Blinken Ortadoğu'daki tüm taraflara ‘gerilimi düşürme’ çağrısında bulundu

Blinken, “Bu, üzerinde çalıştığımız ateşkesle başlar ve bunu başarmak için tüm taraflar önce konuşmalı ve gerilimi artırıcı eylemlerde bulunmayı bırakmalıdır” dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken / Fotoğraf: DPA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin İran tarafından İsrail'e atfedilen bir saldırıyla öldürülmesinin ardından Ortadoğu'daki tüm tarafları, gerilimi düşürmeye ve Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasına varmaya çağırdı.

Blinken Moğolistan'da gazetecilere verdiği demeçte, Ortadoğu'nun ‘daha fazla çatışma, acı ve güvensizliğe yol açan bir yolda olduğunu ve bu döngünün kırılması gerektiğini’ söyledi. Blinken, “Bu, üzerinde çalıştığımız ateşkesle başlar ve bunu başarmak için tüm taraflar önce konuşmalı ve gerilimi artırıcı eylemlerde bulunmayı bırakmalıdır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heniyye'nin öldürülmesi konusunda doğrudan yorum yapmayan Blinken, Gazze Şeridi'nde ABD, Mısır ve Katar tarafından müzakere edilen ateşkesin sonuçları hakkında spekülasyon yapmaktan kaçındı. Blinken, “Bunun (ateşkesin) sadece başarılabilir olduğuna değil, aynı zamanda başarılması gerektiğine de inanıyorum. Tüm taraflar önümüzdeki günlerde doğru tercihleri yapmalıdır. Çünkü bu tercihler şiddet, güvensizlik ve ıstırap yolunda kalmakla, tamamen farklı ve ilgili tüm taraflar için çok daha iyi bir şeye doğru ilerlemek arasındaki farkı yaratacaktır” ifadelerini kullandı.

Katar'da sürgünde yaşayan 61 yaşındaki Hamas liderinin öldürülmesi ve İsrail'in önceki gün Beyrut'ta Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesi, Gazze Şeridi'nde İran'ın baş düşmanı İsrail ile Tahran destekli Hamas ve Hizbullah hareketi arasında on aydır devam eden çatışmanın genişleyeceği endişelerini arttırdı.

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için yapılan tüm girişimler şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlanırken, savaş Ortadoğu'da bir yandan İsrail, diğer yandan İran ve başta Hizbullah olmak üzere Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye'deki müttefikleri arasındaki gerilimi arttırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres dün (çarşamba) Beyrut ve Tahran'daki saldırıların ‘tehlikeli bir gerilimi temsil ettiği’ yönündeki endişelerini dile getirdi. Guterres ayrıca, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için ‘çabaların’ sürdürülmesi çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU