uçuşlar tekrar başladı
Etiyopya'da 2 yıl süren iç savaşın ardından ülkenin kuzeyindeki Tigray eyaletine uçuşlar yeniden başladı.
Yarım milyondan fazla insanın ölümüne yol açan iki yıllık çatışmanın ardından imzalanan barış anlaşması ile hava taşımacılığı, mobil hizmetler, insani yardım ve bankacılık gibi hizmetler tekrar aktif hale getirildi.
Afrika'nın en büyük havayolu şirketlerinden olan Etiyopya Havayolları'nın CEO'su Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa ile Tigray eyaletinin başkenti Mekele güzergahında seyahat eden yolculara hizmet vermeye başladıklarını duyurdu.
Uzmanlar uçuşların tekrar açılmasının normalleşme sürecinin en önemli adımı olduğunu vurguladı.
Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları arasındaki çatışmalar sonucu binlerce insan öldü ve milyonları insani yardıma muhtaç kaldı.
Afrika'nın eski devlet başkanlarından oluşan bir heyetin diplomasi trafiği sonucu iki taraf arasında geçen ay barış anlaşması imzalandı.
Afrika'nın en zengin kadının malvarlığına el koyuldu
Angola Yüksek Mahkemesi, Angola eski cumhurbaşkanının kızı Isabel dos Santos'un 1 milyar dolar değerindeki mal varlığına el konulmasına karar verdi.
Mahkeme, zimmete para geçirme ve kara para aklama iddialarına dair kanıtları olduğunu gerekçesiyle dos Santos'un tüm bankacılık kurumlarında tuttuğu paraya el konulmasını emretti.
Çok sayıda Telekom şirketinin sahibi veya ortağı olan dos Santos'un bu varlıklarına da el koyuldu.
Babasının başkanlığı sırasında ülkenin petrol şirketinin yöneticiliğini yapan Dos Santos, devlet fonlarını kendi şirketlerine yönlendirmekle suçlanıyor.
Interpol'ün geçen ay dos Santos için kırmızı bülten yayınlayarak arama kararı çıkartmıştı. Dos Santos'un babası Jose Eduardo dos Santos, yaklaşık kırk yıl boyunca petrol zengini Afrika ülkesi Angola'yı yönetti.
Zimbabve lityum ihracatını yasakladı
Dünyadaki lityum rezervinin yüzde 20'sine sahip olan Zimbabve, lityum ihracatını yasakladı.
Çıkarttığı ham maddeyi satan ve sonra işlenmiş şekilde geri alan Zimbabve, lityumu işleyebilecek ve istihdam yaratabilecek yerel endüstrileri geliştirmeyi amaçlıyor.
Hükümet, ham mineral olarak ihraç ettiği ve pile dönüştürmediği lityumlar için 1,7 milyar avro kaybettiğini açıkladı.
Lityum, araba, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik pillerin ham maddesi olduğu için beyaz altın olarak isimlendiriliyor.
Lityum fiyatları son iki yılda yüzde 1.100 arttı. Zimbabve, bu yasak sayesinde kendi endüstrisini kurarak ülkeyi orta gelire sahip bir ekonomiye dönüştürmeyi amaçlıyor.
Mozambik, BM Güvenlik Konseyi üyesi oldu
1 Ocak itibarıyla Mozambik, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi olmayan üyesi oldu.
Haziran ayında 192 oyla seçilen Mozambik'in yanı sıra Ekvador, Japonya, Malta ve İsviçre, 2023-2024 döneminde BMGK geçici üyesi olarak görev yapacak. Geçen dönem Afrika ülkesi Kenya, BMGK üyeliğini yürütmüştü.
Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi geçmişte Güvenlik Konseyi'nde Afrika için iki daimi pozisyon için çağrıda bulunmuştu.
Mozambik cumhurbaşkanının gündeminde terörle mücadele üst sıralarda yer alıyor. Petrol ve gaz zengini Afrika ülkesi Mozambik, 2017'den bu yana çeşitli isyancı ve terör gruplarıyla mücadele ediyor.
Geçten hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish