Wagner'in Afrika'da aldığı en büyük darbede "131 asker öldürüldü"

Ayrılıkçılar, 30'u aşkın kişinin daha canını almış olabileceklerini öne sürüyor

Batı Afrika ülkesinin kuzey sınırında Cezayir var (Reuters/Arşiv)

Geçen hafta Tinzaouatene kasabasında Mali ordusuyla Tuareg isyancıları arasında patlak veren çatışma, Afrika'yı da aşarak dünya gündeminde kalmayı sürdürüyor. 

Tuareglerin öncülük ettiği ayrılıkçılar, 25 Temmuz'da başlayarak üç gün süren çatışmalarda 84 Wagner savaşçısını ve 47 Mali askerini öldürdüğünü perşembe iddia etti.

Ya öldüğü ya da ağır yaralandığı öne sürülen 30'u aşkın kişinin de Cezayir yakınlarındaki Kidal'e hava araçlarıyla götürüldüğü bildirildi.  

Çatışmalarda kendi taraflarındaki 9 kişinin kaybedildiğini savunan ayrılıkçılara göre Wagner ve Mali ordusundan 7 asker de rehin alındı. 5 zırhlı araçla birlikte 5 pikap ve çok sayıda silahın ele geçirildiği de aktarılanlar arasında. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne Mali ne de Wagner kaç askerin öldüğüne dair net bir sayı verdi.

Bu iddiaların ne kadar isabetli olduğu henüz doğrulanamasa da uzmanların önemli bir kısmı, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Afrika'daki en büyük kaybını verdiğini halihazırda kabul etmiş durumda. 

Wagner'in bölgedeki bir kum fırtınasını bu olaydaki kayıplarla ilgili olarak suçlaması, AFP'nin temasa geçtiği uzmanlara da makul geliyor. Zira böyle bir durumda, hava desteği konusundaki üstünlüğün kaybolacağını vurguluyorlar. 

Perşembe günü Malili mevkidaşıyla konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "gerekli desteğin sürdürüleceğine" dair güvence verdi. Görüşmeyle ilgili açıklamada bu çatışmalar zikredilmedi. 

Hafta başında konuşan Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Sözcüsü Andriy Yusov, Mali'de Rus savaşçı grubu Wagner'e yapılan saldırıda isyancılara istihbarat desteği sağlandığı mesajını vermişti:

İsyancılar, Rus savaş suçlularına yönelik başarılı bir askeri operasyon gerçekleştirmelerini sağlayan bilgileri aldı. Detayları hakkında tabii ki bilgi vermeyeceğiz, devamı gelecek.

Burkina Faso da olaya karıştı 

Mali ordusu salı günü güney komşusu Burkina Faso'yla birlikte Tinzaouatene'deki ayrılıkçılara hava saldırısı düzenlemişti. 

Ayrılıkçılar Nijerya, Sudan ve Çad gibi ülkelerden gelmiş 50'yi aşkın kişinin bu saldırılarda öldüğünü açıklayarak Burkina Faso'ya "Seni ilgilendirmeyen bir çatışmaya girme" mesajı vermişti. 

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrılan Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te AES'i kurduklarını duyurmuşlardı.

AES'e göre, üyelerden birine yapılan saldırı, diğer tüm ülkelere de yapılmış kabul edilecek ve silahlı güç kullanımı da dahil tüm taraflar tek tek ya da toplu olarak karşılık verebilecek.

2020 ve 2021'deki darbelerle başa geçen Mali liderleri, El Kaide ve IŞİD'le bağlantılı ayrılıkçıların kontrol ettiği toprakların kontrolünü yeniden sağlamak istiyor. 

Eski sömürgecisi Fransa'yla bağlarını koparan askeri cunta, BM askerlerini de ülkeden göndererek Rusya'ya yanaştı. Özellikle Ukrayna'da adını duyuran Wagner, iki yıl önce bu topraklara da girdi.

8 yıllık sükunetin ardından Ağustos 2023'te yeniden başlayan çatışmalar, özellikle kasımda Kidal bölgesinde yoğunlaşmıştı. Ayrılıkçıların kalesi olarak görülen kasabanın ele geçirilmesi, yönetim adına önemli bir başarı gibi görülüyordu. 
 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU