Geçen yıl ABD yatırımcısı için harika bir yıldı ama (Amerikan mallarını satın alma öngörüleri olmadıysa) Birleşik Krallık (BK) yatırımcısı için epey şüpheliydi. Ama şimdi ne olacak?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mali ve parasal yükseliş nasıl gerçekleşecek? Peki Kovid-19 sonrası dünya ekonomisinin uzun vadeli yaraları ne kadar derin? Küresel piyasalar inişli çıkışlı birkaç hafta geçirdi, eğer yatırıma gerçekten uzun vadeli bir bakış atmak isteniyorsa, bu şimdi yapılmalı.
Gerçekten de uzun vadeli? Yaklaşık bir yüzyıla ne dersiniz? Hisse Senedi Sağlamlığı Çalışması (Equity Gilt Study) son 66 yıldır BK yatırımlarını 1899'a ve ABD yatırımlarını da 1925'e kadar geriye giderek izliyor. Londra borsacıları de Zoete ve Bevan'ın başlattığı Çalışma, 1980'lerin "Büyük Patlama" reformları sonrası ikiliyi devralan Barclays tarafından sürdürüldü. Çalışma'nın yatırımcılara iki temel mesajı var. Bunlardan biri, hisse senetlerinin uzun dönemde tahvil veya nakitten daha iyi getiri sağlaması. Diğeriyse, yüksek getiri elde etmenin anahtarının temettülerle yeniden yatırım yapmaktan geçmesi. Bu şekilde enflasyonu makul bir farkla yenersiniz.
Dolayısıyla, temettüler yeniden yatırımda kullanıldığında, ABD hisse senetleri 1925'ten beri yıllık ortalama yüzde 6,9 reel getiri sağlarken, ABD devlet tahvilleri sadece yüzde 2,7 verdi. BK'deyse 1899'dan bu yana yıllık reel getiriler yüzde 4,9 ve 1,4 oldu. Evet, bu hesaplamalar vergi veya yatırım yönetimi masraflarını ödemediğinizi varsayıyor. Bu sebeple gerçek getiri daha düşük olacaktır.
Ayrıca hisse fiyatlarının aşırı düştüğü uzun dönemler de oldu. 2000 ile 2010 arası BK hisseleri için kötüydü. Hatta temettü veren yatırım masrafını ancak karşıladı. Fakat emekli aylığı için yatırım yapan herkesin 40 yıllık bir zaman ufku olabilir, bu nedenle iyi ve kötü 10 yılların dengeleneceğini söylemek makul olacaktır.
Peki şimdi ne olacak? ABD'de, özellikle teknoloji hisselerinde muazzam bir boğa koşusu yaşandı. Pandemi sebepli, kazananlar ve kaybedenlerin olduğu geniş çaplı bir kesinti gerçekleşti. Ayrıca ekonomilerini ayakta tutmaya çalışan hükümetlerin barış zamanında benzeri görülmemiş düzeyde büyük mali ve parasal teşvikleri oldu. Bu yılki çalışma, yatırımcıların ve esasen hepimizin yüzleşmesi gereken 4 büyük soruyu ele alan bir dizi makale içeriyor.
İlk olarak, teşvik nasıl gerçekleşecek? ABD en büyük desteği verdiğinden en büyük zorlukla yüzleşiyor. Barclays, olasılık dengesinin ABD'nin düzenli biçimde daha normal borçlanma ve faiz oranı seviyelerine dönmeyi başaracağı yönünde olduğunu düşünse de böyle olmayabileceği ihtimalini de kabul ediyor.
Verdiği teşvik boyutunun çok daha sınırlı olması sebebiyle Avrupa'nın daha kolay bir çıkışa sahip olacağını düşünüyor. Ancak Avrupa'nın daha ziyade, kötü borçların sadece ileriye yuvarlandığı ("varsay ve devam et") ve ekonominin durağanlaştığı Japonya'ya benzeyeceği olasılığını da gündeme getiriyor. Belki de Avrupa bunun sonucunda ciddi bir sekte yaşarsa, popülist baskılar patlak verir.
Bu bizi ikinci soruya götürüyor: Borç önemli mi? Barclays'e göre birçok kişi borcun artık önemli olmadığını düşünüyor. Ama belki de aniden önemli hala geleceği an bu olur. Belki de bu durum, gelişmiş sağlam ekonomiler için o kadar önemli değildir ama gelişmekte olan ülkeler için çok önem taşıyordur. (BK'nin 1976'da kurtarma paketi için IMF'ye gittiğini hatırlayacak kadar yaşlı olan bizler kesinlikle bir ürperti hissediyor.)
Üçüncüsüyse mevcut sektörel etki: Seyahat ve turizmin aldığı hasar. Çalışma, seyahat ancak yavaşça toparlanırken yaraların uzun vadeli olacağını düşünüyor. İstihdam ve faaliyetin desteklenmesinde büyük ölçüde turist gelirlerine dayanan ekonomiler en derin yaralara sahip olacak. Küresel hareketlilik azalacak ve özellikle gelişmekte olan ekonomiler bundan ağır etkilenecek.
Son olarak, çevrimiçi çalışmaya geçiş, işe gidip gelmenin sona ermesi var. Buradaki sonuçlar açık ve net. Arazi kullanımında değişim yaşanacak, kent merkezleri ofis alanlarını konut olarak yeniden düzenlemeye çabalarken, müstakil evler apartmanlara tercih edilecek ve banliyölerin yıldızı parlayacak. Ofis alanı 5'te bir oranında daralırken, merkezi ofise düzenli seyahatler yerine farklı konumlara araçlarıyla kısa seyahatler düzenleyecek olmaları sebebiyle insanlar işe gidiş gelişlerde paradoksal olarak daha çok zaman harcayacak.
Bence tüm bunlar içinde, yaraların daha derin olacağı ve toparlanmanın birçok kişinin düşündüğünden daha uzun zaman alacağı en ağır basan noktalar. 2008 ve 2009 bankacılık çöküşünden toparlanmanın 2010'ları belirlediği gibi, bu da 2020'leri belirleyecek. Özellikle kariyerinin başındaki kişiler için bu iç karartıcı geliyorsa, şunu değerlendirin.
Çok uzun, (BK için) hem dünya savaşlarını hem de 1970'lerin büyük enflasyonunu kapsayan bir bakış açısından, çok çalışıp akıllıca biriktiren ve yatırım yapan kişiler kendilerini ciddi yıkıma karşı koruyabilir. Önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde, geçen yüzyılın ilk yarısındaki hadiseler kadar kötü bir şey olacağına inanamıyorum. Çok uzun bakış açısında fazlaca rahatlık var.
https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent