Gıda kaynaklarımız savaştan önce de tehdit altındaydı şimdi daha da kötüye gidiyor

Bu yılki mahsul kıtlığı haberlerinin bazılarının başlıklarına bakmanız yeterli

İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği aşırı hava olayları küresel gıda kaynaklarını vurmaya başladı (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) medeniyetin iklim acil durumu yüzünden çökme tehlikesine karşı uyarıyor fakat bizi yıkacak olan deniz seviyesinin yükselmesi veya kasırgalar değil, gıda mahsullerinin tahribatı. Ayaklanmaları veya kitlesel göçü, açlık veya kıtlık kadar kışkırtacak başka bir şey yoktur.

Düşünce kuruluşu Chatham House, geçen yıl enflasyon sepetlerindeki 4 ana gıda sepetindeki mahsulleri yok eden eşzamanlı aşırı hava olaylarının yaşanma riskinin 20 ila 30 yıl içinde yüzde 0,1'den yüzde 50'ye çıkma riskine dair uyarıda bulunmuştu.

Fakat iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği aşırı hava olayları şimdiden küresel gıda kaynaklarını vuruyor ve Birleşik Krallık (BK) yurttaşlarının da dahil olduğu milyonlarca kişiyi felç eden enflasyona sebep oluyor.

Bu yılki aşırı hava olayları ve mahsul kıtlığı haberlerinden bazılarının başlıkları şöyle:

  • Güney Afrikalı tahıl üreticilerinin beşte biri ektiği beyaz mısırın yüzde 60'ını kaybediyor
  • Brezilya, Arjantin ve Paraguay'da uzun süreli kuraklık, hasatları ciddi derecede etkiliyor
  • Çin, iklim değişikliği nedeniyle bugüne kadarki en ağır tarımsal üretim koşullarıyla karşı karşıya Kışlık buğday mahsulü yüzde 20 azaldı
  • ABD'de yetiştirilen mısırın üçte biri artık resmi olarak kuraklık bölgesinde
  • Afrika Boynuzu'nda, art arda süren üç kurak mevsim, yüzbinleri evinden etti, sürülerce hayvanı öldürdü ve mahsulleri yok etti
  • Hindistan'da aşırı sıcakların en sert vurduğu bölgelerde buğdaydan elde edilen verim yüzde 50 düştü
  • Fransa'da yaşanan emsalsiz kuraklık tarım mahsullerinde yüzde 30'luk azalmaya neden oldu
  • Nijer ve Moritanya yüzde 40 daha az gıda mahsulü üretti Moritanya'nın biyokütle üretimi, orman yangınları ve kuraklıktan etkilenen bölgelerde yüzde 80 azaldı
  • Kuraklıkla geçen dördüncü yıl, Almanya'nın doğusundaki mısır mahsullerini etkiledi
  • Pakistanlı çiftçiler, aşırı sıcaklara bağlı kuraklık nedeniyle mahsullerin neredeyse üçte birinde hasat kaybı yaşandığını bildirdi
  • NASA, ABD'nin batısında bugüne kadarki en ağır kuraklıklardan birinin yaşandığı uyarısı yaptı

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin (UNCCD) hazırladığı yakın zamanlı bir rapor, kuraklık sayısının ve süresinin 2000'den bu yana neredeyse üçte bir oranında arttığını ortaya koydu. IPCC'nin son raporunda da, 2030'a kadar sayısı 700 milyonu bulabilecek insanın kuraklık nedeniyle yerinden olabileceği uyarısı yer aldı.

Berlin'deki Dünya Gıda Programı (WFP) direktörü Martin Frick'in bana anlattığına göre iklim krizinin bu yılki küresel gıda maliyeti enflasyonunda kesinlikle etkisi var. Frick, iklim kaynaklı gıda kıtlığının siyasi istikrarsızlığa, başarısız devletlere ve hayatta kalma güdüsüyle umutsuzluk içinde göç eden milyonlarca mülteciye yol açabileceği uyarısını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca gıda fiyatlarındaki son enflasyonun yüzde 60'ının Putin, Ukrayna'yı istila etmeden önce yaşandığının belirtilmesinin önemli olduğunu söyledi. İklim krizi aslında, WFP'nin uğraştığı hemen hemen her gıda acil durumunun arkasındaki gizli sebepti.

Frick, iklimin şiddetlendirdiği kıtlıkları azaltmak için hükümetlerin alabileceği olumlu aksiyonları da sıraladı.

Gıdamızın çoğunu et ve biyoyakıt üretimine akıtmaktan vazgeçmeliyiz. Mesela, Almanya'da üretilen tahılın yüzde 60'ının hayvancılığa, yüzde 16'sının biyoyakıtlara gittiğini söyledi.

Sadece pazar rostosunda (pazar günleri servis edilen geleneksel İngiliz yemeği -çn.) et tüketme geleneğine geri dönmemiz ve her öğünde et tüketmememiz de gerekiyor.
 


Tarımın, küresel kalori alımının yüzde 40'ını karşılayan üç temel ürüne (buğday, pirinç ve mısır) bağımlılığından uzaklaşması gerekiyor. Bu mahsuller artan sıcaklık ve kuraklık yüzünden azalan verim karşısında çok dayanıksız. Bunun yerine, çeşitli daha küçük çiftliklerin iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi yönetebilmesi ve hasarlı toprakları geri kazanabilmesi için tarımsal ekoloji ve tarımsal ormancılığın teşvik edilmesi gerekiyor.

Frick, Nijer'deki kadınların yağmur kıtlığına rağmen yağmuru hapsederek ağaçların gelişmesini sağlayan yarım ay şeklindeki oyuklara nasıl akasya ağaçları (Faidherbia albida) diktiğini coşkuyla anlattı.

Bu ağaçların gölgesi, zemin sıcaklığını 6 dereceye kadar azaltıyor ve azotu sabitleyen kökleriyle diğer gıda mahsulleri için daha iyi bir mikro iklim ve verimli topraklar yaratıyor.

Öte yandan Frick'in son uyarısı, iklim krizinin ilerlemesine ve halihazırda 1,2 derece olan sıcaklık artışı acil durumunun amansız şekilde 3,6 derece artarak kıyamete dönüşmesine izin verirsek tüm bu temel çabaların anlamsız kalacağıydı.



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU