Floransa Belediye Başkanı: İmamoğlu kararı sonrası destek için İstanbul'da toplandık, demokrasi savaşını kazanana kadar onun yanındayız

Avrupa Şehirler Birliği (EUROCITIES) üyesi kentlerin belediye başkanları, hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak istenen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Saraçhane'de bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'deki binası yine hareketli.

İBB Başkanı İmamoğlu'na yönelik siyasi yasak kararı ve hapis cezası isteminin ardından son günlerde destekçilerinin yanı sıra çok sayıda siyasiyi ağırladı.

Bu kez yarım asırlık bina yabancı ülkelerin belediye başkanlarına açtı kapılarını.

Toplantının adı, "Büyüyen ve Gelişen Şehirler İstanbul Dayanışma Buluşması".

Floransa, Atina ve Hannover belediye başkanları bizzat oradaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paris Belediye Başkanı yazılı mesajıyla etkinliğe destek verirken, Utrecht, Linz ve Hamburg belediye başkanları da video-mesajlarını yolladı.

Aslında bu bir EUROCITIES toplantısıydı.

Avrupa'daki şehirlerin hem kültürel hem ekonomik alanlarda bir araya gelip ilişkilerini kuvvetlendirmesini amaçlayan şehirler ağının başkanı Dario Nardella'nın öncülüğünde planlandı.

İtalya'nın Floransa kentinin de belediye başkanlığını yürüten Nardella'ya göre etkinlik aynı zamanda yaşlı kıtanın önde gelen kentlerinin İBB Başkanı İmamoğlu'na verdiği siyasi destek anlamına geliyor.

Independent Türkçe'ye konuşan Nardella, İmamoğlu sürecinin Avrupa'da büyük yankı uyandırdığından bahsediyor.
 

3cea1a7e-f6fe-44ea-a86b-4b3a08bc10c3.jpg
Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan ve 2 yıl 7 ay 15 gün ceza alan Ekrem İmamoğlu'nun dünyanın farklı kentlerinin belediye başkanları ziyaret etti / Fotoğraf: İBB Basın



"Mahkeme kararının ardından toplantıyı planladık"

Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, "Büyüyen ve Gelişen Şehirler İstanbul Dayanışma Buluşması" adıyla planlanan bu toplantının Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza kararının ardından planlandığını açıkladı.

Kararın hemen ardından İmamoğlu ile haberleştiklerini ve Avrupa Şehirleri Birliği olarak yazılı mesajlarla yetinmek istemediklerini belirtti:

200 kadar şehrin, 200 milyon kişinin temsilcisi olan Avrupa Şehirleri Birliği olarak mesajlarla yetinmeyerek, fiziksel olarak da burada bulunarak bu dayanışmamızı ifade etmek istedik. Yani mahkeme kararından sonra planladık. Başkan İmamoğlu demokrasi savaşını kazanana kadar onun yanında olacağız. Zaten eminiz ki; eğer bizlerden birinin şehrinde ya da ülkesinde aynı şey söz konusu olsaydı o da bizim yanımızda olurdu. İtalya'nın her noktasında ve yine meslektaşlarım arasında bu kararın çok büyük yankı uyandırdığını söyleyebilirim.

"Bu dava, Türkiye'nin Avrupa umutları için ciddi sonuçları olan 'kaygan bir yokuş'"

Davanın önemine dikkat çeken isimlerden biri de, Yunanistan siyasetinin genç politikacılarından Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis oldu. Eski Atina Belediye Başkanı ve eski dışişleri bakanı Dora Bakoyannis'in oğlu olan Kostas Bakoyannis, İmamoğlu ile aynı yıl içinde göreve gelmişti.

İBB Başkanı İmamoğlu'nu sevilen bir halk figürü olarak niteleyen Atina Belediye Başkanı Bakoyannis, "Bizler, büyük laflar etmeye değil, Ekrem İmamoğlu'na desteğimizi tek yürek olarak ifade etmeye geldik." dedi, İmamoğlu'nun özgürlük ve medeni haklarından yoksun bırakılma cezasıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

 

80529008-c3a9-42a0-b795-9f30d5a71736.jpg
Belediye başkanları Saraçhane'deki başkanlık sarayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi / Fotoğraf: İBB Basın 



Bakoyannis'e göre davanın önemi Avrupa'nın gözünde büyük zira dava ile Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci arasında paralellik var:

Ne yazık ki; bu dava Türkiye'nin Avrupa umutları için ciddi sonuçları olan kaygan bir yokuştur. İki kez seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sansürleniyorsa, yani ifade özgürlüğü ayaklar altına alınıyorsa, o zaman yarın Türkiye'de demokrasiye ne olacak? Türkiye, bizim komşumuz ve komşumuzun iyiliğini istiyoruz. Yani Türkiye'nin iyiliğini… Demokrasi için İstanbul halkının yanında, Ekrem'in yanındayız. Tarihin doğru tarafındayız. Ekrem'in siyasi gücüne güvendiğim için temyiz sürecinde mahkemenin tarafsız kararına güveniyorum."

Toplantıya yazılı olarak mesajını ileten Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise, 23 Aralık Cuma günü Paris'teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan silahlı saldırı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirtti.

İmamoğlu'na yazılı destek mesajı gönderen Hidalgo, "Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün en temel ilkelerini baltalayan bu kabul edilemez durum ve akıl almaz ceza karşısında tam dayanışma ve desteğime sahipsiniz" mesajını iletti.

İmamoğlu: Hukuk görünümlü darbe girişimi

Etkinliğin son konuşmacısı olan Ekrem İmamoğlu ise söz konusu süreci bir kez daha "hukuk görünümlü darbe" olarak yorumladı.

Kendisine destek veren belediye başkanlarına teşekkür eden İmamoğlu, "Benim şahsımda İstanbulluların iradesine karşı yapılmak istenen, hukuk görünümlü darbe girişimi, adalet duygusunu yitirmemiş milyonları çok geniş ve güçlü bir platformda birleştirdi" ifadelerini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU