Vahşi yaşam ticaretinin "kontrolden çıktığı" Arnavutluk'ta menüde ayı eti var

Vahşi Hayvan Ticaretini Durdurun Kampanyası Özel Haberi: Yapılan inceleme sonucu ayılar, maymunlar, kurtlar ve yırtıcı kuşların yüzlerce euro'ya Arnavutluk'un popüler internet sitelerinde satıldığı ortaya çıktı

Arnavutluk'ta alışıldık bir manzara: Bir otel sahibinin turist çekmek için tuttuğu ayı yavrusu (Four Paws)

Yürütülen incelemelere göre, Arnavutluk'ta "kontrolden çıkmış" yasadışı vahşi hayvan ticaretinin parçası olarak bir restoranın müşterilerine kanuna aykırı şekilde avlanmış ayıların etini servis ettiği iddia edildi.

Araştırmacılar Avrupa'da ayı eti pişirildiğine ilk kez şahit olduklarını söylerken, uzmanlarsa ilkel koşullarda hayvan kesiminin koronavirüs gibi hayvandan insana bulaşan hastalıkların yayılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan incelemede ayılar, maymunlar ve yırtıcı kuşların Arnavutluk'ta internetteki popüler pazarlarda satılan canlı hayvanlar arasında yer aldığı sonucuna varılırken, elde edilen bu bulgular ülkedeki bazı türlerin hayatta kalması konusunda endişe yarattı.

Hayvanları koruma faaliyeti yürüten yardım kuruluşu Four Paws, Arnavutluk'ta önde gelen internet sitelerinden ikisinin, yasal koruma altında bulunan boz ayıların ve diğer türlerin satışına dair onlarca reklama yer verdiğini keşfetti.

Ayıların yanı sıra içlerinde tilkiler, peçeli baykuşlar ve kurtların da olduğu bu hayvanlara ait fotoğraflarda hayvanların ağızlarının bağlandığı ya da pençelerinin zincire vurulduğu görüldü.

Bu kârlı bir iş: Küçük bir kapuçin maymunu 750 euro'ya (yaklaşık 5 bin 800 TL), bir peçeli baykuş, bir ayı yavrusu ve bir kurt da 500'er euro'ya (yaklaşık 3 bin 850 TL) satışa sunuldu.
 

menü.jpg
Mish ariu (ayı eti) içeren menü (PPNEA)


Yardım kuruluşu çalışanları, alıcıların çoğunlukla hayvanları turist çekmek için tutan restoran ve otel sahipleri ya da bu canlıları evcil hayvan veya statü sembolü olarak isteyen kişiler olduğunu söyledi.

Arnavutluk'un ulusal simgesi kartallar, alıcılar arasında bilhassa rağbet görüyor ve çoğunlukla doldurulup kamuya açık alanlarda hatıra olarak sergileniyor.

Ancak ülkede endemik yaban hayatındaki ciddi azalışın ardından çıkan yasalara göre, Arnavutluk'ta koruma altındaki türleri avlamak, esaret altına almak ve satmak yasak.

Geçen yıl ekim ayında daha da sıkılaştırılan bu yasa suçlulara hapis cezası verilebileceğini öngörse de uygulamada ihmalkar davranılıyor.

Four Paws, bazı yasadışı reklamların ekipleri tarafından bildirildikten sonra kaldırıldığını ama ardından yeni ilanların verildiğini kaydetti.

Yardım kuruluşundan Barbara van Genne, "Fotoğrafların büyük çoğunluğu, tilkilerin ağızlık takılıp plastik kutulara atılması, yavru ayıların zincire vurulması ve kuşların ayaklarının bağlanması gibi ciddi boyuttaki hayvan zulmünü gözler önüne serdi" dedi.
 

maymun.jpg
750 euro'ya satılan küçük bir kapuçin maymunu (Four Paws)

 

Araştırmacılara göre Arnavutluk'ta maymunlar ve yırtıcı kuşlar turist çekmek için genelde bar ve restoranlarda tutulurken tilkiler kürkleri için satılıyor.

Kurtlar melez tür üretmek için köpeklerle çiftleştirilmek üzere alınıyor ve doğan yavrular da çoğunlukla dağlık alanlarda kurtlara karşı kullanılan bekçi köpekleri yapılmak üzere satılıyor. Diğer hayvanlar da öldürülüp dolduruluyor ve sergileniyor.

Hayvanların ağızları ısırmalarını önlemek için genellikle bağlanıyor, ayakları da kaçmalarını engellemek için zincire vuruluyor.

Drilon kasabasındaki bir restoranın da menüsünde ayı eti bulunduğuna dair Facebook'ta ilan verdiği fark edildi. Menüde Arnavutçada ayı eti anlamına gelen "mish ariu" maddesine bir de "mevsimine göre" anlamına gelen "ne sezone" ifadesi eklenmişti.

Restoranın bu ay güncellenen internet portalı da işletmenin verdiği hizmeti doğruluyor.
 

tilki.jpg
Ağzı bağlanmış canlı bir tilkinin satışı için verilen ilan (Four Paws)

 

Arnavutluk'ta Doğal Çevreyi Koruma ve Yaşatma (PPNEA) kuruluşunun sözcüsü, şu açıklamayı yaptı:

Bu konunun bilhassa endişe verici tarafı, yalnızca ayı etinin satılıyor olması değil, aynı zamanda ayılar için bir av mevsimi bulunduğu izlenimini veren "ne sezone" ifadesinin parantez içinde eklenmiş olmasıdır.

Esasında Arnavutluk'ta hiçbir yaban hayvan için av sezonu yok, 2014'te kabul edildikten sonra süresi 2016'da Mart 2021'e kadar uzatılan ve tüm ülke çapında yıllardır geçerli olan av ertelemesi ve av yasağı var.

Bunu Arnavutluk'ta yaban hayattaki büyük azalma tetikledi.

Ayı etinden yapılan yemekler daha önce Asya ülkelerinde görülmüştü. Bu hayvanın eti; ishal, kramp, ateş ve halüsinasyon da dahil bazı semptomlara neden olan parazitlerden kaynaklanan hastalıklara yol açabiliyor.

Cambridge Üniversitesi'nde Veterinerlik Bölüm Başkanı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. James Wood, Kovid-19'un ve hayvandan insana bulaşan diğer virüslerin herhangi bir türe ait kirlenmiş etlerle taşınabileceğini kaydetti.

Wood, “Ne var ki hayvanların kesilmesi ve avlanmasıyla gelen riskler, basit tüketimden kaynaklananlara kıyasla çok daha büyük" dedi.

Ayıların hayvandan insana bulaşabilen bir virüsün kaynağı olma ihtimali diğer türlerden daha fazla değil.

Wood, pişirmenin Kovid-19 virüsü ve diğer enfeksiyonları yok etmek için epey etkili bir yol olduğunu belirtmekle birlikte "öldürülmelerinden önce esaret altında tutulma ihtimallerine bakılacak olursa ayıları yemenin, kuşkusuz doğal hayatı koruma ve hayvan sağlığı gibi birçok sebepten ötürü büyük ölçüde istenmeyen bir eylem" olduğunu ekledi.
 

restoran.jpg
Bir restoranda kafeste tutulan ayı (Four Paws)

 

Van Genne ise şöyle konuştu:

Four Paws 2015'ten beri Arnavutluk'ta faal ama daha önce bu boyutta bir vahşete hiç şahit olmamıştık. Şimdiye kadar daha çok ayıları misafirlerin eğlencesi için küçük kafeslerde tutan restoranlara odaklanmıştık.

Bu tuhaf keşif, Arnavutluk'ta ticaret amaçlı yaban hayvanı trafiğinin kontrolden çıktığının da başka bir göstergesi oldu."

Van Genne, hükümetin bir an önce müdahale etmemesi durumunda "az sayıdaki yerli yaban hayvanının da tarihe karışacağı" konusunda uyardı.

İnternet platformlarının bu ilanları durdurmak için satıcıların kimlik bilgilerine erişim gibi önleyici tedbirler alması gerekiyor. Ancak bu konudaki yasadışı ticaretin önünü açan başlıca sorun hala ortada duruyor: Yetkililerin denetlemesinde ve kuralları uygulamasında yaşanan eksiklik.

1990'lara gelindiğinde Arnavutluk'ta 200 çift kartal varken bu sayı bugün yarıya inmiş durumda.

Van Genne, Arnavutluk'un cezai takibat yapılabilecek bir yaban hayatı koruma alanına, kurtarma operasyonlarına ve türlerin korunması hususunda halkı eğitmeye acilen ihtiyacı olduğunu belirtti.

The Independent konuyla ilgili görüş almak üzere söz konusu iki internet satış platformuyla irtibata geçti.

 

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU