"Diğer Esad karşıtı gruplar da ayaklanırsa, rejim yeniden ölümcül tehlikeyle karşı karşıya kalacak"

Rus basını, Batı'daki Rusça yayın yapan medya ve İsrail'deki Rusça basın, Suriye'deki son durumu nasıl görüyor?

Fotoğraf: Omar Haj Kadour/AFP

Rus basını, ilk günden itibaren yayınlarını, Suriye resmi haber kurumlarının yayımladığı haberlere dayandırıyor.

İzvestiya ve Kommersant gazeteleri dışında, genellikle yorumlara yer verilmiyor. Bunun ana nedeni, BBC'nin Ortadoğu'da 30 yıldan fazla süre görev yapan kıdemli muhabiri Jeremy Bowen'in isabetli bir şekilde ifade ettiği gibi, "Rusya'nın tamamen Ukrayna'ya angaje olması"dır.

Ayrıca, Suriye'deki Esad karşıtı isyancıların doğru zaman seçtikleri ve Halep bölgesindeki yönetim boşluklarını çok iyi analiz ettikleri açık bir şekilde gözlemleniyor.

Dikkat çeken birkaç yazıyı Independent Türkçe okurlarıyla paylaşırken, Rus basınının gelişmelere bakışını da izlemeye devam ediyoruz.


Detaylar (İsrail)
 

 

Sınırlarımızda İslamcıların kimyasal silahları mı yoksa İran mı var? İsrail Suriye'deki olaylardan ne bekleyebilir?
 

Esad'a ve İran, Rusya ve Hizbullah gibi müttefiklerine, isyancıları Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'ten çıkarmak için 4 yıl gerekmişti. Daha fazla şoku oluşturan olgu ise Esad karşıtı isyancıların, Halep'i sadece birkaç gün içinde geri almaları oldu.

İktidar ordusunun savunması fiilen dağıldı ve şimdi Suriye'deki durumla ilgili öngörüde bulunmak zor.

Kendi iradesiyle veya iradesi dışında -bunlardan biri İsrail oldu. Şimdi İsrail'de, bundan sonraki durumdan nelerin beklenmesi gerektiği değerlendiriliyor.

Olumlu fırsatların yanı sıra riskler de mevcut. Başlıca artı, Lübnan sınırındaki sakinlik ihtimalinin artmasıdır.

Başlıca eksisi ise İran'ın Suriye'deki etkisinin güçlenmesidir. Çok uzak olmayan bir gelecekte İran ordusu ve Devrim Muhafızları'nın askeri gücünü, İsrail sınırında ve Golan Tepeleri'nin Suriye kısmında görebiliriz.


Diğer savaşların yansımaları

Suriye'de son günlerde cereyan eden olaylar, bu ülke sınırları dışında yapılan ve yapılmakta olan savaşların doğrudan bir devamıdır.

Öncelikli olarak İsrail'in, Hizbullah ve HAMAS'a karşı savaşı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı.

Halep'in işgalinden sonra İsrail'in siyasi yönetiminde, İran'ın ve İslamcı asilerin Suriye üzerindeki kontrolünü güçlendirme endişesi artmaktadır.

İsrail, Beşşar Esad'ın İran'ı yardıma çağırmasından ve bunun sonucunda önemli sayıda İran ordusu ve Devrim Muhafızları gücünün Suriye topraklarına sevk edilebileceğinden endişeleniyor.

En büyük tedirginliği ise Beşşar Esad'ın stratejik kimyasal silahlarının kalıntılarının İslamcı militanların eline geçmesidir. Onların, İsrail sınırındaki Golan Tepeleri'nde bulunması, İran'ın bölgedeki varlığından daha tehlikeli olabilir.

Bunun dışında, Suriye'deki kriz, İsrail ile ABD arasındaki sıkı işbirliğini talep etmektedir. Amerikan tarafı da olayların farklı senaryolarla gelişmesine güçlü şekilde hazırlanmaktadır.

Asilerin eline kimyasal silah geçme olasılığı ve İran'ın Suriye'de güçlenme ihtimali, İsrail'den de, onun esas müttefikinden de dikkatli olmayı talep etmektedir.


TASS Ajansı
 

 

Suriye, Halep'teki bazı işletme merkezlerinin kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

Suriye yönetimi, Halep kentini aralıksız internetle temin etmek için çalışıyor. Suriye İletişim ve Teknoloji Bakanı İyad al-Hatip, 'teröristlerin bazı iletişim merkezlerini kullanılamaz hale getirdiklerini' söyledi.

Al Vatan gazetesinin aktardığına göre bakan, "Her türlü ekipmanı sağlamak ve kesintisiz iletişim ve internet hizmetleri vermek için biz, Halep yönetimiyle koordinasyon halindeyiz. Bir kısım merkez saldırıya maruz kalırken, bazıları kullanılamaz hale gelmiştir" diyor. Bakanın sözlerine göre, onarım çalışmaları, trafoların olmaması yüzünden zorlaşıyor.
 

BBC Rusça Yayınlar Servisi
 

 

Jeremy Bowen: İsyancıların Suriye'deki ilerleyişi etkileyici ancak Esad'ın göz ardı edilmemesi gerekiyor

2011 yılında başlayan ve 10 yıl süren savaşın sonunda Beşşar Esad, babasından miras olarak aldığı iktidarı muhafaza edebildi, çünkü o, iktidarını sürdürmek için Suriye'yi kırıp dökmeye hazırdı. İşte bundan dolayı müttefik güçler olan Rusya, İran ve Hizbullah ona destek verdi.

Son günlerde Rusya uçakları, saldırı pozisyonundaki asi güçleri bombalıyor, ancak şu anda Rusya'nın tüm askeri güçlerine Ukrayna'da ihtiyacı var.

Hükümet güçlerinin kovulmasından sonra Halep'teki durum sakin gibi gözüküyor. Sosyal ağlarda yayınlanmış bir fotoğrafta, isyancılar üniformalı ve sivil kıyafette bir yemekhanede kızartılmış piliç için sıraya girmişler.

En önemli oyuncu Türkiye'dir. Bölgedeki kendi nizami ordusu ve desteklediği milis güçleriyle sınır bölgelerini tam kontrol ediyor.

Esad rejimi ve müttefikleri, kuşkusuz, durumu dengelemeye ve özellikle havadan darbeler indirmeye çalışacaktır.

İsyancıların kendi hava kuvvetleri bulunmamaktadır. Ancak dronları vardır. Askeri çatışmalarda dronların hangi kabiliyetlere sahip olduğunu gösteren örneklerden bir tanesi, isyancıların dron kullanarak üst düzey bir istihbarat görevlisini katletmesidir.

Esad rejiminin üzerini çizmek için çok erken. Hakiki bir çekirdek destekleri var. Bazı Suriyeliler rejimi, isyanı hakimiyeti altına alan cihatçılara kıyasla daha iyi bir seçenek olarak görüyor. Ancak diğer Esad karşıtı gruplar, ki bunlardan çok sayıda var; ayaklanırsa, rejim yeniden ölümcül tehlikeyle karşı karşıya kalacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU