İran Cumhurbaşkanı Zarif'i stratejik işlerden sorumlu yardımcısı olarak atadı

Haberi İran medyası duyurdu

Eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif / Fotoğraf: Reuters

İran resmi medyası, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın eski Dışişleri Bakanı ve İran'ın nükleer anlaşmasının mimarı Muhammed Cevad Zarif'i stratejik işlerden sorumlu yardımcısı olarak atadığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IRNA haber ajansı Pezeşkiyan'ın yeni görevine atanma mektubunda, Zarif'e, "En önemli ulusal ve uluslararası gelişmeler ile anayasanın hedeflerine ulaşmadaki başarı derecesini izlemek ve beni bilgilendirmekle sorumlusunuz" dediğini aktardı.

Ilımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde 2013-2021 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Zarif, reformistlere yakın olmakla birlikte herhangi bir kanada bağlı değildi.

Zarif, Pezeşkiyan'ın seçim kampanyasının önemli isimlerden biriydi ve yeni cumhurbaşkanının zaferinde kilit bir rol oynadı.

Zarif, Tahran'ın 2015 yılında uluslararası toplumla imzaladığı ve nükleer programının kısıtlanması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören nükleer anlaşmanın da mimarıdır.

Ancak anlaşma, eski Başkan Donald Trump yönetimi altındaki ABD'nin, 2018'de anlaşmadan çekilip İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlaması ile çökmeye başladı.

Pezeşkiyan, seçim kampanyası sırasında İran'ı "izolasyondan" çıkarmak için dünyaya daha açık hale getirme çağrısında bulundu ve yaptırımların kaldırılmasına yönelik anlaşmayı yeniden canlandırma sözü verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU