Dünya huzursuz… Hangi ülkede, neden protestolar düzenleniyor?

Eran Hasipi Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

22 Mart 2025 itibarıyla, son 1 hafta içinde (15-22 Mart 2025) dünya genelinde hükümet karşıtı protestoların düzenlendiği ülke sayısı en az 15.

Ekonomik krizler, siyasi baskılar, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlalleri gibi sebepler, milyonlarca insanı sokaklara döktü. 


Türkiye: İmamoğlu'nun gözaltısı tepki çekti

Türkiye'de, 19 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması, hükümet karşıtı protestoları ateşledi.

Muhalefet, bunu "siyasi bir darbe" olarak nitelendirirken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de on binlerce kişi sokağa çıktı. Göstericiler, otoriter yönetim ve medya sansürünü eleştiriyor.
 

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

 

Gürcistan: Seçim usulsüzlükleri öfkesi

Gürcistan'da, Ekim 2024 seçimlerinden bu yana devam eden protestolar, son hafta içinde Tiflis'te yeniden alevlendi. Muhalifler, hükümetin seçimlerde hile yaptığını ve Rusya'ya yakınlaştığını öne sürüyor. Göstericiler, hükümetin istifasını talep ederken, sokaklarda çadırlar kurdu.
 

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gerçekleştirilen protestolardan bir kare / Fotoğraf: AP
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gerçekleştirilen protestolardan bir kare / Fotoğraf: AP

 

Venezuela: Ekonomik çöküş ve Musk suçlaması

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yönelik öfke artıyor. Maduro'nun, ABD'li iş insanı Elon Musk'ı protestoları finanse etmekle suçlaması, Caracas'ta sokak eylemlerini körükledi. Göstericiler, ekonomik kriz, enflasyon ve gıda kıtlığına isyan ediyor.
 

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

 

Hollanda: İsrail politikalarına tepki

Hollanda'da, hükümetin İsrail'e desteği, Amsterdam ve Lahey'de protestolara yol açtı. Memurlar ve vatandaşlar, Gazze'deki savaşın birinci yılında hükümetin tutumunu eleştirerek oturma eylemleri düzenledi.
 

Hollanda'nın Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Gouda, Lahey ve Eindhoven şehirlerindeki meydanlara gün içinde toplanan Filistin destekçileri, İsrail'in saldırılarını kınadı / Fotoğraf: Selman Aksünger/AA
Hollanda'nın birçok şehrindeki meydanlarda toplanan Filistin destekçileri, İsrail'in saldırılarını kınadı / Fotoğraf: Selman Aksünger/AA

 

İsrail: Ateşkes ve esir talebi

İsrail'de, Tel Aviv'de 20 Mart'ta binlerce kişi hükümetten Gazze'de ateşkes ve esir takası istedi. Başbakan Netanyahu'nun savaş politikaları, "istifa" sloganlarıyla protesto edildi.
 

İsrail'de on binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti / Fotoğraf: AA
İsrail'de on binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti / Fotoğraf: AA

 

Fas: Macron'un sözleri kızdırdı

Fas'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Filistin direnişini "terörist" olarak nitelemesi, Kazablanka'da hükümet karşıtı gösterilere neden oldu. Hükümetin sessizliği de eleştirildi.
 

 

ABD: Trump'a karşı direniş

ABD'de, Donald Trump'ın yeniden seçilmesi sonrası protestolar son hafta içinde yoğunlaştı. Washington ve New York'ta, "Trump ülkeyi ayrıştırıyor" sloganlarıyla yürüyenler, hükümet politikalarına tepki gösterdi.
 

Fotoğraf: Detroit Free Press
Fotoğraf: Detroit Free Press

 

Şili: Eğitimdeki şiddet olayları

Şili'de, Santiago'da bir lisedeki molotof kokteyli patlamasında 35 kişinin yaralanması, hükümet karşıtı protestoları tetikledi. Eğitim sistemi ve güvenlik politikaları hedef alındı.
 

Şili'nin Santiago kentinde protestocular sokaklarda yürüyor / Fotoğraf: Reuters
Şili'nin Santiago kentinde protestocular sokaklarda yürüyor / Fotoğraf: Reuters

 

Sırbistan: Yolsuzluk ve tren kazası

Sırbistan'da, Kasım 2024'teki Novi Sad tren kazasının ardından başlayan protestolar, Belgrad'da devam etti. Göstericiler, yolsuzluk ve ihmalle hükümeti suçluyor.
 

Binlerce kişi, hükümet politikalarına ve yolsuzluğa karşı protesto amacıyla Belgrad sokaklarını doldurdu / Fotoğraf: Reuters
Binlerce kişi, hükümet politikalarına ve yolsuzluğa karşı protesto amacıyla Belgrad sokaklarını doldurdu / Fotoğraf: Reuters

 

Kuzey Makedonya: Gece kulübü faciası

Kuzey Makedonya'da, Koçani'deki bir gece kulübünde çıkan yangında 59 kişinin ölmesi, hükümeti hedef aldı. Göstericiler, güvenlik ihmallerine karşı sokağa çıktı.
 

Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentindeki Kocani kasabasında büyük bir gece kulübü yangınının kurbanları için binlerce kişi protesto gösterisinde bir araya geldi, Salı, 18 Mart 2025 / Fotoğraf: AP
Gece kulübü yangınının kurbanları için binlerce kişi protesto gösterisinde bir araya geldi / Fotoğraf: AP

 

Macaristan: Anti-LGBTQ+ yasasına isyan

Macaristan'da, 18 Mart'ta kabul edilen anti-LGBTQ+ yasası, Budapeşte'de protestolara yol açtı. Göstericiler, yasayı insan haklarına saldırı olarak görüyor.
 

Macaristan'ın Budapeşte kentinde, 18 Mart 2025'te parlamento, LGBTQ+ topluluklarının yıllık Onur Yürüyüşü'nü çocuklara zararlı olabileceği gerekçesiyle yasaklayan yasayı hızlandırdıktan sonra insanlar protesto gösterisinde bulundu / Fotoğraf:Marton Monus
Macaristan'ın Budapeşte kentinde, göstericiler, yasayı protesto gösterisinde bulundu / Fotoğraf: Marton Monus-Reuters

 

Bangladeş: Seçim sonuçları ve baskı

Bangladeş'te, 2024 seçimlerindeki usulsüzlük iddiaları, Dakka'da protestoları alevlendirdi. Hükümetin muhaliflere baskısı ve ekonomik kriz, öfkeyi artırdı.
 

Bangladeş'teki hükümet karşıtı eylemler, başkent Dakka'da hızla büyümüştü / Fotoğraf: Reuters
Bangladeş'teki hükümet karşıtı eylemler, başkent Dakka'da hızla büyümüştü / Fotoğraf: Reuters

 

Mozambik: Seçim sonuçlarına itiraz

Mozambik'te, Ekim 2024 seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden muhalifler, son hafta içinde Maputo'da sokaklara döküldü. Göstericiler, hükümetin hile yaptığını ve ekonomik sorunları çözemediğini söylüyor.
 

Protestocular, 7 Kasım'da Mozambik'in Maputo kentindeki Luis Cabral kasabasında seçim sonuçlarına karşı düzenlenen "ulusal kapanış" sırasında taş atıyor / Fotoğraf: Reuters
Protestocular, düzenlenen "ulusal kapanış" sırasında taş atıyor / Fotoğraf: Reuters

 

Nijerya: Ekonomik kriz ve güvenlik

Nijerya'da, artan yakıt fiyatları ve güvenlik sorunları, Lagos'ta hükümet karşıtı protestoları tetikledi. Vatandaşlar, hükümetin ekonomi politikalarına öfkeli.
 

Nijerya'nın Lagos kentinde kötü yönetime karşı düzenlenen bir gösteride bir adam pankart tutuyor / Fotoğraf: Pelumi Salako-Al Jazeera
Nijerya'nın Lagos kentinde kötü yönetime karşı düzenlenen bir gösteride bir adam pankart tutuyor / Fotoğraf: Pelumi Salako-Al Jazeera

 

Guatemala: Güç devrine engel

Guatemala'da, hükümetin yeni seçilen başkana güç devrini engelleme çabaları, başkentte protestolara neden oldu. Göstericiler, demokratik sürecin korunmasını istiyor.
 

Guatemala'da sigortayı zorunlu kılan yeni kural iki gün süren protestoları tetikledi / Fotoğraf: EPA
Guatemala'da sigortayı zorunlu kılan yeni kural iki gün süren protestoları tetikledi / Fotoğraf: EPA 

 

Sonuç: Küresel huzursuzluk yükseliyor

15-22 Mart 2025 haftasında, Türkiye, Gürcistan, Venezuela, Hollanda, İsrail, Fas, ABD, Şili, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Macaristan, Bangladeş, Mozambik, Nijerya ve Guatemala'da hükümet karşıtı protestolar gerçekleşti.

Bu 15 ülkedeki eylemler, ekonomik, siyasi ve sosyal sorunların küresel bir huzursuzluk dalgasına dönüştüğünü gösteriyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU