GAMOH lideri Çehregani: Hameney 46 sene sonra halkın kendilerinden memnun olmadığını itiraf etti

Mayis Alizade Independent Türkçe için Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı (GAMOH) lideri Mahmud Ali Çehregani ile konuştu

Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı (GAMOH) lideri Mahmud Ali Çehregani

BM Genel Kurulu bu sene farklı nitelikli konuşmalara sahne olurken, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yine New York'a gitmedi.

Onun yerine ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın konuşmasını Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilcisi cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması, hem içeriği hem de kararlılığı bakımından dikkat çekerken, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BM kürsüsünden yaptığı ilk konuşmasında ılımlı mesajlar verdi.

Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı (GAMOH) lideri Mahmud Ali Çehregani, Pezeşkiyan'ın mesajlarının içeriği ve üslubuna ilişkin, Washington'dan Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.


"Şu anki süreçte barış sloganları ağırlık teşkil ediyor"

"Pezeşkiyan'ın BM'deki konuşmasının kaynağının Hameney'in Tahran'daki sarayındadır" diyen Mahmud Ali Çehregani, "Hameney'in kendi politikalarında değişiklik yaptığını görüyoruz. 'İsrail imha oluyor, yakın zamanda imha olacak, imha edilecek' türünden sloganları Hameney çok verdi. Gazze'nin durumu ortadayken İran'ın slogan dışında hiçbir şey üretememesi, Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıda 7 kişinin hayatını kaybetmesi, ardından Pezeşkiyan'ın yemin ederek göreve başlamasından saatler sonra Hamsa lideri Heniyye'nin katledilmesi, savrulan tehditlerin ve sloganların yavaş-yavaş tedavülden kalktığını ve yerini barış yanlısı söylemlere bıraktığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Çehregani, "Şu anki süreçte barış sloganları ağırlık teşkil ediyor. Pezeşkiyan, ABD ile kardeş olduklarını, bölgedeki düşmanların silahtan vazgeçmesi durumunda kendilerinin de vazgeçeceklerini ifade ediyor, barışa ve işbirliğine vurgu yapıyor. Eskiden bu tür şeyler yoktu. Dün dini lider Hameney'in konuşmasını dinledim. Kırk altı seneden bu yana ilk kez halkın kendilerinden memnun olmadığını itiraf ediyordu. Şimdiye kadar Hameney böyle bir şey söylememişti" dedi.


"Pezeşkiyan, Erdoğan ve Aliyev ile Farsça konuşmayı tercih etti"

Seçimlerin mevcut statükodaki birçok taşı yerinden oynattığını söyleyen Mahmud Ali Çehregani, "Pezeşkiyan, 9 milyon Azerbaycan Türkü'nün oyunu aldı. Elbette Azerbaycan kitlesinin yüzde 70'i kendisine oy verebilirdi ki bu da 28 milyon oy demek olacaktı. Ancak 28 milyon yerine 8 milyon seçmenin oyunu almak o kadar da önemli bir olay değil, büyük başarı sayılmaz. Propaganda döneminde 'Annem Türk, babam Türk' derken, daha sonra Sayın Erdoğan ile Farsça konuşmuştu, Sayın Aliyev ile de Farsça konuşmayı tercih etmişti. Ancak Erbil'de Kürt gazetecinin sorusunu Pezeşkiyan Kürtçe yanıtladı" şeklinde konuştu.

Siyasette kıyafetten konuşma tarzına kadar her şeyin çok dikkatle seçildiğini hatırlatan Çehregani, sunları söyledi:

Hatta siyasi liderlerin birbirlerini kucaklamalarının arkasında bile belirli hesaplar yatıyor. Ancak Barzani ile buluşmasında Pezeşkiyan adeta sokak-pazar arkadaşıyla tokalaşır gibi elini yarım metre havaya kaldırarak muhatabının eline vurdu. Onun için Pezeşkiyan'da Türkten daha ziyade Kürtçülük ruhunun olduğunu düşünebiliriz.


"Bugün Tebriz ve Tahran sokaklarında yaşlılarımız çöpten ekmek topluyor"

Mahmud Ali Çehregani, "İsrail'e karşı bundan fazla düşman politikası izlemenin kendi imhalarıyla sonuçlanacağını galiba Hameney de anladı. Ve seçim bunların kaybettiğini ortaya koydu. 46 seneden bu yana İran isimli ülkenin bütçesini Irak'ta, Afganistan'da, Pakistan'da harcamışsınız... Suriye'de, Lübnan'da, Yemen'de Husilere ve diğer farklı yerlerde para harcamışsınız. Ancak bunun karşılığında bugün Tebriz ve Tahran sokaklarında yaşlı kadın ve erkeklerimizin çöp bidonlarından ekmek topladığını görüyoruz. Muhtemelen 46 sene sonra ders aldılar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail ile ilgili konuşmalarının Pezeşkiyan'ın konuşmasına nazaran daha sert olduğuna dikkati çeken Mahmud Ali Çehregani, "İran'ın başına getirilen bu kadar olaya, Gazze'deki duruma, İsrail'in Hizbullah'a karşı başlattığı savaşa rağmen Pezeşkiyan ılımlı konuştu. Ders aldıklarını görüyoruz. Şam Büyükelçiliği'ne düzenlenen İsrail saldırısından sonra İran'ın fırlattığı füzelerin, dronların yüzde 99'u düşürüldü ve İran bu durumla başedemeyeceğini gördü. ABD-İsrail ittifakına karşı savaşmanın sonunun İran'da rejim değişikliği olacağını anladıklarını görüyoruz. Bölgedeki durum tamamen Tahran rejiminin aleyhindeyken içerde de büyük ekonomik kriz yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

İran'da toplumun en az yüzde 80'inin rejimin gitmesini istediğini söyleyen Çehregani, "Rejimi zalim ve devletin parasını Araplara taşıyan bir baskı aracı olarak görüyor. Pezeşkiyan bu rejimin son kozu idi ve onu oynadılar. Önümüzdeki seçimde hiçbir şey yapamayacaklar. Geçtiğimiz seçimde katılım yüzde 20 iken sahte oylarla yüzde 40'a yükseltmişlerdi. Bir sonraki seçimde katılımın yüzde 10'a düştüğünü göreceksiniz. Pezeşkiyan da hep yüzde 40'ın kendilerine oy verdiğini, yüzde 60'ın ise istemediğini söylüyor" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU