Rusya'nın Şubat 2022'den beri sürdürdüğü Ukrayna işgali, yeni ABD yönetiminin Moskova'ya yönelik sıcak mesajları ve Grönland'ı Danimarka'dan alma isteğiyle birleşince İzlanda da alarma geçti.
400 binden az nüfusuyla NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan İzlanda'nın daimi ordusu yok. Avrupa Birliği'ne katılmayan ülke, her şeyden uzak barışçıl bir yer olmasıyla övünüyordu.
Ancak Donald Trump'ın Avrupa'yla çekişmesi, Norveç'le Grönland arasındaki bu adayı da diken üstünde tutuyor.
Sadece sahil güvenlik birimlerine sahip olan İzlandalılar hem AB'ye girmeyi hem de ülkenin savunmasını artırmayı tartışıyor. Başbakan Kristrun Frostadottir, 2027'de referanduma giderek 2013'te sonlandırılan AB üyelik görüşmeleri için "Yeniden başlatılsın mı?" diye sormayı planlıyor.
Aralıkta göreve başlayan 36 yaşındaki siyasetçi, "Halk hiçbir zaman orduyu desteklemedi ve bunun kısa vadede değişeceğini sanmıyorum. Ancak bu aktif savunmaya sahip olamayacağımız ya da etkin ittifaklar kuramayacağımız anlamına gelmiyor" diyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
2014'te Rusya, Kırım'ı ilhak edince artan gerginlik, Keflavík Hava Üssü'ndeki Amerikan operasyonlarının yeniden başlamasına neden oldu.
Wall Street Journal, Washington'ın nükleer savaş durumunda Rus füzelerinin Grönland ve İzlanda üzerinden kendi topraklarına yönelmesini beklediği için savunma sistemlerini de bu bölgelere yerleştirdiğini bildiriyor.
İzlanda'da Grönland kadar çok maden olmaması, Trump'ın ilhak planlarının burayı da kapsamamasını sağladı.
ABD'nin yanı sıra NATO'daki Avrupalı müttefiklerin savaş uçakları İzlanda'nın hava ve deniz sahalarını Rus tehlikesine karşı gözlemliyor.
Diğer yandan küresel krizlerde arabuluculuk çabaları ve yurttaşlarının konforlu yaşamlarıyla dikkat çeken Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya artan Rusya tehdidine karşı birlikte hazırlanıyor.
Nüfusa oranla Avrupa devletleri arasında Ukrayna'ya yardım bakımından zirvede olan bu 4 ülke, ABD ordusuna muhtaç olmamayı hedefliyor.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA