Hamas: Gazze'de devam eden katliamlar bizi taleplerimize sadık kalmaya itiyor

Hamas, İsrail operasyonlarının Filistin hareketinin ateşkes sağlama çabalarındaki konumunu güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ortasında Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye mahallesinde yıkılmış binalara ve moloz yığınlarına bakan bir Filistinli / Fotoğraf: AFP

Üst düzey bir Hamas yetkilisi yaptığı açıklamada, İsrail'in askeri operasyonlarını ‘yoğunlaştırmasının’ Filistin hareketinin ateşkes sağlama çabalarındaki konumunu güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre, İsrail güçleri son günlerde Gazze'nin kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırırken, yıkıma uğramış Gazze Şeridi’nin en güneyindeki Refah kentinde de şiddetli çatışmalar yeniden başladı.

Kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin başka bir yerinde, sığınak olarak kullanılan dört okulun hedef alındığı saldırılarda iki kişi hayatını kaybetti. Fransa ve Almanya saldırıları ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirerek kınadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin askeri operasyonlardaki artışla ilgili sorusuna Hamas Siyasi Büro üyesi Husam Bedran, İsrail'in ‘bombalamaları, yerinden etmeleri ve katliamları yoğunlaştırarak müzakereler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını’ belirtti.

Dokuz aydan fazla süren yıkıcı savaşın ardından Gazze Şeridi'nde esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar hız kazanırken Bedran, İsrail'in Hamas'ı uzlaşmaya zorlamaya çalıştığını bildirdi.

Bedran, İsrail hükümetinin ‘müzakereler sırasında direnişin, tam bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini de içeren meşru taleplerini kabul edeceğini umduğunu’ söyledi.

Bedran, “Devam eden katliamlar bizi taleplerimize sadık kalmaya itiyor” ifadesini kullandı.

Pazar günü isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan bir Hamas yetkilisi, grubun tam bir ateşkes olmasa bile İsrail ile esir takası anlaşmasını görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Bedran ise “Gösterdiğimiz esnekliğe rağmen müzakerelerin ne kadar ileri gidebileceğini söyleyemeyiz” şeklinde konuştu.

Katar ile Mısır'ın arabuluculuğunda ve ABD'nin desteğiyle yürütülen ateşkes müzakereleri dün Doha'da yeniden başladı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze şehri ve Refah'a yönelik son saldırısının ‘müzakere sürecini sıfır noktasına’ döndürme tehdidinde bulunduğu uyarısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre savaş, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil bin 195 kişinin ölümüne yol açan eşi benzeri görülmemiş saldırının ardından patlak verdi.

İsrail ordusuna göre, saldırı sırasında kaçırılan 251 kişiden 116'sı halen Gazze'de esir tutuluyor ve bunlardan 42'si hayatını kaybetti.

Hamas'a bağlı Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşında çoğu sivil en az 38 bin 295 kişi yaşamını yitirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU