Jada Pinkett Smith unutuldu: Artık her şey erkeksi racon kesmeyle ilgili

Will Smith bir an durup eşine sahnede esip gürlemesini isteyip istemediğini sordu mu? Chris Rock'ın berbat esprisine dair gerçekten ne hissettiğini öğrenmek için bekledi mi?

Oscar ödüllerinin her zaman şaşaalı olmasını beklersiniz: Kırmızı halı; başka bir dünyadan gelmiş, kabarık elbiseler; genellikle öz farkındalıktan tamamen yoksun, göz yaşları içindeki kabul konuşmaları; rezillik; törenden sonraki partiden gelen parça parça bilgiler; "hanımınız" hakkında bir şeyler söylediği için çok ünlü başka bir isme sahnede şamar atılması. Pardon, ne?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yaşandı; Will Smith (evet, o Will Smith) Oscar Ödül Töreni'nde (bir barda, işçi erkeklerin gittiği bir kulüpte, tıklım tıklım bir tren vagonunda değil de Oscar Ödül Töreni'nde) sandalyesinden kalkıp komedyen Chris Rock'ın yüzüne tokat attı çünkü Rock, Smith'in eşi Jada Pinkett Smith'le ilgili tatsız bir şaka yapmıştı.

Olay şöyle gelişmişti: Rock, görünüşe göre Pinkett Smith'in traşlı kafasına atıfta bulunarak onun GI Jane 2'de GI Jane'i canlandırabilecek gibi göründüğüne dair kaba (ve ucuz) bir şey söyledi. 2018'de Pinkett Smith, kendisine saçkıran teşhisi konduğunu açıklarken, saçı avuç avuç dökülmeye başlayınca "gerçekten de korkudan titrediğini" söylemişti.

Bu zevksiz espriyi duyan Smith ise sahneye fırlayıp dosdoğru Rock'ın çenesine vurduktan sonra koltuğuna dönüp onu uyarmıştı:

Eşimin adını s***k ağzına alma.

Törendeki çoğu kişi bu atışmanın planlandığını düşünüyormuş gibi görünse de Smith'in çelikten, kaynayan öfkesi bu fikrin sonunu getirmişe benziyordu. Ya biz evde izleyenler? İtiraf etmeliyim ki bu, bir kadın olarak gözlerimi devirmeme yol açtı.

Neden mi? Yani, çünkü çok fazla kadın kendini neredeyse tam olarak bu gibi durumlarda buluyor (gerçi ünlü isimlerle şatafatın yerine gece saat 2'de bir kebapçı dükkanının önünde olmayı koyun) ve bu koruyuculuk ya da romantiklik izlenimi bırakmaktansa bana hödük ve hoyratça, hatta kadın düşmanı gibi geliyor. Bu, kadınları bir erkeğin yumruklarıyla kendilerini savunmaya gelmesine ihtiyaç duyan küçük hanımlar olarak imliyor, oysa mesele sözlü tartışma olduğunda kadınlar da boy ölçüşecek kapasiteye fazlasıyla sahip, teşekkürler.
 


Rock, Pinkett Smith'e karşı fiziksel olarak saldırgan bir hamle yapmış olsaydı, belki yaşananlara dair farklı bir görüşüm olurdu. Fakat Smith'in yılın en sansasyonel etkinliklerinden birinde horozlanarak sahneye çıkmasının mazur görülebileceği ve Pinkett Smith'e a) Rock'ın yorumları ne kadar canını yaksa da bunları kafasına takmaması konusunda ya da b) kendi iğneleyici cevabını oturtamayacağı konusunda güvenilememesi açıkçası bana doğru gelmiyor.

Bunların hepsi biraz... cilalı muşamba zemine ve şerit aydınlatmaya sahip kötü bir bardaki, "Sen benim hanımıma mı bakıyorsun" minvalindeki köyden indim şehre kapışmasını andırıyor. Kadınların savunmasız ve korunmaya muhtaç olduğunu sandığınız için birinin ağzına patlatmaktır bu; çünkü nahoş bir durumu çözmenin tek yolunu kan akıtmaktır.
 


Çok eskiye dayanan ve anlatının merkezinde kana susamışlıkla gazlanan erkeklerin yer aldığı şafak vakti düellosudur ve bundan da fazlasıdır çünkü bir kadını kavganın bahanesi olarak kullanır.

Manşetlerin odağındaki gerçek kadın (ve onun tüm bunlarla ilgili hisleri) aslında unutulup gitti. Will Smith bir an durup eşinin sahnede esip gürleyerek kendisini madara etmesini isteyip istemediğini sordu mu? Rock'ın berbat esprisine dair ne hissettiğini öğrenmek için bekledi mi? Smith'in bu şekilde davranarak kötü bir şakayı çok daha kötü hale getirdiği tamamen akla yatkın değil mi?

Bir kadın olarak, bir erkeğin benim uğruma (veya benim için) kavga edeceği fikri beni tedirgin ediyor ve beni kendiliğimden girmediğim bir pozisyona, hiç istemediğim bir role zorluyor: "Yardıma muhtaç küçük hanım" rolüne. Bu zırva peri masallarına ait olsa da beni havalara uçurduğu yok, biraz utanmama neden oluyor. Ben de sevdiğim birinin başkasının aptalca ve düşüncesizce sözleri yüzünden incinmesini asla ama asla istemem.

Tabii ki bize arka çıkın ama önce bunu nasıl yapmanızı istediğimizi sorun. Daha iyisini bildiğinizi sanıyorsunuz diye tercihlerimizi elimizden almayın veya göz ardı etmeyin. Böyle yapıyorsanız, siz de en az başta bize saygısızlık eden kişi kadar kötü olursunuz.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU