Jeffrey Dahmer haberini 1991'de çıkaran gazeteci konuştu, işte Netflix'in yanlışları

Anne E. Schwartz, bir polis kaynağı ona Dahmer'ın dairesinde insan vücudu parçalarının bulunmasından bahsettiğinde suç muhabiriydi. 30 yıl sonra, izleyicilerin Netflix'in davayı dramatize edişini izlerken neleri bilmesi gerektiğini anlatıyor

Jeffrey Dahmer (AFP)

Netflix'in yeni Jeffrey Dahmer dizisi, 30 yılı aşkın süre önce sansasyonel haberi ilk kez ortaya çıkaran gazeteciye göre, drama uğruna doğruluğu feda etti.

Anne E. Schwartz, The Independent'a yaptığı açıklamada Canavar: Jeffrey Dahmer'ın Hikayesi'nin arkasındaki yapımcıların pek çok önemli ayrıntıyı "sanatsal ehliyetle" ele aldığını ve dizinin "davanın gerçekleriyle büyük ölçüde benzerlik taşımadığını" söyledi.

İnsanlar Ryan Murphy'nin Netflix dizisini izleyip "Aman Tanrım bu korkunç" diyorlar. Onlara her şeyin ille de bu şekilde olmadığını söylemek istiyorum.

Schwartz, 1991'de Milwaukee Journal'da suç muhabiri olarak çalışırken, bir polis kaynağından aldığı telefonda bir apartman dairesinde insan kafası ve ceset parçaları bulunduğu söylendi.

Olay yerine koşan Schwartz, orada sadece birkaç polis memuru bulduğunu ve daha yakından bakmak için Oxford Apartments binasına girdiğini söyledi.

The Independent'a, "Dahmer'ın dairesine gittim ve kafamı içeri uzattım, çünkü gazetecisiniz, bilmek istersiniz" dedi.

Sanırım tuhaf olan şey tuhaf görünmemesiydi.

Schwartz, memurlar Dahmer'ın kurbanlarının çeşitli parçalanma aşamalarında çektiği polaroidleri keşfettikçe olay yerinin büyüklüğünü yavaş yavaş anlamaya başladıklarını söyledi.

Ne bulduklarını bilmiyorlardı.

5 yıldır suç muhabiriydim, dolayısıyla içinde ceset ya da çürümekte olan bir ceset bulunan bir binaya girdiğinizde nasıl koktuğunu bilirim. Bu öyle bir şey değildi. Bu çok kimyasal bir kokuydu.

 

Anne E. Schwartz

Anne E. Schwartz, Milwaukee'de suç muhabiri olarak çalışırken Jeffrey Dahmer hikayesini ortaya çıkardı ve cinayetler hakkında çok satan iki kitap yazdı (Anne E. Schwartz)


Milwaukee Polis Departmanı ve Wisconsin Adalet Bakanlığı'nda iletişim alanında çalışmaya devam eden Schwartz, şehrin polis memurlarının ırkçı ve homofobik olarak tasvir edilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Olay yerinde bulunan kişilerle görüşerek onlarla çok zaman geçirdim. Evet bu bir uyarlama fakat kolluk kuvvetlerinin toplumdan güven ve destek almasının pek de kolay olmadığı bir dönemde, bu pek de yararlı bir temsil değil.

Netflix dizisinde, Dahmer'ın seri katil olduğu konusunda polisi uyarmaya çalışan Glenda Cleveland, yan dairede yaşıyormuş gibi gösteriliyor. Gerçekte, 2011'de ölen Cleveland ayrı bir binada yaşıyordu.

Schwartz, "İlk bölümün ilk 5 dakikasında Glenda Cleveland onun kapısını çalıyor. Bunların hiçbiri olmadı" dedi.

Kendimi kaptırmakta sorun yaşadım çünkü bunun doğru olmadığını biliyordum. Ama insanlar bunu bu şekilde izlemiyor, eğlence için izliyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Schwartz, 1991'de dava hakkında The Man Who Could Not Kill Enough (Yeterince Öldüremeyen Adam) adlı çok satan bir kitap yayımladıktan sonra, çalıştığı televizyon kanalının haber merkezinde Dahmer'dan bir telefon aldığını ve Dahmer'ın şikayetçi olduğunu söyledi.

Dahmer'la görüşen birkaç psikiyatrist, Schwartz'a davranışlarının ebeveynlerine atfedilebileceğini söylemiş.

Schwartz, The Independent'a, "Bundan nefret ederdi. Hiçbir duygu göstermeyen ya da hiçbir şeyi umursamıyor gibi görünen biri için, ebeveynleri, özellikle de annesi hakkında çok korumacıydı" dedi.

Telefon görüşmesi "çok kısa ve öz" olmuş.

Sesinde hiç tonlama yoktu. Çok sıradan, çok düzdü. Hiçbir şey yoktu. Sadece yaptıklarından ondan başka kimsenin sorumlu olmadığını söyledi.

 

Evan Peters
Evan Peters, yeni Netflix dizisi Canavar: Jeffrey Dahmer'ın Hikayesi'nde Jeffrey Dahmer'ı canlandırıyor (Ser Baffo/Netflix)

 

Monster: The True Story of Jeffrey Dahmer’s Murders
Canavar: Jeffrey Dahmer Cinayetlerinin Gerçek Hikayesi, Anne E. Schwartz'ın 1991 tarihli çok satan kitabının güncellenmiş hali (Union Square Publishing)

 

Schwartz, Dahmer'ın kurbanlarını seçme yönteminde çok "kurnaz" olduğunu belirtti. Barlarda ve sokaklarda onlarla uzun uzun konuşur, toplumun kıyısında kalmış ve ortadan kaybolmaları alarm zillerini çaldırmayacak erkekleri avlardı.

Bu, tüyler ürpertici ceset imha teknikleriyle birlikte, suçları ortaya çıkmadan önce 17 erkek ve erkek çocuğunu öldürmekten kurtulmasını sağladı.

Ayrıca, 1980'lerde ve 90'ların başında Milwaukee'deki gey topluluğunda suç mağdurlarının, aileleri ya da işverenleri tarafından ifşa edilme korkusuyla suçları polise nadiren bildirdiklerini söyledi.

Cinayetlerin ulusal ve uluslararası alanda dikkat çekmesinin ardından, insanlar düzenli olarak Oxford Apartments'a gelip hatıra eşyası aramaya başladı.

Dahmer'ın apartmanının yıkıldığı yıl bazıları tuğlaları ve toprak parçalarını almaya çalıştı ve arsa bugüne kadar boş ve yüksek çitlerle çevrili kaldı.

Dahmer dizisi Netflix'in 1. Hafta en fazla saat izlenme rekorunu kırarken Schwartz, Milwaukee'nin "davayı duymaktan kesinlikle bıktığını" söylüyor.

Milwaukee'de yaşayanlar bunun şehir için korkunç bir leke olduğunu düşünüyor, insanların bunu düşünmesini istemiyorlar.

Geçen yıl Schwartz, 1991 tarihli kitabın güncellenmiş halini yazdı ve 30 yıl sonraki düşüncelerini almak için ana karakterlerle yeniden görüştü.

Canavar: Jeffrey Dahmer Cinayetlerinin Gerçek Hikayesi adlı yeni kitabı geçen ekimde yayımlandı.

* Canavar: Jeffrey Dahmer Cinayetlerinin Gerçek Hikayesi, Union Square Publishing aracılığıyla yayımlandı ve Amazon'da satışa sunuldu.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU