Axios: İsrail Heniyye suikastının ayrıntılarını operasyondan sonra ABD ile paylaştı

Axios haber sitesine göre İsrailli yetkililer çarşamba akşamı ABD’li mevkidaşlarına Hamas lideri İsmail Heniyye'nin Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) ait müstahkem bir binada öldürülmesinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi

Heniyye, Tahran'ın kuzeyinde suikasta uğramasından saatler önce İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın parlamentodaki yemin törenine katıldı. (AP)

İki kaynak, New York Times'ın dün (perşembe) yayınladığı Heniyye'nin odasına bomba yerleştirildiği bilgisinin doğruluğunu teyit etti.

İki kaynak, İsrail istihbaratının, Heniyye'nin Tahran'a yaptığı ziyaretler sırasında hangi binada ve tam olarak hangi odada kaldığını bildiğini açıkladı.

Yüksek teknoloji ürünü yapay zekâ bombasının odaya yerleştirildiğini ve Heniyye'nin gerçekten odada olduğu bilgisini aldıktan sonra İran topraklarında bulunan Mossad ajanları tarafından uzaktan patlatıldığını belirttiler.

Kaynaklardan biri Mossad'ın, Heniyye'ye suikast düzenlenmesinin 7 Ekim saldırısının kurbanlarına adalet getireceğini ve esir değişimi anlaşmasının önündeki engeli kaldıracağını düşündüğünü söyledi. Kaynak, Heniyye'nin anlaşma konusunda Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'dan daha sert bir tutum sergilediğini ve anlaşmaya varılmasını zorlaştırdığını iddia etti.

Kaynak, “Heniyye arabuluculara pragmatik bir yüz sundu ama Hamas içinde sert bir çizgi izledi” değerlendirmesinde bulundu.

Heniyye'nin çarşamba günü Tahran'da suikasta uğraması ve salı günü İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırıda Hizbullah’ın üst düzey bir askeri komutanın öldürülmesinin ardından bölge İsrail, İran ve vekil güçleri arasında genişleyen bir çatışma riskiyle karşı karşıya.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU