Elon Musk belki parlak bir işadamıdır ve basının ilgisine alışık olabilir ama siyasete ve medyaya atılan diğer pek çok kişi gibi o da bu çok farklı dünyaya alışmakta zorluk çekebilir. Aslında o kadar da istemediği ya da ihtiyaç duymadığı anlaşılan, epey kafa karıştırıcı bir süreçten sonra Twitter'ı satın almak, bu yeni etki alanına geçici bir giriş değildi.
O artık sadece sosyal medyayı kullanan biri değil, aynı zamanda bir yayıncı, ya da en azından bu siyasi bünyeyi oluşturan (ve sürekli genişleyen) milyarlarca farklı 280 karakter uzunluğundaki içerik hücresi için bir ev sahibi. Bu sosyal medya kanalında olup bitenlerden (çoğu çılgınca şeyler) o sorumlu.
Dedikleri gibi, bunu bir düşünün.
Bu rolü üstlendikten ve Twitter biyografisini esprili bir şekilde "Şef Twit" olarak değiştirdikten sonra attığı ilk tweetlerden birini ele alalım. Delice ve bariz deha alanlarına rağmen kusursuz olmayan bir şekilde, "bu haberde göründüğünden daha fazlası olabileceğine dair küçük bir ihtimal var" yazan bir tweet atıp Paul ve Nancy Pelosi'ye yönelik neredeyse ölümcül çekiç saldırısıyla ilgili bir yazının ve asılsız bir komplo teorisinin linkini paylaştı. Daha sonra bu tweeti sildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eğer Elon Musk sadece bir Twitter kullanıcısı olsaydı, bu epey rutin bir aptallık örneği olurdu. Fakat o artık Elon Musk, tüm platformun kafası karışık sahibi ve bu nedenle neyin izin verilip neyin verilmeyeceği konusunda biraz örnek olması bekleniyor.
Kısa süre önce Musk kendisini "ifade özgürlüğü mutlakiyetçisi" ilan etmişti. Bunun, olup bitenlerle ilgili her türlü sorumluluktan kaçmak gibi büyük bir avantajı var ve kendisini Twitter'ın para kazanmasını sağlamaya adaması için ona alan bırakıyor (doğrulanmış bir hesap için tartışılan aylık ücret gibi).
Fakat istismar ve şiddete teşvikten oluşan cehennemi bir lağım çukuru gibi görünen korkunç manzara, AB'nin nefret söylemi konusundaki dikkatli gözleri ve Amerika'nın ünlü hukukçuluğu göz önüne alındığında Musk bir kez daha düşündü. Gerçekten de denetlemeye ihtiyacı varmış gibi görünebilir. Reklamverenlerin böyle bir karmaşanın yakınından bile geçmeyeceği gerçeği de düşüncesini etkilemiş olabilir. Ne de olsa o bir kapitalist.
Musk'ın ifade özgürlüğünün sınırlarını tanımlamaya yönelik imkansız arayışa tercih ettiği çözüm, "çok çeşitli bakış açılarına sahip" bir denetleme konseyi ve "önemli içerik kararları veya hesap iadeleri" bu konsey toplanmadan yapılmayacak. Muhtemelen Donald Trump'ın henüz ortaya çıkmamasının nedeni de bu.
Musk tüm dünyeviliğine rağmen, "çok çeşitli bakış açılarına sahip" bir konseyin çalışma şansına ilişkin biraz saf olabilir. Siyahların Yaşamı Değerlidir (BLM) temsilcisinin beyazların üstünlüğünü savunanlarla uzlaştığını; merkezci Demokrat'ın QAnon teorisyeniyle ortak bir zemin bulduğunu; ve Ortadoğu'daki her grubun bir davranış kuralları oluşturduğunu hayal edin.
Twitter'ın daha önce olduğu gibi çalışmasının tek yolu, her kararı doğru vermese de basitçe insani hatalar yapan pragmatik moderatörler ve kurallarla uğraşmak. Özellikle Musk'ın satın alma işlemiyle ilgili durum tespiti yaparken saptadığı sahte "bot" hesaplar olmak üzere bazı hesaplar ömür boyu yasaklanmalı. Diğer sorunlu hesaplar ise her zamanki gibi yönetilebilir; uyarılar eklenebilir, bazen silinebilir ya da geçici engellemelere tabi tutulabilir. Daha iyi bir yol olsaydı şimdiye kadar bulunurdu.
Dezavantajı ise herhangi bir tartışmada genellikle aynı anda tüm tarafların saldırısına uğramanızdır. Ancak birinin karar vermesi gerekiyor.
Aslında Trump'ın Twitter'a geri dönmesi beni korkutmuyor (Beyaz Saray'a geri dönmesinden korksam da). Geçen yıl yasaklandığında bunun sadece kim olduğu, bulunduğu pozisyon ve politikalar nedeniyle bir hata olduğunu düşünmüştüm. Kışkırtmaları ve yalanları aklıselime uygun hale getirilebilirdi. Saldırgan olsa bile Trump'ın söyleyeceklerini duymak istiyorum, buna ihtiyacım var. Özellikle de saldırgansa.
Trump gibileri Twitter'dan uzaklaştırmanın tehlikesi, kendi gettolaşmış alternatif sağ platformlarını oluşturmalarıdır. Sosyal medya dünyası asla konuşmayan, tartışmayan, atışmayan, kavga etmeyen ya da birbirini kötülemeyen bir dizi kampa dönüşür ve bu daha da kötüdür.
Twitter, ifade özgürlüğünün liberal bir yorumuyla biraz demokratik, pürüzlü bir çorba olmalı; çok geniş, yaramazlık yapılan bir sanal parlamento. Birbirleriyle aynı fikirde olan ve kendi önyargılarını kuran kişilerden oluşan rahat bir kulüp olmamalı.
Arada sırada Twitter kullanan biri olarak iyimser olmak istiyorum ve eninde sonunda bu durumun durulacağını ve Musk'ın devralmasıyla pek bir şeyin değişmeyeceğini düşünüyorum (platformun finansal bakımdan daha güvenli olması ve daha az bot barındırması dışında). Eğer öyleyse, Elon'un tweetlediği gibi: "Kuş serbest bırakıldı" ve "güzel günler gelsin".
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar