Biden'in zaferi İran'da Süleymani'nin intikamı olarak yorumlanıyor

Adem Yılmaz Independent Türkçe için yazdı

ABD'de 3 Kasım'da gerçekleşen 59'uncu başkanlık seçimlerinin kazananı Demokrat aday Joe Biden oldu. Tüm dünyanın dikkat kesildiği ABD başkanlık seçimlerini yakından takip eden ülkelerden birisi de İran.  

Biden'in beklenen zaferi İran medyasında manşetlerden duyurulurken bazı siyasetçiler Trump'ın yenilgisini geçtiğimiz ocak ayında Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda ABD tarafından düzenlenen füze saldırısı sonucunda hayatını kaybeden dönemin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamı olarak yorumladı.

İran'daki ABD seçim sonuçlarından duyulan memnuniyetin bir diğer nedeni ise Trump yönetiminin "maksimum baskı" politikasıyla İran'a karşı uyguladığı yaptırımların kaldırılma ihtimali.


"Süleymani'nin şehit olmasına sebep olan şahsın sonu belli olacak"

Kadın ve Aileden Sorumlu İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar, 5 Kasım'da sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Bu gece dünyadaki en aşırı İran karşıtı devlet başkanının sonu belli olacak. İran halkına ve hasta çocuklara karşı en şiddetli yaptırımların devreye girmesine neden olan şahsın sonu netleşecek. Gönüllerin komutanının şehit olmasına neden olan şahsın sonu belli olacak.
 


İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Azari Cahromi, Joe Biden'in zaferinin ilan edildiği saatte sosyal medya hesabından Kasım Süleymani'nin görseliyle birlikte "Kumarbaz Trump" ifadesini paylaştı.  
 


"Şehit Süleymani'nin katilinin düşüşü"

İran'ın eski cumhurbaşkanlarından Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu, Tahran Belediyesi Şehir Konseyi Başkanı Muhsin Haşimi, katıldığı televizyon programında şu şekilde konuştu:

Bugün en iyi manşeti Cumhuriye İslami gazetesi seçmiş: Şehit Süleymani'nin katilinin düşüşü.  Trump Süleymani suikastinin sorumlusuydu. Buradan izin verin Şehit Süleymani'nin ailesini tebrik edeyim. 
 


"Michigan Şiileri Trump'ı mağlup etti"

Tahran Milletvekili Mojtabah Rezahkah ise benzer şekilde Twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Trump'ın yenilgisinin sebebi Kasım Süleymani'nin öldürülmesidir! Trump'ın 2016 yılındaki zaferinin sebebi Michigan eyaletinden gelen oylardı. Fakat bu sefer aylar önce Süleymani suikastına karşı protesto gösterisi düzenleyen Michigan Şiileri, Trump karşıtı seferberlik başlatarak onun bu eyalette mağlup olmasına sebep oldular.
 


"Trump'ın yenilgisi ilahi bir yardım"

İran Eski Adalet Bakanı ve muhafazakâr kesimin önemli siyasi oluşumlarında Mücadeleci Din Adamları Topluluğu Genel Sekreteri Mustafa Purmuhammedi, seçim sonuçlarını şu şekilde yorumladı:

Düşmanlarımızın aşağılanarak sahneyi terk etmesine sevindik, Trump'ın kaybetmesini İslam Cumhuriyeti için ilahi bir yardım olarak görüyoruz.


İran'ın Yemen'deki San'a elçisi ise Biden zaferinin Suudi Arabistan için olumsuz sonuçlar doğuracağını iddia etti: 

Eğer Trump kaybederse (Suudiler) yetim kalacaklar, yeni başkan Yemen'deki savaşı durdurmaktan söz etmişti.
 


Eski İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, Trump'ın yenilgisinde etkili olan faktörlerden birinin, İran milletinin maksimum baskı politikasıyla yürütülen baskıya karşı gösterdiği üç yıllık direniş olduğunu söyledi. 
 


"ABD'deki sorunlardan birisi de Veli'yi Fakih'ten yoksun olmalarıdır"

Tahran Üniversitesi'ndeki Küresel Araştırmalar Fakültesi Amerika Araştırmaları bölümünde akademisyen Fuat İzediye'nin ABD başkanlık seçimlerine ilişkin yorumu tartışmalara sebep oldu: 

ABD'nin sorunlarından birisi Anayasayı Koruyucular Konseyi ve Veli-yi Fakih'ten yoksun olmasıdır. Halkın oylarını koruyacak bir şahıs yok orada.
 


İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Baş müzakerecisi Said Celili, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Joe Biden'in Twitter paylaşımlarının ekran görüntüsünü de eklediği sosyal medya paylaşımında, ABD başkanlık seçimi sonuçlarına dair farklı bir yorumda bulundu:

Biz ne fil için endişeleniyoruz, ne de eşeklere gönül verdik.
 


Reformistlere yakın medya sevinçli

Joe Biden'in beklenen zaferi İran'da reformistlere yakın gazetelerde sevinçle karşılandı.

Sazendegi gazetesi "Trump seçimlere karşı" manşetini kullanırken görselde ellerini havaya kaldırmış posta kutusuna silah doğrultan Trump yer aldı.

Afitab gazetesinde ise bulunduğu yerden sırtı dönük bir şekilde çıkmakta olan Trump görseli ile birlikte "Trump'sız bir dünya" manşeti kullanıldı.

İtimad gazetesi, gözleri kapalı ve yüzü kızarmış bir Trump görseli ile birlikte "Demokratik ihraç" manşetine yer verdi. 
 


Tahran Belediyesi'ne ait Hemşehri gazetesi "Geri Sayım" başlıklı haberinde, Trump'ın yenilgiyi kabul ederek Beyaz Sarayı terk etmesi gerektiği ifade edildi.

Sedaye Islahat gazetesi ise, Joe Biden'e ait görselle birlikte "Ümit İran'a yeniden döndü" manşetine yer verdi.
 


Şark gazetesinde yayımlanan "Biden 2021'de reformistleri zafere taşıyabilir mi?" başlıklı yazıda, reformistlere göre Biden'in başkanlığının her açıdan İran'ın lehine olacağı, ABD'deki hükümet değişikliği sebebiyle nükleer müzakerelerin yeniden mümkün olacağı iddia edildi.

Bu yazıda ayrıca Biden'in etkisiyle birlikte İran'da 2021 yılında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformistlerin zafer elde edebileceği vurgulandı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU