Yaşımızın bizi belirlemek zorunda olmadığını kanıtlayan Madonna, ihtiyacımız olan seks sembolü

Popun Kraliçesi, 63 yaşında da geri planda kaybolmayı reddediyor. Bravo ona

Madonna her zaman modayla sınırları zorlamaktan zevk almıştır (AFP)

Büyürken, bir ifadeyi epey sık duyduğumu ve ne anlama geldiğini tam olarak bilmediğimi hatırlıyorum. Sık tekrarlanan bu ifade, "Kuzu kılığında koyun" idi, bazen kolaylık olsun diye "koyun" olarak kısaltılırdı; mesela, "Sence bu biraz koyunvari mi olacak?" gibi.

Elbette, şimdi bunun yetişkin kadınların (gelin görün ki sesli olarak endişelendiğini duyduğum hep kadınlar oluyordu) "çok genç" ve gerçek yaşlarıyla uyuşmayan şekilde giyinme veya davranma korkusu olduğunun farkındayım. Bildiğim kadarıyla, bu ifadenin erkekler için bir muadili yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En azından son 10 yıldır, "biraz koyun" haline geldiği için eleştirilen biri var: Madonna. Hani bilirsiniz, Like A Virgin. Vogue. En çok albüm satan kadın sanatçı olarak 20. yüzyıldan bu yana Guinness Dünya Rekoru'nun sahibi olan kişi. Yine Guinness'e göre, tüm zamanların en başarılı solo kadın sanatçısı. Bir kadın olarak ve tek başına turnelere çıkarak en çok hasılat yapan kişi. Şimdiye kadar en çok ve en hızlı satan sehpa kitabının yaratıcısı (çünkü neden olmasın?). Popun Kraliçesi. Şu, Madonna.

Altına giydiği tangasıyla kalçasının yanaklarını gösterdiği 2015 Grammy Ödülleri ve 2016 Met Galası'ndan, Instagram'da file çorapları, korseleri, lateksleri ve tabii ki muhteşem poposunu içeren çok sayıdaki fotoğraf çekimi paylaşımına kadar Madonna, 50'li ve 60'lı yaşlardaki bir kadının ne giymesi ve dünyaya ne sunması gerektiğine dair beklentileri allak bullak ediyor.

En son fotoğraflarında Madonna, dekolteli siyah bir büstiyer, misket limonu yeşili bir şort ve file çorap giyerek arkadaşlarıyla gece dışarı çıktığında görülmüştü. Yorumları hayal edebilirsiniz ancak işte bir örnek:

Ona yakın biri, kendisini nasıl rezil ettiğini Madonna'ya söylemeli. 63 yaşında ve genç kız gibi, hem de çok bayağı bir genç kız gibi davranmaya çalışıyor. Çok utanç verici.

Kim için utanç verici? Bariz bir şekilde hayatının en iyi günlerini yaşayan Madonna için değil. Harika görünüyor, kendini ifade ediyor ve artık 20'li yaşlarında değil diye hırka giymeye ve inciler takmaya gerek duymuyor. Yapmayı sevdiğiniz bir şey varsa (ister kaykay, ister dağ tırmanışı, ister dövme yaptırmak, isterse de korse ve file çorapla performans sergilemek olsun) bunu yapabildiğiniz sürece yapmaktan da keyif alabilmelisiniz.

Unutmayalım, Madonna her zaman modayla sınırları zorlamaktan zevk almıştır: 1980'lerdeki çapraz takılarını (Like A Prayer'ın klipinde yanan haçların önünde takmıştı, işe bakın yahu) ve 1990 Blond Ambition turnesinde ilk kez giydiği, Jean Paul Gaultier tarafından tasarlanan, şimdi ikonikleşmiş konili sütyeni düşünün. Daha en başından beri o bir seks sembolüydü. Şimdi niye duracakmış ki?

Her nedense, genç (zayıf, eli ayağı tutan, genellikle beyaz) kadınların vücutlarını sergilemesi ve vücutlarıyla para kazanması tamamen makbul görülüyor (Love Island'ın oyuncu kadrosu, her yere yayılan Instagram fenomeni güruhları, pop yıldızları ve 20'li yaşlarındaki aktörler) fakat bu idealin dışında kalanlar genellikle kabul edilemez bir şey yapıyormuş gibi algılanıyor. Kendi başına ele alındığında ve daha genç birinin vücudunda sergilenecek olsa Madonna'nın kıyafetleri ille de müstehcen bile sayılmaz. Ona yönelik tepkinin tek nedeni yaşı.
 


2005'te Madonna, 10'uncu stüdyo albümü Confessions on a Dance Floor'u piyasaya sürmüştü. "Hang Up" adlı teklisi onu bir dans stüdyosunda, pembe bir tayt ve bale hırkası giyerken gösteriyordu. O zamanki sivilceli okul arkadaşlarım arasında bile onun "yaşlı" olduğuna ve bu nedenle de kaslı bacaklarını bu kadar fazla göstermemesi gerektiğine dair genel bir kanı vardı. Kadınların ne yapmasına müsaade edilip edilmemesi gerektiğine dair bu yaşçı mesajları özümserken ne kadar da genciz.

Hatırlayın, 1985'te Penthouse ve Playboy dergileri Madonna'nın 1978'de mankenlik yaparken çekilen çıplak fotoğraflarını yayımlamıştı. Fotoğrafların yayımlanmasına verilen tepkiler skandal yaratmışsa da o özür dilememişti. The New York Post'un kapağında onun için "Utanmıyorum" yazısı çıkmıştı. 37 yıl kadar sonra Madonna hâlâ utandırılmayı reddediyor.

Kişisel olarak yaşlanmanın beni (kısmen artık kendime bakamayacağım, kemiklerimin kırılganlaşacağı, Alzheimer riski ve bu ülkedeki sosyal bakımın pespaye hali gibi nedenlerden dolayı) dehşete düşürdüğünü itiraf etmem gerekir ama bu dehşet aynı zamanda da kadınların belirli bir yaşı geçtikten sonra çoğu zaman unutulduğunu, görmezden gelindiğini ve bir kenarda tevazu içinde durmalarının, zamanı gelince ustalıkla pişirilmiş kekleri ikram etmelerinin ve torunlarını gezdirmelerinin beklendiğini görebilmemden kaynaklanıyor.

Bunlar kadınlardan beklenen (ve onlara dayatılan) davranışlar. Bunlara "zarifçe yaşlanmak" süsü veriliyor. Ama bunun asıl anlamı haddini bilmek ve sesini çıkarmamak.

Madonna bu boğucu sosyal beklentilere el hareketi yapmakta. Cafcaflı kariyeri ve 18 milyon kişinin takip ettiği Instagram hesabıyla 63 yaşındaki Madonna geri planda kaybolmayı reddediyor. Bravo ona.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU