Hamas'ın Tahran temsilcisi Haniye'nin son anlarını ve suikast sırasında yaşananları anlattı

Kaddumi, Haniye'nin havadan gelen ateşle öldürüldüğünü söyledi

Fotoğraf: AA

Hamas'ın Tahran temsilcisi Halid Kaddumi, İsmail Haniye'nin havadan gelen ateşle öldürüldüğünü söyledi ve New York Times'ın bomba iddialarını reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid Kaddumi, Çarşamba sabahı Tahran'da düzenlenen ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye ve koruması Vasim Ebu Şaban'ın öldürülmesine ilişkin yeni ayrıntıları açıkladı.

Kaddumi, Cuma günü El-Arabi El Cedid'e verdiği röportajda, New York Times'ın, suikastın Heniyye'nin evine yerleştirilen bir bomba kullanılarak gerçekleştirildiği yönündeki iddialarını yalanlayarak, bu tür haberlerin yanıltıcı olduğunu söyledi.

Kaddumi, Haniye'nin Salı günü erken saatlerde İran'a vardığını ve yanı sıra kıdemli Hamas yetkilileri Halil el-Hayye, Muhammed Nasır ve Zahir Cebbarin'in de yer aldığı bir heyete liderlik ettiğini belirtti.

Kaddumi şöyle devam etti:

Heyet, o günün ilerleyen saatlerinde İran parlamentosunda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldı. Törenden sonra heyet, Tahran'daki Milad Kulesi'ndeki "Medeniyet Toprakları" sergisini ziyaret etti ve Heniyye, Kubbetü’s-Sahra'nın bir maketi ve ailesini kaybeden Filistinli bir kız hakkındaki temsilden etkilendi. Heniyye ayrıca, halk tarafından bilinen ikametgahına dönmeden önce Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından verilen bir akşam yemeğine katıldı.

Kaddumi, ikametgahın gizli olmadığını ve birçok kişi tarafından bilindiğini açıklayarak, konumun nasıl keşfedildiğine dair söylentileri reddetti. Heniyye'nin resmi bir ziyarette olduğunu ve faaliyetlerinin kamuya açık olduğunu vurguladı.

Kaddumi devamında şunları anlattı: 

Gece geç saatlerde ikametgahına dönen Haniye, akşam namazını kıldı. Daha sonra oturup cumhurbaşkanının yemin töreni ve güzel atmosferi hakkında konuştuk ve o bana doğrudan birçok dışişleri bakanının ve bazıları Hamas'ı tanımayan ülke temsilcilerinin kendisiyle selamlaştığını söyledi. Şehit Fuad Şükr suikastını, şehadetin faziletini ve güzel sonunu konuştuk. 'Bu, Siyonist oluşuma karşı savaşan her mücahit kardeşimiz için mutlu bir sondur' dedi.

İsmail Haniye'nin hayatındaki son anları anlatan Hamas yetkilisi şöyle devam etti: 

Tam olarak saat 01.37’de binada bir sarsıntı oldu, bulunduğum yerden çıktım ve yoğun duman gördüm. Daha sonra Hac Ebu'l-Abd'in şehit olduğunu öğrendik. Binada meydana gelen sarsıntının şiddeti nedeniyle gök gürültüsü ya da deprem olduğunu düşündüm. Pencereyi açtım yağmur ya da gök gürültüsüne rastlamadım. Hava sıcaktı. Dördüncü kata çıktık. Şehidin bulunduğu yerde, bulunduğu yerin duvar ve tavanının yıkılarak yıkıldığı tespit edildi. Saldırı sonrası mekanın görünümünden ve şehit lider İsmail Haniye'nin naaşından, -füze veya bomba- havadan atılan bir mermiyle gerçekleştirildiği anlaşılıyordu.

Kaddumi, New York Times'ın ve benzer İsrail medyası haberlerinin, Haniye'nin yatağının altına daha önceden bir bomba yerleştirildiğine dair haberlerini yalanladı. Ayrıca İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin, Beyrut'taki Fuad Şükr’ü hedef alan saldırı dışında o gece başka bir İsrail hava saldırısı olmadığı yönündeki iddialarını da yalanladı.

Bu anlatıların, İsrail'i doğrudan sorumluluktan kurtarmayı ve suçun sonuçlarını hafifletmeyi amaçladığını belirtti. Kaddumi, İsrail'i suikastı Amerikan onayıyla planlamak ve gerçekleştirmekle suçladı ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Washington'a yaptığı son ziyareti işaret etti.


Independent Türkçe, Al Araby

DAHA FAZLA HABER OKU