Harry ve Meghan ne yaparsa yapsın haksız olacak

Sussex Dükü ve Düşesi, yanan bir binadan çocukları kurtarıyor olsaydı, insanlar yine de "dikkat çekmeye çalıştıklarını" söylerdi

(AFP)

Kamuoyunun Prens Harry ve Meghan Markle'a öfkesi zirveye ulaşıyor gibi hissediyorsanız, bu öyle olduğu içindir. Ama ben eski kraliyet çiftini zerre kadar suçlamıyorum. Ve siz de suçlamamalısınız.

Aksine, bu hafta "bomba gibi" bir belgesellerinin çıktığını ve çiftin kendisini (öhöm) "sömürmesiyle" ilgili yaşadığı duygulardan yakınan Piers Morgan gibi gevezeleri unutun (evet, birlikte program sunduğu Alex Beresford tarafından özellikle Markle hakkındaki sözleri nedeniyle eleştirildikten sonra canlı yayında Good Morning Britain [GMB] setinden hışımla çıkıp daha sonra istifa eden Piers Morgan).

Bu, Harry ve Meghan'ın suçu değil. Lanetlenirler... herhangi bir şey yapmaları yeterli, yapmazlarsa da öyle. Bu, kazanamayacakları bir oyun. Çünkü Morgan ve onun gibiler buna izin vermiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenle, 5 Aralık Pazartesi günü yayımlanan Harry & Meghan'ın ilk fragmanında sesinin duyulmasından dolayı "travmatize" olduğunu belirterek protestoda bulunmasına rağmen, GMB'nin eski sunucusu gibi kişilerin manşetlere hükmettiğini görüyoruz.

O ve onun gibi çok fazla kişi, özellikle de GB News'in karanlık köşelerini sık sık ziyaret edenler (öhö, Dan Wootton, öhö), sadece kendilerinin bildiği nedenlerle, Sussex Dükü ve Düşesi'ni kötüleyerek kendi itibarlarını tehlikeye atmaktan çok zevk alıyor gibi görünüyor. Canlarını feda etmeye hazır oldukları şey bu. Eylülde Kraliçe'nin cenaze töreninde bunu gördük. Ve bu durum daha da kötüleşmek üzere.

Son karmaşa, Eylül 2020'de Harry ve Meghan'ın kraliyet ailesinin çalışan üyeleri olarak istifa ettikten kısa süre sonra Netflix'le milyonlarca dolarlık bir anlaşma imzalamasından kaynaklanıyor. Bu yazı kaleme alınırken, bu belgesel dizinin ilk üç bölümü birkaç saat içinde yayımlanacaktı ancak ters tepkileri tahmin etmek için onları izlememize bile gerek yok. Bu kaçınılmaz. Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında şimdiden hız kazandığını gördük (Yemin ederim, Sussex Dükü ve Düşesi yanan bir binadan çocukları kurtarıyor olsaydı, insanlar yine de "dikkat çekmeye çalıştıklarını" söylerdi).

Harry ve Meghan, bu hafta "eşitlik, adalet ve insan haklarını korumak ve ilerletmek" için yaptıkları çalışmalardan dolayı ödül aldıkları ışıltılı bir ödül töreninde belgesel hakkında tartışmaya girmeyi ya da açıklama yapmayı reddettiler ve bu onlar için iyi oldu. Açıkça belgeselin kendi adına konuşmasını istiyorlar ve sözlerinin ne kadar kolay çarpıtıldığını biliyorlar. Bunu zor yoldan öğrendiler.

Harry & Meghan'ın tam fragmanı, şu anda Kaliforniya'da yaşayan çiftin hissettiği haklı öfke hakkında bize bazı ipuçları veriyor: Prens Harry (kendisi aynı zamanda her şeyi açıkladığı Spare adlı bir biyografi kitabı da çıkaracak: Kitap, 10 Ocak'ta yayımlanacak) kraliyet kurumunun üst düzey üyeleri oldukları dönemde Meghan'a karşı "üretilmiş" haberler olduğunu öne sürerken görülüyor.

Harry, "Ailenin bir hiyerarşisi var" dedi.

Bilirsiniz, sızdırma var ama aynı zamanda haber üretme de var.

Harry ayrıca "bu kurumda evlenen kadınların çektiği acı ve ıstıraptan, bu haber alma çılgınlığından" bahsetti. "Dehşete kapılmıştım" diye ekledi.

Tarihin tekerrür etmesini istemiyordum.

Harry bu belgesel dizisine ilk etapta verilen tepkilerden daha mükemmel bir örneği bulamazdı. Markle'ı geçmişte de "yalan söylemekle" suçlayan ve kendisine yönelik "hayranlığı abartma" eğiliminde olduğunu söyleyen ABD'li yayıncı Megyn Kelly gibiler ve "kimse daha fazla sızlanmadı ve daha az katkıda bulunmadı" diyerek çifti küçümseyen diğer kraliyet yorumcularıyla ortaya çıkan "haber alma çılgınlığı" tam gaz devam ediyor. Twitter'daki bazı sözümona "ifade özgürlüğü savaşçıları" insanları yeni programı boykot etmeye çağırdı ve Morgan (evet, yine) onları alenen "iğrenç, narsisist ikiyüzlüler" olmakla suçladı. Ve işte böyle devam ediyor.

Ben farklı bir görüşe sahibim: Sussex Dükü ve Düşesi'ni hayır işleri için takdir etmeliyiz ve kötü bir durumu lehlerine çevirdikleri için onları alkışlamalıyız. Onlardan nefret ettiğini söyleyen tüm muhafazakar yorumcuların, ellerine küçük bir şans geçse yapacakları türden girişimci bir tutum değil mi bu? Burada sadece bir grup ikiyüzlü var.

Ve görebildiğim kadarıyla "iğrenç" olan tek bir şey var: Markle'a sarayda, üstü hafif örtülü ırkçı taciz ve aşağılamaların dışında kalmayı tercih etmeden önce yapılan sürekli muamele; ve ona (ve gıyaben eşine) büyük ölçüde kıskanç ve nefret dolu bir halk tarafından yapılmaya devam edilen muamele.

Harry & Meghan'ın diğer üç bölümü, 15 Aralık Perşembe günü yayımlanacak. Bunlar için nefesimizi tutup bekleyeceğiz ancak belgesele yönelik tepkiler iç karartıcı derecede tahmin edilebilir. Senaryoyu şimdiden yazabiliriz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU