Bernie Sanders, Wall Street'ten alınan vergilerle üniversiteleri ücretsiz hale getirecek yasa tasarısı sunacak

Vermont Senatörü, "Devlet yüksek okullarını ve üniversitelerini ücretsiz hale getirme vakti çoktan gelmişti" dedi

Bernie Sanders (Reuters)

Vermont Senatörü Bernie Sanders, çoğu öğrenci için yüksekokulların ücretsiz hale getirilmesini ve bu ücretin Wall Street'e uygulanan ek vergilerle ödenmesini öngören bir yasa tasarısını Kongre'ye sunacak.

Sanders ve Washington temsilcisi Pramila Jayapal, yılda kazandığı toplam maaş 125 bin dolardan (1 milyon TL) az olan ailelerden gelen öğrenciler için yerel yüksekokulları ücretsiz ve borçtan muaf hale getirecek bir yasa tasarısını ortaya koyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca tasarı, aynı gelir dilimindeki ailelerden gelen etnik azınlıktan öğrencilere de kâr amacı gütmeyen ve azınlıklara hizmet veren kurumlara harç ödemeden gitme seçeneği de sağlayacak.

Yasa aynı zamanda engelli öğrencilere daha fazla desteği ve mali yardıma ihtiyaç duyanlara verilen federal Pell Bursu'nun ikiye katlanarak yılda 13 bin dolara (yaklaşık 108 bin TL) çıkarılmasını da içeriyor.

Demokrat Partili iki isim, faturanın bazı Wall Street alım satımlarına getirilecek vergiyle ödeneceğini söylerken Sanders, çarşamba günü Wall Street Spekülasyon Yasası'nı yeniden sundu.

Yasaya göre hisse senedi alım satımlarında yüzde 0,5'lik, vadeli işlemlerde yüzde 0,005'lik ve tahvillerde de yüzde 0,01'lik yeni bir vergi olacak.

Sanders çarşamba sabahı yaptığı açıklamada, "Anaokulundan liseye kadar süren ücretsiz eğitim sistemi 21. yüzyılda artık yeterince iyi değil" dedi.

Vermont Senatörü, "Devlet yüksekokullarını ve üniversitelerini çalışan aileler için ücretsiz ve borçtan muaf hale getirme vakti çoktan gelmişti" diyerek devam etti.

İlerici Kongre Kurulu'nun Başkanı Jayapal da, yasanın "öğrencileri ömür boyu peşlerini bırakmayan borçlardan kurtaracağını, çalışan halka yatırım yapacağını ve Amerika'daki yüksek öğretimi dönüştüreceğini" ekledi.

Sanders ve Jayapal, yeni mevzuatın ilk 10 yılında yaklaşık 2,4 trilyon dolar (20 trilyon TL) toplayacağını tahmin ediyor.

Başkan Joe Biden, geçen yılki seçim kampanyasında borcun 10 bin dolarının (80 bin TL) iptalini savunmasının ardından, Demokrat Partili Kongre üyelerinin kişi başına 50 bin dolara kadar çıkabilen öğrenci kredisi borcunu iptal etme yönündeki tekrar eden çağrılarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Jayapal, Biden'a Kongre'ye başvurmadan bunu yasalaştırması için bir kez daha çağrıda bulunurken, çarşamba günü yaptığı açıklamada da yeni yasanın bu süreçte öğrenciler üzerindeki yükü hafifletmeye yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Jayapal konuşmasını şöyle sürdürdü:

Başkan Biden, kredi çeken milyonlarca kişinin öğrenci borcunu derhal iptal edebilir ve etmelidir. Kongre, çalışan ailelerin yüksek öğrenim görmek için en başta bu ezici kredileri asla almak zorunda kalmamasını sağlamalı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU