En kötüsünü bekleyen Ukrayna'ya göre ordu hazır: "Durum çok ciddi"

Kim Sengupta, General Yulia Laputina'nın cepheden başlayıp olası Rus işgaline karşı direnişi organize eden bakan yardımcılığına yaptığı yolculuğu Kramatorsk şehrinden aktarıyor: "Ukrayna ordusu dünyanın en deneyimli ordularından biri"

Ukrayna ordusu personeli tanksavar füze sistemleriyle eğitim alıyor (Reuters)

Sözümona güvenli Kramatorsk havalimanındaki savaş helikopteri imha edilmişti; bu, Ukrayna'yı parçalarına ayıracak şiddetli çatışmalardaki ayrılıkçı militanların büyük darbelerinden biriydi ve şimdi yeniden patlak verip tahripkar sonuçlara yol açacağının sinyallerini veriyor.

8 yıl önceki saldırının ardından o gün Albay Yulia Laputina, saldırgan kalabalığın üssün girişini kapatması ve daha büyük bir savaş gücünün yolda olduğu uyarılarının yapılması üzerine üssü sadece bir avuç dolusu asker ve hava personeliyle savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçeri girebilmek için kalabalıkla müzakere ettikten sonra Ukrayna'nın istihbarat servisi SBU'da görevli Albay Laputina'yı endişeyle yaralı pilottan haber almayı beklerken ve saldırının nasıl gerçekleştiğini çözmeye çalışırken bulmuştum. "Bakalım günün geri kalanı nasıl geçecek?" diye merakla bekliyordu. -

Sonraki saatlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri kaçırıldı, kontrol noktalarından birinde ateş açıldı, bir hükümet binası ele geçirildi ve yetkililerin suç ortaklığıyla yerel bir politikacının öldürüldüğü iddiaları ortaya atıldı.

Albay Laputina o esnada bunların hepsinin bağlantılı olduğunu belirtmek istemişti. "Devasa kaynaklara sahip ve ülkemizi istikrarsızlaştırmak isteyen güçlü bir komşumuz var. Ruslar bir şeyler planlıyor. Ruslar burada ve nerelerde konuşlandıklarını da biliyoruz. Karşı karşıya olduğumuz gerçeklik bu" demişti.

2014'te yeniden imparatorluk haline gelmek ister gibi görünen bir devletin olmasını olağanüstü buluyorum, ya siz? Yakın tarihi ticaret bloklarının uzlaşısı ve işbirliği üzerine kurulu, güç kullanımından kaçınan bir siyasi çerçeve için çabalayan Avrupa'dan tamamen farklı bir durum.

Şimdi yani Ocak 2022'de Rusya, Ukrayna sınırlarına yaklaşık 125 bin asker yığdı. Donetsk ve Luhansk'ta ayrılıkçı yerleşim bölgeleri oluşturan ve 14 bin kişinin hayatına mal olan savaş bir kez daha başlıyor. İstihbarat servisinden tümgeneral rütbesiyle ayrılan Yulia Laputina ise şimdi savunma bakanlığında görev yapıyor.

Geçmişte neler olduğu ve gelecekte neler yaşanabileceği üzerine düşünürken bana şunları söyledi:

2014'te Rusya'nın bizi işgal ettiği korkunç zamanlardan kalan en iyi şeylerden biri, halkın ülkeyi savunmak için silahlı güçlerimize katılmaya tamamen hazır olduğunu göstermesiydi. Hibrit savaş da dahil her türlü yöntemi denediler. Ama onlarla başa çıkıp gizli operasyonlarının üstesinden gelmeyi öğrendik ve direnebileceğimizi gösterdik.

Ukrayna ordusunda general rütbesine ulaşan yalnızca ikinci kadın olan bakan yardımcısı şöyle devam ediyor:

Durum şu anda çok ciddi. Uluslararası toplum bunu kabul ediyor ve ABD, Birleşik Krallık ve diğer tüm müttefiklerimize destekleri için çok minnettarız.

Fakat Rusya sadece 2014'ten değil, bağımsızlığımızı kazandığımız 1991'den beri bizi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. Etki alanının Vladivostok'tan Lizbon'a uzandığını düşünen eski Rus doktrininin parçasıyız.

Rusya ve Ukrayna arasındaki Minsk Anlaşması'na, uluslararası Normandiya Forumu görüşmelerine ve yerel ateşkeslere rağmen ülkenin doğusundaki çatışma hiçbir zaman gerçekten sonlanmadı ve mücadeleler düzenli aralıklarla patlak vermeye devam etti.

General Laputina, "Artık dünyanın en deneyimli ordularından biriyiz, yıllardır sürekli çatışmalara girmek zorunda bırakıldık. Özellikle de Avrupa'da bunu deneyimlemiş başka bir ordu olduğunu sanmıyorum" diyor.

Bakan yardımcısı, artık önemli bir idari ve askeri merkez haline gelen Kramatorsk'u havalimanındaki hareketli günlerinin ardından birkaç kez tekrar ziyaret etti. Ülkenin geri kalanında olduğu gibi buranın halkının da şehrin istilasına direnmek için ne kadar kararlı olduğunu gördüğünü söylüyor.

Laputina şöyle diyor:

Ulusumuzun birlik olduğunu gösteriyoruz. Belki diğer bazı ülkelerden farklı olarak Ukrayna'da asker ve siviller arasında büyük bir ayrım yok. Bildiğimiz kadarıyla çoğu ülkede bunlar ayrılıyor. Ama burada çok daha uyumlular ve bu bize büyük bir güç veriyor.

İşgal durumunda Ukrayna'nın kilit stratejilerinden biri askeri ihtiyatların, yani Bölgesel Savunma Gücü'nün (BSG) devreye sokulmasını içerecek. Bu güç, gönüllü vatandaşların da katılımıyla parklarda ve ormanlarda artık giderek daha da fazla kişiyle tatbikatlar yapıp askeri eğitim alıyor.

Gönüllülerin eğitimi kayda değer bir şekilde hızlandı. Binlerce kişi bu eğitimleri almaya geliyor ve 250 bin kişilik ordunun saflarına katılması planlanan BSG'nin 12 bin üyesine katılmak için başvuruların sayısı bu yıl iyice arttı.

General Laputina, "Gönüllü taburları son derece önemli bir rol oynayacak. En kötü senaryoda komuta ve kontrol ile lojistik ağır hasar alsa bile topraklarımızı korumada ve özgürleştirmede etkili olabilirler. 2014'te yaptığımız da buydu" diyor.

Bakan yardımcısının girişimleri arasında eski askerlerle arasını iyi tutmak da bulunuyor: Laputina deneyimli eski hizmet personelinin ileride yaşanabilecek olaylarda önemli roller üstlenebileceğine inanıyor.

Eski askerler 2014'te büyük rol oynadı ve bu sefer de bilgilerini gönüllü taburları ve yedekleri eğitmek için kullanarak bunu tekrarlayabilirler. Çok deneyimliler, aralarında Sovyet güçleriyle birlikte Afganistan'a gidenler bile var.

400 binden fazla eski askerimiz bulunuyor. Bu ülke için yaptıkları tüm fedakarlıklardan dolayı onlara sahip çıkmamız gerek, aynı zamanda onların da bir kez daha yardım etmekten memnuniyet duyacağından eminim.

 

Ukrayna Bölgesel Savunma Gücü (AP)
Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gönüllü askeri birimi Bölgesel Savunma Gücü'nün üyeleri Kiev yakınlarında eğitim görüyor (AP)


General Laputina, Kremlin'in de kamuoyunu harekete geçirmenin değerini gayet iyi bildiğine dikkat çekiyor.

Önemli noktalardan biri, Rusya'nın kendi halkı için ortak, elle tutulur bir düşman yaratması. Bağımsız Ukrayna'nın kendileri için tehdit olduğunu söylüyorlar. Biz tehdit değiliz ama bunu bu şekilde göstermeye çalışıyorlar.

Vladimir Putin'in Batı'dan talep ettikleri arasında Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO'ya katılmaması ve NATO güçleriyle Ukrayna güçlerinin asla birlikte çalışmaması da bulunuyor. Moskova'da Ukrayna'yla Batı Avrupa'nın siyasi açıdan birbiriyle daha fazla yakınlaşmaması gerektiği görüşü de hakim.

General Laputina, "Bu ülkede NATO'ya ve Avrupa Birliği'ne katılmayı destekleyen çok kişi var. Hepimiz ne olacağını göreceğiz. Bunun daha önce birçok kez söylendiğini biliyorum ama şu kesin ki katılıp katılmayacağımıza karar veren NATO ve Avrupa Birliği olmalı, üçüncü bir taraf değil" diyor.

İthamlar ve birbirini suçlamalar, korku ve düşmanlık bir araya gelerek dünya çapındaki güçlerin çözmeye çalıştığı bir krize yol açtı.

Bakan yardımcısı, "Öyle görünüyor ki artık tarihin böyle bir anına geldik. Müttefiklerimiz ABD, Britanya ve Baltık ülkelerine destekleri için bir kez daha minnettarız" diyor.

Tanksavar silahları aldık, diğer mühimmatın yanı sıra insansız hava araçlarımız da var. Müttefiklerimizin destek olması çok iyi... Bizim uzun menzilli silahlarımız yok ama şunu biliyoruz ki geçmişte de yaptığımız gibi günün sonunda ülkemizi elimizden gelen en iyi şekilde savunmak bize kalıyor.



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU