Daha önce de yazmış olmalıyım, hayatımda beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri de kitaptır.
Kitabın yazılma dönemi, yayın süreci, kitabın kendisi ve kitap üzerine sohbet; bütün aktiviteler beni heyecanlandırır.
Bölgemizde olan bütün kitap fuarlarına da imkan ve fırsat buldukça giderim.
Sadece İstanbul, Diyarbakır ve bazı diğer illerimizdekileri değil, İran ve Irak'taki fuarları da takip etmeye çalışırım.
Çok aşırı bir yorum olabilir, ama bana göre kitapevleri okurların ibadet yerleri, fuarlar da umresi değerindedir.
İşte bu fuarlardan biri de 3 yıldır Van'da kuruluyor ve yaklaşık 10 gün boyunca devam ediyor.
Bu yıl 13-22 Aralık tarihleri arasında düzenlenen bu fuarın birinci gününden itibaren gidip gördüm ki çok ciddi bir alaka var.
Hem yayınevleri babında ciddi yayınevleri katılmış olmasını hem de okurların dikkate şayan ilgisini gözlemek sevindirdi beni.
Elbette ki Van'da bundan önce de kitap fuarları düzenleniyordu. Van Belediyesi öncülüğünde birkaç kez yapıldığını hatırlıyorum.
Belediyeler HDP'de iken kitap fuarı, Van Ticaret Odası'nın altında yapılıyordu.
Şehrin içinde olması, okur olmayanların ilgisine de mazhar olmasından kaynaklı daha kuru bir kalabalığa sebebiyet veriyordu.
Son üç yıldır ise kayyımların yönetimindeki belediye tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin karşısındaki Van OSB Kongre Merkezi'nde yapılıyor.
Fuarda kuru kalabalık az, ama okurların ilgisi iyi. 15 Aralık pazar günü bendenizin de imza programı vardı. Beklediğimin çok ötesinde bir ilgi gördüm.
"300 Yayınevi, 300 Yazar ve Binlerce Kitap" sloganı ile açılan fuarda sağ-sol, İslami ve Kürtçe yayınlarla öne çıkan yayınevleri vardı.
Doğu-Batı, Beyan, Can, İletişim, YKY, İş Bankası, Doğan Kitap, Dergah, Pınar vb. gibi Türkiye'nin köklü yayınevlerinin yanında, onlarca başka yayınevleri de kitaplarını sergileme ve müşteri-okurları ilgilenme fırsatı buldular.
Nûbihar Yayınları ve Sîtav Yayınları gibi Kürtçe yayıncılığın öncüsü olan yayınevlerinin yanı sıra, Lorya gibi Kürtçe kitap yayıncılığına ısınmaya çalışan yayınevleri okurlarının çok yoğun bir ilgisine mazhar oldular.
Nûbihar Yayınları esasen bölgedeki bütün fuarların en vazgeçilmezi ve gözdesi durumundadır.
Nûbihar Yayınları ve Nûbihar Dergisi, 30 yıla yakın bir dönemdir Klasik Kürt Edebiyatının en seçkin ürünlerinden folklor derlemelerine; Kürtçe roman, öykü ve şiir gibi modern edebiyata kadar Kürtçe yayıncılığının öncüsüdür. (Yakın bir zamanda Nûbihar Yayınları, Nûbihar Dergisi ve Yayıncısı ile ilgili bir yazı yazacağımdan bu konuyu atlıyorum.)
Sîtav Yayınları da son yıllarda ciddi bir atılım içinde ve 200'e yakın kitap yayınlamış bulunmaktadır.
Bölgedeki yazarları; Kürt sosyolojisine ve aşiret yapısına farklı bir bakış sunan "Kürt Aşiretlerinde Alan Koruma" adlı kitabıyla Yusuf Ziya Döğer; Kürt Kültür ve Edebiyatına değerli katkılar veren Nezir Ocek; yıllar yılı beylerin divanlarında, köy odalarımızda kışlarımızın soğuk ve uzun gecelerini ısıtan ve yüreğimizi Mirza Mihemed, Belqîsa, Rustemê Zal maceralarıyla hoplatan halk hikayelerini yeni bir form ile çok güzel bir anlatımla romanlaştıran Silêman Feqiyanî ve diğerleri ile katılım sağlamıştı.
Son yıllarda Şerefname ve Mem û Zin adlı başyapıtlarımızı yeniden ve büyük bir yetkinlikle Türkçeleştiren, şair ve edebiyatçı, uzun süredir bir sözlük üzerine çalışan değerli İbrahim Sunkur Hoca da hapishanede olmasaydı katılacak ve okurları ile buluşmaktan keyif alacaktı.
Lakin heyhat... Bu ülkede düşünceyi ifade etme özgürlüğü sorunu başta olmak üzere daha çok sorunumuz var.
Türkiye'nin her ili ve neredeyse her ilçesinde konferans vermiş, oralı birçok öğrencinin de hocası olan İhsan Süreyya Sırma Hoca bütün fuarların en gözde yazarlarından biridir.
Dîdarına müştak olduğumuz sevgili hocamız bu kez de bizi yalnız bırakmadı ve Van'ı üç gün boyunca teşrif ettiler.
Onun kitaplarının yayınlandığı Beyan Yayınları, Türkiye'deki İslamcı yayıncılığın en eski yayınevlerinden biridir ve takip edebildiğim kadarıyla her fuara katılıyor ve bütün fuarların gözbebeği de İhsan Süreyya Hocamızdır.
İhsan Süreyya Hocamız, Van'a geçen cuma gününde geldi ve hemen her gün fuara katıldı. Öğrenciler, öğretmenler, okurlar da adeta başına üşüştüler.
Kitap imzalattılar, onunla beraber fotoğraf çekindiler.
İhsan Hocam, birkaç gününü Vanlı okurları ile geçirmenin yorgunluğu ve mutluluğu ile bu sabah ayrıldı.
Beyan Yayınları'nın son yıllardaki en ağır toplarından biri de Bayram Karaçor ağabeyimizdir. O da artık bu bölgedeki fuarların gözdelerinden biridir.
Ayrıca sadece fuarda kalmıyor okullara gidiyor, konferanslar veriyor ve gençlerle hasbihal ediyor. Çarşamba gününe kadar burada ve okurlarını fuara bekliyor.
Kitap fuarı denince herkes büyük yayınevi diye tabir edilen sağdan ve soldan çok fazla kitap yayınlamış yayınevlerini arıyor. Kitaba ilgi duyan herkesin istediğini bulması, istediği kitabı okuması kişinin hakkı. Benim de yayınevlerim var.
Bazı insanlar kitap okur, gider standına beğendiği kitabı alır. Bazıları belli yayınevlerinin kitabını okur ve sadece onların standına gider onlardan kitap alır ve okur.
Bense artık bazı yayınevlerinin bütün kitaplarını okuyamasam da edinmeye çalışırım ve bazı yazarlarında kitabının hangi yayınevinde yayınlandığına bakmaksızın kitabını alıyorum.
Bu yayınevlerimden biri Büyüyen Ay Yayınları'dır. Daha önce onu genişçe yazmıştım. Yine diğer bir yayınevimde Doğu-Batı yayınlarıdır.
1997 yılından beri Türkiye'deki en güzel dergilerden biri olan Doğu-Batı Dergisi ile sosyoloji, tarih, psikoloji, felsefe, antropoloji vb. konularda çok kaliteli bir yayıncılık yapan Doğu-Batı Yayınları da Van fuarında en çok ilgi ve alaka gören yayınevlerinden biri oluyor. Zira fuar devam ediyor.
Doğu-Batı yayınları gerek Türkiye'den ve gerekse dünyadan birçok önemli araştırmacı; filozof, sosyolog, antropolog ve psikoloğun kitabının yanı sıra edebiyat da yayınlamaktadır. Özellikle de Stefan Zweig'in kitaplarını.
Batılı yazarlar arasında Stefan Zweig ve Balzac kadar okumaktan huzur duyduğum, mutlu olduğum yazar yoktur.
Özellikle de biyografileri. Stefan Zweig'in, Balzac, Stendhal, Goethe, Hölderlin, Dickens, Montaigne, Erasmus ve diğer biyografileri, bütün o insanlara yeniden can vermiş gibidir.
Onun kadar yazacağı insanın ruhuna sirayet eden birini okumadım. Aslında bende ona özenerek biyografiler yazmaya çalışıyorum, ama benimkiler daha çok karalama gibidirler. Hayır, hayır; mütevazilik olsun diye söylemiyorum, benimkilerin müsvedde bile sayılamayacağını çok iyi biliyorum.
Stefan Zweig'in kendi otobiyografisi olan Dünün Dünyası'nı üç kere okudum. Bir insanın bu kadar nesnellikle kendini değerlendirebilmesi hayranlık verici bir şey.
Bundan dolayı da be nazım geçen herkese o kitabı tavsiye ediyor, ona aldırıyor ve okutuyorum. Hatta dün de bir dostuma aldırdım...
Zaten Zweig'in Fouche'sinden bahsetmeme gerek bile yok. İhtiraslı siyasetçilerin dönüşüm katsayısını ve kabiliyetini o kitaptan daha güzel anlatanı var mı bilmiyorum...
Fuar devam ediyor. Umarım biz de oradan güzellikler derledikçe, dostlarımızla paylaşırız...
* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish