Emekli Büyükelçi Karslıoğlu, Scholz’un füze açıklamasını yorumladı: Maksat kamuoyunu oyalamak

Türkiye’nin eski Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Mayis Alizade’ye konuştu

Fotoğraf: AA

Rusya-Ukrayna savaşında taraflar birbirinin gücünü tartmayı sürdürürken Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD füzelerinin ülkede konuşlandırılmasından vazgeçmeleri için “Rusya’nın askeri operasyonları durdurması” koşulunu öne sürdü. Independent Türkçe, Başbakan Scholz’un bu açıklamasının anlamını Türkiye’nin eski Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’ya sordu.
 

Hüseyin Avni Karslıoğlu


Büyükelçi Karslıoğlu’nun değerlendirmelerini okurlarımızla paylaşıyoruz.

“Şimdi Tomahawk konuşlandırılması söz konusu, 1970’lerin ortalarında Pershing füzeleri konmuştu”

Bu, yeni bir konu değil. Almanya’nın varlık nedeni ABD’dir ve ayrıca Almanya kendi varlık nedenini İsrail’in güvenliğini ve varlığını korumak olarak ifade ediyor. Onun için İsrail’e her türlü silahı veriyor. Gazze’de çocukların katli, kadınların katli, açlık, yokluk, susuzluk, canavarca olaylar, katliamlar, soykırımlar ne varsa Almanya bunların hepsine göz yumuyor. Çünkü geçmişten gelen bir suçluluk duygusu mevcut ve bundan dolayı her türlü bahaneyi uydurup onlara arka çıkıyor. Bu, aynı şekilde ABD için de geçerli. Almanya kendi varlık nedenini Rusya’ya karşı korumuş olmasını ABD’ye borçludur. Dolayısıyla ABD ne derse ve hatta ABD demeden Almanya her şeyi yapar. Şimdi Tomahawk konuşlandırılması söz konusu,1970’lerin ortalarında Pershing füzeleri konmuştu. O zaman SSCB vardı, şimdi Rusya Federasyonu var. Almanya’ya konuşlandırılacak füzelerle Rusya vurulur mu? Almanya bunu göze almaz. Daha doğrusu Almanya bunun kullanılmasına izin vermez. ABD alır, ileri üsler olan Polonya’ya, Çek Cumhuriyeti’ne veya Baltıklara yerleştirir. Rusya-Ukrayna savaşının başında Almanya Savunma Bakanı “Biz tavrımızı koymak için işaret veriyor ve tavrımızın net anlaşılması için Ukrayna’ya 5 bin adet miğfer gönderiyoruz” demişti. Bu çok aptalca bir şeydi ve zaten o yüzden kadını kısa süre sonra görevden aldılar.

“Oraya-buraya füze koyacağız demelerinin nedeni sadece bir gösteriden ibarettir”

“Dolayısıyla Almanya’ya füze yerleştirilip yerleştirilmemesi çok fazla rol oynamaz çünkü, Almanya’dan Rusya’ya hiçbir zaman füze atılmayacak. Daha ileri ülkeler olan Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Baltık ülkeleri ve bilhassa Polonya’ya yerleştirilir ve bir şeyler atılacaksa oradan atılır. Moskova’ya ise kesinlikle atmazlar. Orada akıllı adamlar var, böyle bir intihara girişmezler. Rusya da bilinçli olarak hiçbir NATO ülkesine saldırmaz. Dolayısıyla Almanya’da “Oraya-buraya füze koyacağız” demelerinin nedeni sadece bir gösteriden ibarettir. Hiçbir NATO ülkesinden Rusya’ya doğrudan füze saldırısı olmaz ve olmayacaktır. Velev ki dünya savaşı çıkarmak isteseler bile. Ne yaparlar? Savaşın uzaması için ABD elinden geleni yapıyor. Alman medyasında hükümet ağzıyla konuşmayan birkaç kişi var, onları dinlediğin zaman bu savaşın sonsuza kadar sürmeyeceğini, Ukrayna’nın hiçbir zaman kazanamayacağını, Rusya zorlanacağını ancak, onların da kazanamayacağını söylediklerini görüyoruz. Böylece halihazırda Rusya’nın kontrolü altındaki bölgeler Ruslara kalacak. Ama ne olacak? Daha çok Ukraynalı, daha çok Rus ölecek, savaş ekonomisine daha çok para harcanacak, Ukrayna daha çok borçlandırılacak, daha çok köle ülke haline gelecek. Başında bir Yahudi’nin olmasından dolayı ABD Kongresi’nden rahatlıkla maddi yardım da alabiliyor. Şunu da söyleyeyim: Artık İsrail’e İran’dan, Lübnan’dan hava saldırısı tehlikesi kalmadığı için İsrail kendi elindeki hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya sevk ediyor. Yani, Ukrayna hava sahasını güçlendirmeye çalışıyorlar. Yani, Ukrayna savunmasında İsrail de işin içine girmiş durumda. Savaşın başında Almanya nispeten temkinli davranmasına rağmen halihazırda Ukrayna’ya deposunda kalan silahları veriyor.”

“Ekonomik olarak zaten çok da güçlü olmayan Rusya’yı giderek daha zayıf hale getirmek”

Rheinmetall firması inanılmaz kar ediyor, yeni ortaklıklar kuruyor, yeni büyük siparişler alıyor. Özellikle topçu mühimmatı için yeni üretim hatları kuruyor. Amerikan silahları da denenerek Rusya yıpratılıyor. Çünkü ilerde Çin ile bir sıkıntı yaşanması durumunda Rusya’nın, Çin’e fazla destek çıkması imkanını azaltmayı hedefliyorlar. Ekonomik olarak zaten çok da güçlü olmayan Rusya’yı giderek daha zayıf hale getirmek. GSMH’i Almanya’nın yarısından bile az, hatta bazı küçük Avrupa ülkelerinden bile daha az. Türkiye’nin iki misli falan. Ekonomik olarak güçlenemeyeceğinin yanı sıra nüfusu da giderek azalıyor. ABD bunu bildiği için zamana oynuyor. Kendi insanı ölmediği ve kendi ekonomisi canlı olduğu sürece başkalarının ölmesi onları fazla ilgilendirmiyor. Rusların Batı’ya doğru ilerleyeceği şeklinde basın üzerinden manipülasyonlar yapıyorlar. Filistinlilere karşı yapılanlar basında pek fazla yer almıyor. Dolayısıyla Batı’nın bu çifte demeyeceğim, çok yüzlü standartları nereye kadar devam edecek? Macaristan Başbakanı savaşın durması önerisiyle biraz dolaştı, adamı aforoz ettiler. Hiçbir Avrupa lideri Viktor Orban’la görüşmüyor. Avrupa’nın liderleri Scholz, Macron, İngilizler onun kulağını çekti. Onların kulağını kim çekti? ABD çekti. Birleşik Krallık ABD’yi biraz manipüle edebilir, Almanya zaten edemez. Dolayısıyla Almanya’nın “İşte bu silahları ülkemize yerleştireceğiz” şeklindeki sözleri kamuoyunu oyalamak için sarfedilmiş ifadelerdir. İşin özünü ben böyle görüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU