Komşusu Hindistan'la yaşadığı gerilimle dünya gündemine gelen Pakistan'ın savunma bakanı Khawaja Muhammed Asif, Rusya devletine bağlı RT'ye cumartesi günü bir röportaj verdi.
75 yaşındaki Asif, ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinin politikaları yüzünden Pakistan'ın terörden muzdarip olduğunu savundu.
1979-1989'daki Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Batı'nın Pakistan topraklarında yetiştirdiği militanların sonrasında kendilerine sorun yarattığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
Cihadı Batı yarattı ve ülkemize sokarak toplumun değerler sistemini değiştirdi. Bu da mevcut sorunlara yol açtı. Ülkenin tüm değer sistemi cihadı destekleyecek şekilde değiştirildi.
Savunma Bakanı Asif, 11 Eylül sonrasında Afganistan'ı işgal eden ABD öncülüğündeki koalisyona Pakistan'ın destek vermesinin de yanlış olduğunu savunarak "Bunlar bizim savaşlarımız değildi" dedi.
İki savaş sonrasında da kendilerinin zor durumda kaldığını vurgulayan Asif, kendi topraklarındaki belgesiz Afgan sayısının 6 milyona yakın olduğunu bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sputnik'e de konuşan Asif, Rusya ve Çin'in Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturmaya katılabileceğini söyledi.
Hindistan gerilimi tırmandırmadığı sürece kendilerinin silahlı bir çatışma başlatma niyetinde olmadığını savunan Asif, olası bir saldırıya denk şekilde yanıt vereceklerini dile getirdi.
22 Nisan'da turistlere ateş açılması sonucunda 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Saldırıyı, Pakistan'da yasaklı Leşker-i Tayyibe (LET) örgütünün uzantısı olan Direniş Cephesi (TRF) üstlenmişti.
Keşmir Direnişi diye de bilinen radikal İslamcı örgütten yapılan açıklamada, bölgedeki "demografik değişime" karşı çıkıldığı belirtilmişti.
Saldırıyı düzenleyenlerin "Pakistan'dan geldiği" suçlamasında bulunan Hindistan, İndus Suları Anlaşması'nı askıya almış, Yeni Delhi'de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.
Öte yandan Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan'ın İslamabad'daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, İndus Suları Anlaşması'nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri "savaş nedeni" sayacağını ilan etmiş, Hindistan'la her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.
1960'ta imzalanan anlaşma, İndus nehri ve kollarında yer alan suyun iki ülke arasındaki kullanım koşullarını belirliyor. Hindistan, doğrudan çatışmaların yaşandığı dönemlerde bile bu anlaşmayı askıya almamıştı.
Independent Türkçe, RT, AA