İç savaşla boğuşan Sudan'da kıtlık alarmı

"Bu durum tamamen önlenebilirdi"

BM verilerine göre Sudan'da 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda (Reuters)

İç savaşla boğuşan Sudan'daki bir sığınmacı kampında kıtlık alarmı verildi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı'ndan (Fews Net) dün yapılan açıklamada, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir yakınındaki Zemzem kampında kıtlık başladığı duyuruldu. 

Açıklamada, yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı kamptaki bazı sığınmacıların açlıktan ölmeye başladığı aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fews Net, kampta 5. seviye akut gıda güvensizliği (IPC Aşama 5) yaşandığını bildirdi. Bu seviye, belirli bir bölgedeki nüfusun en az yüzde 20'sinin aşırı derecede gıda kıtlığı yaşadığı durumları tarif ediyor. 

Kuruluş, benzer bir durumun Ebu Şuk ve El Selem kamplarında da başlamış olabileceğine dikkat çekerken, buralardan henüz net bilgi toplanamadığını aktardı. 

Söz konusu üç kamp 2003'te Darfur'da gerçekleşen soykırımdan kaçanların sığındığı yerler arasında bulunuyor. 

Kamplar Sudan ordusuna karşı savaşan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) saldırısı ve ablukası altında.

Fews Net'ten Lark Walters, durumun çok kritik olduğunu belirterek şunları söyledi: 

Bu çatışma sona ermeden ve büyük ölçekli gıda yardımı yapılmadan, çekilen dayanılmaz acılar son bulmayacak.

Birleşik Krallık merkezli insani yardım kuruluşu Plan International'dan Muhammed Kızılbaş, nisandan beri Zemzem kampına hiçbir gıda yardımının ulaştırılamadığını savunarak şunları ekledi: 

Bu durum tamamen önlenebilirdi, uluslararası toplumun boşa harcayacak vakti yok. Kıtlık başlarken acil önlem alınmazsa açlıkla karşı karşıya kalan çocuk ve ailelerin sayısı daha da artacak.

Sınır Tanımayan Doktorlar'dan mayısta yapılan açıklamada da kampa gıda yardımlarının ulaştırılamadığına dikkat çekilerek bölgenin büyük tehlike altında olduğu uyarısı yapılmıştı

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Burhan'ın yönetimindeki orduyla General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK arasında yaşanan çatışmalar geçen yıl nisanda başlamıştı. 

BM verilerine göre, 50 milyon nüfusa sahip Sudan'da iç savaş nedeniyle en az 10 milyon kişi yerinden edilirken, çatışmalarda yaklaşık 18 bin 800 kişi yaşamını yitirdi. 


Independent Türkçe, Guardian, Channel Africa

DAHA FAZLA HABER OKU