Warren Buffet'a her zaman kulak vermeli, özellikle de hatalarını anlatırken

Hamish McRae, deneyimli yatırımcının her zaman değer aradığını, bu yüzden acemi yatırımcıları başka şeylerin yanı sıra hisse senetleri üzerinde "kumar" oynamamaları konusunda uyarmasına şaşırmamak gerektiğini yazıyor

Kumarbazlık mı? Warren Buffett kripto paralara meraklı değil (Reuters)

Warren Buffett'ın dayanıklı yatırım ilkesi modayı takip etmektense değer aramaya yöneliktir. Bu nedenle acemi yatırımcıları Robinhood gibi yeni çevrimiçi borsa platformlarında kumar oynamama konusunda uyarması şaşırtıcı değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buffett, Berkshire Hathaway'in cumartesi günkü yıllık toplantısında soruları yanıtlarken doğru ata oynamanın zorluğuna değindi. Bir sektörün büyümesi, o sektördeki bütün şirketlerin büyüyüp zenginleşeceği anlamına gelmez. 

Buffett "Doğru hisse senedine oynamak için ileride neyin inanılmaz bir sektör olacağını kestirmekten daha fazlası gerekir" dedi.

Demek istediğim tek şey bunun göründüğü kadar kolay olmadığı.

Buffett, Robinhood'un "geçen bir veya bir buçuk yıl içinde borsaya giren kumarhane bakış açısının çok önemli bir parçası haline geldiğini" dile getirdi.

Kumar karşıtı bu duruş yeni değil. Üç yıl önceki yıllık toplantıda Buffett, Bitcoin gibi kripto para birimlerini satın almanın yatırımdan ziyade kumar oynamaya benzediğini savunmuştu.

Sorun şu ki bu kumar çeşidi çılgınca başarı yakaladı. Buffett'ın bunları söylediği Mart 2018'in sonunda Bitcoin'in fiyatı 7 bin doların (yaklaşık 58 bin TL) biraz altındaydı. O zamandan beri fiyatı düzensiz şekilde yükseldi ve geçen yıl martta 5 bin doların (yaklaşık 42 bin TL) biraz üstüne gerilese de şimdi fiyatı 56 bin 836 dolarda (yaklaşık 469 bin TL) seyrediyor.

Sanırım bu durumun Buffett'ın sözlerini doğruladığını söyleyebilirsiniz: Bitcoin yatırımdan ziyade kumara benziyor. Sorun, zamanlamayı doğru ayarlayanlar için bunun epey başarılı bir kumar olması. Çoğu varlığın tüm zamanların en yüksek veya en yükseğe yakın seviyelerinde seyrettiği bir boğa piyasasındayız. (Birleşik Krallık'ta büyük şirketlerin FTSE100 endeksi diğer piyasaların gerisinde kaldı fakat konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak rekor seviyelere geldi.) Boğa piyasasında para kazanmak nispeten kolaydır.

Peki sırada ne var? Her zaman Berkshire Hathaway toplantılarının en ilginç yanının Warren Buffett ve başkan yardımcısı Charlie Munger'ın genel olarak yatırım hakkında söyledikleri değil de kendi faaliyetleri üzerine söyledikleri şeyler olduğunu düşünmüşümdür. Doksan yaşlarındaki iki kişinin görüşleri faydalı, ne de olsa birkaç ekonomik döngü görüp geçirdikten sonra gerçekten debir bakış açısı ediniyorsunuz. Fakat yaptıkları daha ilginç, çünkü onlar da, herkes gibi, hata yapıyor.

Geçen yıl yaptıkları birkaç hatayı kabul ettiler. Berkshire Hathaway geçen sonbahar Apple'daki devasa orandaki hisselerinin bir kısmını sattı ve yılın başlarında hava yolculuğunun eski haline dönmesinin uzun süreceği gerekçesiyle havayollarındaki hisselerini ucuza sattı. Fakat Apple yükselişe geçti ve ABD'deki hızlı aşı uygulaması sayesinde havayolları da toparlanmaya başladı.
 


Yaptıkları büyük alımlara kendi hisseleri de dahil. Berkshire Hathaway'in geri satın alımları 25 milyar doların (yaklaşık 207 milyar TL) biraz altında ki bu muazzam bir rakam. Buradaki üstü kapalı mesaj, grubun kendi hisse fiyatlarının, sahip olduğu varlıkların değerini düşük gösterdiği ve grubun kendini bir miktar geri çekilmeye hazırladığıdır. Bir gün değer modayı alt edecek. Önümüzdeki aylarda açıkça olacağı üzere ABD ekonomisi iyileşmeye devam ederse Buffet başlıca Amerikan varlıklarının üzerinde oturuyor demektir: Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft ve dahası. Fakat hava değiştiğinde piyasalara geri pompalayacağı yaklaşık 140 milyar dolarlık (yaklaşık 1,2 trilyon TL) nakit parası olacak.

İşin püf noktası neyin sağlam şekilde değerli olduğuyla neyin "köpük" olduğunu ayırt etmekte yatıyor. Geçen hafta ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Jerome Powell köpük kelimesini kullandı. Piyasaların bazı kısımlarının "biraz köpüksü olduğunu, bunun da bir gerçek olduğunu" söyledi. Tabii hangi kısımlarının olduğunu söylemedi, ne de olsa o bir merkez bankacısı. Fakat mesaj yeterince açık.

Bir noktada FED'in bu köpüklerin taşıdığı tehlikenin farkına varması gerekecek, politika sıkılaşacak ve işte o an Warren Buffett'ın yatırım yapmaktansa kumar oynamaya dair uyarıları aniden ileri görüşlü addedilecek. Bunun ne zaman olacağını bilemeyiz.

Tek bildiğimiz, boğa piyasalarının genellikle insanların beklediğinden daha uzun sürdüğü ama tepki gösterdiğinde de bunun daha ani olduğudur. Warren Buffett'ın bunun da farkında olduğunu söyleyebiliriz.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU