Donald Trump üç dönem başkanlıkta ısrarcı

Anayasa'ya göre bu istek gerçekleştirilemez

Trump, yasal ve maddi sıkıntılar içindeki NRA'in zirvesinde konuştu (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, eskiden oturduğu koltuğu Joe Biden'dan geri almak istiyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin 77 yaşındaki lideri, 4 yıllık görev süresinden de fazlasını talep ediyor. 

Cumartesi günü Ulusal Tüfek Birliği'nin (National Rifle Association / NRA) Dallas'ta düzenlediği etkinliğe katılan Trump hem bu isteğini dile getirdi hem de Biden döneminde getirilen silah düzenlemelerini kaldıracağını sözünü verdi.

"Biliyorsunuz ki FDR (Franklin D. Roosevelt) 16 yıl boyunca yani 4 dönem görev yaptı. Biz üç dönemlik mi sayılacağız iki mi, bilmiyorum" diyen Trump'a seyircilerden coşkulu "üç" yanıtları geldi.

Trump, 2020'deki seçim kampanyasında da bu ihtimalden bahsetmişti. Ancak tam zıttını söylediği de oldu. Nisan'da verdiği bir röportajda şu ifadeleri kullandı:

Ben bunu hiç istemem. 4 yıl daha görev yapıp müthiş bir iş çıkarmak istiyorum.

Franklin D. Roosevelt'in 1945'teki ölümüne kadar görevi sürdürmesinin ardından kabul edilen ABD Anayasası'nın 22. Ek Maddesi, başkanlığı iki dönemle sınırlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, NRA'deki konuşmasında kürtaj, göç ve ülkedeki iki büyük parti dışından aday olan Robert F. Kennedy Jr.'ın "radikal solcu" olması hakkında da konuşarak muhafazakarların gönlünü daha da fazla kazanmaya çalıştı. Kendisine açılan davalarınsa hukuksuz olduğunu savundu. 

Eski ABD Başkanı "Biden yönetimi dört yıl daha kazanırsa sizin silahlarınızın peşine düşerler" diyerek sandığa gitme çağrısında bulundu.

Trump, NRA'in desteğine sahip ancak örgüt eski gücünde değil. Örgütün uzun süredir liderliğini yapan Wayne LaPierre diğer yöneticilerle birlikte aşırı harcamayla yargılandığı davada suçlu bulundu. 

Gallup'ın ekimde yaptığı ankete göre ABD'lilerin yalnızca yüzde 12'si silah yasalarının yumuşatılması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 56 sertleştirilmesini isterken yüzde 31 statükodan yana. 

 

Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU